Насловна Друштво Канска звезда са сутоморске плаже

Канска звезда са сутоморске плаже

0
ПОДИЈЕЛИ

Талент који се ријетко виђа и небрушени дијамант, говорили су за ову Ромкињу ведрих очију, црвено-тамне коже и рељефног лица које се није могло заборавити.

ljubica adzovic

Љубица Аџовић, чија је глума у филмове Емира КустурицеДом за вјешање“ и „Црна мачка, бијели мачор“ била трајна и упечатљива одушевила је елиту на Кустурица, Канском фестивалу иако је била само гатара која је тако зарађивала за хљеб на сутоморској плажи!

Љубица је рођена у Скопљу, 1924. године. Није знала ни да чита, ни да пише, а живјела је у Заграђу крај Сутомора, гдје је Кустурица пронашао. Прича се да је видио у новинама и да је одмах знао да је „рођена глумица“.

Међутим, Љубица за себе никад није рекла да је глумица. Одмахивала би руком и говорила „Ма каква глума, била сам само оно што и јесам: Циганка и баба„.

Давор Дујмовић у филму „Дом за вјешање“ био је централна фигура филма играјући улогу Перхана, али једнако сјајна на екрану била је и улога бабе Хатиџе. Кажу да је у Кану на чувеном филмском фестивалу све присутне на црвеном тепиху оставила без текста.

Наиме, Љубица је сјела у један ресторан гдје је власник препознао из филма и казао јој како је одушевљен њеном изведбом. Питао је и да каже „Шта жели“ и он ће јој све донијети, а јединствена Љубица је из џепа извадила папирић и рекла да је зет замолио да му донесе четири аутогуме Мишелинке!

Након великог успјеха филма „Дома за вјешање“, на екране се вратила улогом бабе Сујке у још једном Кустуричином филму „Црна мачка, бијели мачор“.

У филму јој је унука била Бранка Катић, а Љубица је након снимања рекла „Сад ми је као права унука, не делим је од своје Ајше, образа ми”.

Након својих пет минута славе, вратила се ономе што је радила прије “гледању у карте” на сутоморској плажи. Прича се и како је Кустурици „двојком и краљем прорекла“ да му је загарантована награда за филм „Ундергроунд“.

Приче круже да је потом побјегла у Француску, скривајући се, како је говорила, од локалне мафије која јој је тражила рекет. Годину дана прије смрти вратила се у родни крај, код сина Данила, снахе Љубинке и кћерке Наде. Имала је укупно деветеро дјеце, а никад није знала колико има унучади и праунучади.

Умрла је 23. маја 2006. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here