Насловна Друштво КАП: Блокада извоза још траје

КАП: Блокада извоза још траје

0
ПОДИЈЕЛИ

KAPБивши и садашњи радници Комбината алуминијума (КАП), који су стекли право на пензију, наставили су јутрос да блокирају извоз алуминијума, упркос упозорењу да фабрици пријети хаваријско заустављање производње уколико се блокада не прекине до 15 сати.

Представник радника који су стекли право на пензију, Радован Тошковић, казао је агенцији Мина-бусинесс да радници очекују да разговарају са неким од представника надлежних инсистуција, а у противном да ће истрајати у својим захтјевима.

Према његовим ријечима, шеф менаџерског тима који управља КАП-ом, Небојша Дожић својим упозорењима о заустављању производње показује немоћ у вођењу пословне политике фабрике.

“То Дожић застрашује и тиме показује своју немоћ у вођењу пословне политике. КАП није стао ни кад су наводно Русе требало да уклоне. Док су деблокирали прошло је мјесец и по, па КАП није стао”, рекао је Тошковић.

Он је навео да сировине пуштају несметано и КАП тако и ради.

“Нама није ни намјера ни помисао да угрозимо Комбинат”, додао је Тошковић.

Стечајни управник, Веселин Перишић казао је раније да је од Монтенегробонуса добио допис којим су га обавијестили да је, уколико се блокада не прекине данас до 15 сати, немогуће одржавати производњу и да ће тешко бити приступити и планском гашењу производње.

»То би значило да би производња у КАП-у била хаваријски заустављена, а сувишно је говорити шта то значи са аспекта материјалне штете и свих еколошких и других посљедица«, упозорио је Перишић.

Бивши радници су у понедјељак почели блокаду због тврдње шефа менаџерског тима који управља КАП-ом, Небојше Дожића, да није обавезан да Влади достави списак пензионера за отпремнине, иако се тако договорио са њиховим правним заступником Зораном Пиперовићем и министром економије Владимиром Каварићем.

Око 420 радника КАП-а, који су стекли право на пријевремену пензију траже од управе и државе исплату отпремнина, уплату бенефицираног стажа и исплату новца из стамбеног фонда.

Држава је до сада позитивно одговорила на прва два захтјева. Већ је уплаћено око 2,2 милиона ЕУР за повезивање радног стажа и бенефиције, а у наредном периоду требало би да буду уплаћене и отпремнине.

Радници траже исплату отпремнина од шест до 14 хиљада ЕУР, 177 ЕУР по години стажа из стамбеног фонда и уплату бенефицираног стажа за 240 радника.

Посљедњим измјенама Закона о пензијско инвалидском осигурању око 420 радника КАП-а стекло је право на пријевремену пензију. Њих 166 је већ стекло право на пензију, али преосталих нешто више од 250 радника чекају на уплату 2,2 милиона ЕУР за бенефицирани радни стаж.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here