Насловна Руски поглед Канађани, Французи, Јапанци и Мексиканци највише страхују од – Америке

Канађани, Французи, Јапанци и Мексиканци највише страхују од – Америке

У Њемачкој се само 17 одсто испитаних слаже са антируским санкцијама, док им се противи 75 одсто

0
američka vojska
Војници САД - страх и трепет савезника; фото: cdn.news-front.info

Анкета познате социолошке компаније Pew Research Centre, показала је да чак 46 одсто житеља Канаде сматра Сједињене Државе највећом пријетњом по своју земљу, а да у тој улози Русију види 32, а Кину 31 одсто анкетираних.

У Мексику 64 одсто становништва сматра САД највећом пријетњом, а Русију и Кину – мање од трећине (32 и 31 одсто). Дакле: двоструко мање, наводи Правда.

Међутим, изненађује податак да су САД главни извор страха и зазирања и за држављане  Њемачке, Француске, Јапана и Јужне Кореје.

Треба ли посебно наглашавати да су то земље које се сматрају блиским САД.

Сличне резултате дало је истраживање припремљено за управо завршену Минхенску безбједносну конференцију.

Познати њемачки Фонд Фридриха Еберта утврдио је да безмало 50 одсто Њемаца сматра Сједињене Државе главном пријетњом миру у свијету, а Русију – 33 одсто. Такође: да се у Француској Америке боји 24 одсто, а Русије једва 12 одсто.

Индикативно је и што политику санкција против Москве подржава трећина Француза, а 43 одсто јој се противи.

У Њемачкој се само 17 одсто слаже са антируским санкцијама, док им се противи 75 одсто!

Зато се ни у Минхену није могло сакрити да је Америка главни проблем и за Европску унију и њене структуре. И да је за ЕУ посебан изазов то што у свијету почиње надметање и сукобљавање суперсила – САД, Кине и Русије – за које ни Брисел, ни Париз нити Берлин нису припремљени, и немају `план Б` за случај да дође до слома трансатлантског система безбједности, закључује Правда.

Организатори Минхенске конференције у њен завршни документ унијели су инсистирање на «стратешкој аутономији ЕУ у спољњој политици», али и указивање – да се многи у ЕУ боје такве аутономије.

А нису ни покушали да одговоре на неизбјежно питање: због чега се унутар ЕУ народи више боје Америке него Русије, а у Бриселу, Берлину и Паризу Москва се апострофира као главна опасност?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here