Насловна Друштво КАП: Блокиран извоз алуминијума

КАП: Блокиран извоз алуминијума

0
ПОДИЈЕЛИ

KAPБивши и садашњи радници Комбината алуминијума Подгорица (КАП), који су стекли право на пензију, блокирали су у седам сати извоз алуминијума из фабрике, јер још није ријешено питање њихових отпремнина.

Представник радника који су стекли право на пензију, Радован Тошковић, казао је агенцији Мина-бусинесс да ће блокада трајати до испуњења њихових захтјева.

„Блокада ће трајати непрекидно и организоваћемо смјене тако да ће капије увијек бити блокиране“, поручио је Тошковић и додао да радници неће блокирати допремање сировина, већ само извоз алуминијума.

Стечајни управник КАП-а, Веселин Перишић, упозорио је раније да би најављена блокада извоза алуминијума, допремања сировина и отпремања готове робе из фабрике, могла онемогућити нормалан процес производње, што ће за посљедицу имати штете за компанију и повјериоце.

Он је казао да је чланове преговарачких тимова замолио да се суздрже од активности које би могле проузроковати штету и објаснио им да би постојала реална одговорност за њену надокнаду, коју не би могли избјећи они који су је изазвали.

Радници су блокадом извоза алуминијума запријетили због тврдње шефа менаџерског тима који управља КАП-ом, Небојше Дожића, да није обавезан да Влади достави списак пензионера за отпремнине, иако се тако договорио са њиховим правним заступником Зораном Пиперовићем и министром економије Владимиром Каварићем.

Око 420 радника КАП-а, који су стекли право на пријевремену пензију траже од управе и државе исплату отпремнина, уплату бенефицираног стажа и исплату новца из стамбеног фонда.

Држава је до сада позитивно одговорила на прва два захтјева. Већ је уплаћено око 2,2 милиона ЕУР за повезивање радног стажа и бенефиције, а у наредном периоду требало би да буду уплаћене и отпремнине.

Радници траже исплату отпремнина од шест до 14 хиљада ЕУР, 177 ЕУР по години стажа из стамбеног фонда и уплату бенефицираног стажа за 240 радника.

Посљедњим измјенама Закона о пензијско инвалидском осигурању око 420 радника КАП-а стекло је право на пријевремену пензију. Њих 166 је већ стекло право на пензију, али преосталих нешто више од 250 радника чекају на уплату 2,2 милиона ЕУР за бенефицирани радни стаж.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here