Насловна Друштво Као у вријеме Броза: „Држава“ отима цркву Светог Димитрија на Крушевцу

Као у вријеме Броза: „Држава“ отима цркву Светог Димитрија на Крушевцу

13
ПОДИЈЕЛИ

Судија подгоричког Основног суда Данило Јегдића донио је пресуду у којој се наводи држави припада црква Светог Димитрија, у оквиру комплекса Дворца краља Николе на Крушевцу, у Подгорици.

Уколико Митрополија одлучи да се жали на ту пресуду, коначну одлуку донијеће Виши суд.

Јегдић је обавезао Митрополију црногорско приморску да у року од 15 дана од правоснажности одлуке, преда Дворску капелу (цркву).

Као неосновану одбио је противтужбу, којом је тражено да се утврди да је Митрополија стекла право својине на ту непокретност.

Како преносе „Вијести“, судија је рекао да Митрополија није могла одржавањем објекта стећи право на својину и да нијесу приложили доказе да је објекат икада био у њиховој својини.

Он је додао и да није протекло вријеме државине од 20 година потребно за одржај, па је несумњиво да нијесу испуњени услови да се Митрополији по том основу призна право својине.

Представници Митрополије у противтужби истичу да никада нијесу имали проблема са садашњим Центром савремене умјетности, нити се икада помињало да је то њихово, да је неспорно да је то вјерски објекат, па се питају од кад је то држава власник сакралних објеката.

У поднеску адвоката Митроплије пише  и да је без основа позивање државе на одлуку о оснивању Галерије умјетности несврстаних земаља Јосип Броз Тито.

“Броза су иначе интересовале слике, а не цркве, он би се у гробу преврнуо кад би чуо да му сада Црна Гора која му је тада посветила свој главни град, улице, тргове, галерије – покушава у галерију угурати и цркву, и још православну”, пише у том документу.

13 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Нећете тако ми Бога и Божића,једну једину таћи.Постоји једна ,света саборна и апостолска црква и Бог нам је свједок да су у нас само Српске Цркве и да су наше све до једне.А ви некрсти дођите да је отмете,а ми ћемо као увјек и пред многе Цркве стати да је бранимо.Како сте прошли до сад и од сад ће те,ту вам Марковић и Вељовић не могу помоћ.Нама помоћ од Бога долази и само његова милост ту притиче.Порази које сте доживјели од нас на Цетињу,Броћанцу,Штедиму,Кочанама,Бешкој,Сињајевини,Румији и осталим мјестима ђе сте свој расколнички наум покушали да спроведете,ваша су судбина и опет вас чекају.

  • 0
   0

   E ne znam Veśa , evo vele da će Zakon o vjerskim zajednicama biti uskoro usvojen , pa će se sve crkve vratiti državi na raspolaganje , tako vele .
   E sad , kome će država dati na zpravljanje crkve , da vidimo , mada znamo otprilike , sve je moguće .

   • 0
    0

    Само дођите,некрсти и расколници.Не заборавите ову одлуку на писмено да понесете.Ваљаће вам да г…..у коју више имате но у главу отрете њом.Бујрум.

    • 0
     0

     A Veśa đa’ole , što se to najedi ?
     Ja tebe zovem na pivo i krmetinu , a ti mene da se bijemo ispred crkve ?
     Ja sam boks trenirao nebi ti se isplatilo Veśa .
     E divno ti bogomi , neće nam crkve niko ponijet niđe da bi ti morao da ih braniš , samo će se vrnuti u državno vlasništvo , pa ćemo onda viđeti kome ce država dati koju crkvu na upravljanje .
     Tako vele da će biti .

     • 0
      0

      Хахахахаха.Добро боксеру,дођи да ми покажеш вјештину.Да неук,понешто од тога научим.Биће Српске и ту је крај приче.

 2. 0
  0

  danilo jegdić (sudija falsifikator) je DPSov sudija , inače pulen ministra pravde . To znam iz ličnog iskustva . Kad se promijeni ova vlast ĆERAT ĆE MO SE JOŠ što bi rekao Bećković .

 3. 0
  0

  I Bog je njima u vlasnistvu drzave!?
  Sto su ga jos onda uzaptili izmedju Neretve i Sutjeske.
  Jos im ostalo da pohapse i crkve, kako su narod Crne Gore nezavisno svezali u roblje.
  … Bice ta njina Montenegrija prva zemlja na svijet bez Boga, crkava i ljudi!!!
  Blagos njima inokosnima, bez idje ikoga.

 4. 0
  0

  Да ли неко можда зна по чему је подгорички Крушевац добио име?:) Хвала унапред.

  • 0
   0

   Ах, хвала:) Премда, ни за сам Крушевац у Србији није извесно да је добио име по крушки. Постоје спорења:)

 5. 0
  0

  on to ovako rade,prvo pokradu,zatim male lopove uhapse i narod zadovoljan.ovdje ce da presude kako su presudili po dogovru pa ce zatim to visi sud da vrati i to ce biti znak da se odnosi dovode u normalu,tako oni to rade ne samo ovo nego sve ,dobro kaze Matija iz ugla majmuna sve je moguce,a mi smo veliki zoloski vrt,zato ovaj crkus traje!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here