Насловна Политика Капетан Драган изручен Хрватској

Капетан Драган изручен Хрватској

1
ПОДИЈЕЛИ

Авион у коме се налази Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, у пратњи хрватских полицајца, слетео је на загребачки аеродром и наводно би пут ка Сплиту ктребало да настави у 12.30 сати.

kapetan-dragan-

„Јутарњи лист“ наводи да су се путници искрцали из авиона, и да се у првом моменту мислило да ће Капетан Драган остати у летелици.

Међутим, пред авион је дошао црни комби и полицијски аутомобил, и наводно је Васиљковић пребачен у једну аеродромску зграду коју неће напуштати до укрцавања за лет у Сплит.

Путник који је седео поред капетана Драгана на лету из Франкфурта описао је своје искуство за Јутарњи.хр.

Изгледао је као оронули старац. Шездесет и коју годину. Био је у пратњи четворице или петорице полицајаца и једне госпође, вероватно преводиоца. Чини ми се да је био миран и у реду, ништа није коментирао. Први је ушао у авион у пратњи немачког и наших полицајаца. Ставили су му белу капу на главу да га људи не препознају„, казао је Дејан Ђурић из Ријеке који се налазио на споменутом лету и додао како Васиљковић није имао лисице.

Васиљковић је ће бити одведен у Сплит с обзиром да сплитско тужитељство против њега води истрагу због ратног злочина против ратних заробљеника и цивилног становништва.

kapetan-dragan

 „Драган Васиљковић је након дуге правне битке која је почела пре девет година изручен Хрватској и налази се у Хрватској. Даље ће бити процесуиран као сваки други оптужени„, изјавио је министар правосуђа Орсат Миљенић на ванредној конференцији за новинаре, а преносе хрватски медији.

Васиљковића ће, по службеној дужности, заступати сплитски адвокат Дарко Станић.

Хрватски медији напомињу да се очекује да ће оптужница против Васиљковића бити подигнута одмах након што га испитају тужиоци с обзиром да је било довољно времена да се прикупи сав доказни материјал.

У року од 24 сата требало би да буде предат притворском надзорнику, који о томе обавештава жупанијско тужилаштво у Сплиту. Након тога, у року од 16 сати требало би да буде и испитивање.  Тек након тога иде евентуални приједлог за одређивање истражног затвора„, рекао је Станић а преноси „Јутарњи лист“.

Хрватска сумњичи капетана Драгана за наводне ратне злочине почињене у време када је био командант у Крајини од 1991. до 1993. године.

Васиљковић је ухапшен у Перту у Аустралији 2006. године и од тада се налази у екстрадицијском затвору.

Влада Аустралије у новембру 2012. донела је одлуку о изручењу Васиљковића Хрватској, након вишегодишњих правних спорења и Васиљковићевих покушаја да оспори хрватски захтев за изручењем који је поднесен 2005. године.  

Драган Васиљковић, рођен 12. децембра 1954 са надимком ‘Капетан Драган’. Био је оснивач и вођа српског паравојне јединице под називом ‘Книнџе’, ‘Црвене беретке’. Тренутно је у затвору у Аустралији, оптужен за ратне злочине од стране Републике Хрватске, а за њим трага Интерпол.

11-kapetan-dragan-u-australijs_620x0

У марту 2010, Врховни суд Аустралије му је одредио затвор у циљу да га изручи Хрватској, где би требало да му се суди због наводних злочина. Ухапшен је 12. маја 2010, након 43 дана која је провео у бекству након одлуке Врховног суда о његовом изручењу Хрватској за ратне злочине, између осталог за камп у Книну.

Након завршетка борби у Хрватској и Босни и Херцеговини, Васиљковић се вратио у Србију, где је живео неколико година. Васиљковић је био укључен у рад Српског покрета обнове. Одржао је пријатељство са Франком Симатовићем, а 2001. је изјавио да ће га бранити на суду ако је потребно. Симатовић био ухапшен и предат Међународном кривичном суду за бившу Југославију 2003. Васиљковић се поново појавио у центру пажње након што је сведочио против Слободана Милошевића 2004 на МКСЈ[5], а потом се вратио у Перт у Западној Аустралији.

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here