Насловна Мозаик Кao koшница, у Београд се годишње досели 50.000 људи

Кao koшница, у Београд се годишње досели 50.000 људи

0
ПОДИЈЕЛИ

У престоницу се за годину дана доселило 49.669 људи из целе Србије, показују подаци Републичког завода за статистику. Највећи део њих (6.618) скућио се у Новом Београду. У Сопот нико није желио да иде. Градске архитекте упозоравају да у Београду више нема мјеста и да, ако се овај тренд досељавања настави, град хитно мора да се шири.

београд

„Београд је препун. Само у ужој зони града живи око милион и по људи. Да би услови за живот били нормални, у центру не би требало да живи више од милион људи. Али сви знамо да досељавање неће стати ускоро“, каже Иван Рашковић из Друштва архитеката Београда.

Праваца за ширење града, по њему, има неколико.

„Београд може да се шири ка коридорима и великим саобраћајницама – дакле у Ибарском правцу, преко Земуна и према Зрењанину. Такође, град би могао да се шири уз реке, низ Дунав у насеље Вишњица, и низ Саву ка Остружничком крају. И наравно, на лијеву обалу Дунава“,каже Рашковић.

У Урбанистичком заводу Београда кажу да ће се у будућности град ширити на шумадијску страну и сјеверни банатски дио.

„Зоне за нову изградњу су Раковица, Чукарица, подавалски део, Звездара и Гроцка (шумадијска страна) и Палилула (северни банатски део). Али у будућем периоду треба се фокусирати на трансформацију бивших индустријских и војних комплекса у нове стамбене и комерцијалне јединице“, кажу у Заводу.

Изградња нових насеља за сада није у плану.

Београђани, и сви будући становници пријестонице, свој дом у згради моћи ће да пронађу у Новом Београду и Земуну.

Просјечна старост досељених у Београд је 32,5 година. Млади долазе због факултета и посла.

„Дошао сам из села крај Сомбора, студирам овде. Тамо стварно нема шта да се ради. Имамо једну празну школу, неколико продавница и пар кафана. Да сам тамо остао, полудио бих – каже Ђорђе Милошевић, који се прије неколико година доселио у Београд.

Након студија брзо је пронашао посао, али не у струци. О дому који ће бити само његов у Београду, и не сања.

„Живим као подстанар. Увијек сам у потрази за неким јефтинијим станом, са овом платом могу да живим нормално, али без већих жеља и расхода“, каже он.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here