Насловна Друштво Капетан Драган на путу ка Хрватској

Капетан Драган на путу ка Хрватској

0
ПОДИЈЕЛИ

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, на путу је из Аустралије у Хрватску где ће бити изручен након десет година судског поступка, објавила је аустралијска влада.

kapetan_dragan

Он је данас предат хрватским полицајцима на аеродрому у Сиднеју.

Васиљковић ће у четвртак стићи на загребачки аеродром и одатле ће продужити на Жупанијски суд у Сплиту. Ово је за “Блиц” потврдио Дамир Ромац, портпарол Жупанијског суда у Сплиту.

„Он би, у пратњи хрватских полицајаца,  требало да слети на аеродром у Загребу па ће затим бити упућен у Сплит. Биће упућен у притвор Билице и мислим да су минималне шансе да буде пуштен да се брани са слободе„, рекао је Ромац.

Из притвора Билице пре неколико дана је изашао Андрија Драшковић, контраверзни београдски бизнисмен који је ухапшен на сплитском аеродрому по потерници Белгије која га тражи због убиства Енвера Хадрија.

За разлику од капетана Драгана који ће суђење дочекати у притвору, Драшковић ће до изручења бити на слободи, у елитном сплитском хотелу, после плаћене кауције од 100.000 евра.

За капетаном Драганом Хрватска је расписала међународну потерницу у вези с оптужбама за ратне злочине почињене у време када је био паравојни командант у Крајини 1991. и 1992.. По оптужници коју је објавило Тужилаштво Шибенско-книнске жупаније, Васиљковић је мучио ратне заробљенике, наредио да буду убијени и командовао нападом на Глину у којем је било цивилних жртава.

По тој потерници Васиљковић је 2006. ухапшен у Перту, где је живео под именом Данијел Сниден. Пуштен је на слободу 2009. али је суд убрзо донео одлуку о враћању у притвор. Није се мирио са тим, па се 43 дана скривао. Током бекства оженио се са Надом Лукић – Брус, чији је отац Петар ратовао са њим и коју је упознао у затвору. По изласку из притвора чак је на њеној адреси, у регији Кофс Харбор, пријавио боравак. Скривао се прво у шумама државе Нови Јужни Велс, а онда и на зарђалом броду у луци Јамба, где је ухапшен. Тај брод је купљен, како су јавили медији у Аустралији, парама Надиног бившег мужа.

По повратку у затвор, аустралијска влада је одлучила да га изручи Хрватској. Његови адвокати неколико пута су пролонгирали екстрадицију. Последњу жалбу, пре непуна два месеца одбио је Врховни суд Аустралије, па капетан Драган у затвору “Паркли” чека изручење Хрватској.

У међувремену, у Хрватској му је додељен бранилац по службеној дужности, сплитски адвокат Дарко Станић. Хрватски медији писали су да је Станић партнер из некадашње адвокатске канцеларије са Евелином Тонковићем, данашњим замеником министра полиције. Станић је бранио једног од оптужених у “случају Лора”, али и припаднике ЈНА оптужене за злочине над цивилима. Одбрани требало би да се придружи и адвокат, кога ће ангажовати аустралијска Влада.

Ни молба Србије није помогла

Пре шест месеци и Министарство правде Србије упутило је допис Аустралији у којем моли њихове власти да Васиљковића не изруче Хрватској. Ни та молба није помогла да да аусталијско правосуђе одлучи да му се суди у Србији.

Посредством пријатеља, неколико пута је апеловао на Србију да му помогне. „Чамим невин у самици. Не виђам сунце, не удишем свеж ваздух. Не тражим слободу, него правду“, тврдио је Васиљковић.

Васиљковић је страховао од хрватског затвору, и тврдио да ће га тамо убити и да у неће имати фер суђење.

Штрбац: Најавом екстрадиције Хрвати “припремају дочек”

„Бомбастична најава из Хрватске да ће Аустралија 9. јула изручити Драгана Васиљковића учињена је са намером да му Хрвати “припреме дочек”, сматра директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Он тврди да се Васиљковић никада се није бојао суђења јер је уверен у своју невиност, али страхује од атмосфере која ће га дочекати у Хрватској и третмана у притвору. Штрбац верује да Хрвати против њега немају доказе ни да подигну оптужницу, а камоли да му у перспективи изрекну осуђујућу пресуду. Штрбац је као “посебно жалосно и срамотно” навео да је једини сведок против капетана Драгана у истрази о наводном убиству два Хрвата у кампу “Алфа”, човек српске националности који је тамо радио као кувар.

Нико од нас не верује у оптужбе јер је капетан Драган био строго професионалан, а затвореници причају такве приче да би себи дали на значају“, наводи Штрбац.

Сплитско тужилаштво сумњичи га да је као командант Јединице за посебне намене у саставу паравојних српских снага, односно командант Наставног центра за обуку припадника специјалних снага Алфа, поступао противно одредбама Женевске конвенције, односно да је током јуна и јула 1991. у затвору на книнској тврђави у Брушкој код Бенковца мучио, злостављао и убијао заробљене припаднике хрватске војске и полиције.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here