Насловна Политика Камерон одбацио нацрт документа о независности Шкотске

Камерон одбацио нацрт документа о независности Шкотске

0
ПОДИЈЕЛИ

kameron-ap_f

Британски премијер Дејвид Камерон одбацио је јуче план шкотске владе о томе како ће Шкотска изгледати, ако њени грађани буду гласали за независност следеће године, истичући да у том документу нема одговора на најважнија политичка питања.

Говорећи у британском парламенту, Камерон је рекао да нацрту за независност на 670 страна недостају кредибилитет и детаљни одговори о томе која ће бити будућа валута Шкотске и која ће бити њена улога у ЕУ и НАТО, јавио је Ројтерс.

Документ, који је пре два дана објавила шкотска влада, имао је за циљ да изложи како би земља могла да напредује уколико бирачи одлуче да на референдуму, који би требало да буде одржан 18. септембра 2014. године, раскину 306 година дуг савез са остатком Уједињеног Краљевства.

„Речено нам је да ће одговорити на свако питање, али нема одговора о валути, нема одговора о питању чланства у ЕУ, нити одговора о НАТО. Само имамо велики број питања“, казао је Камерон.

Три главне британске политичке партије противе се независности Шкотске, тврдећи да ће она бити мање напредна и мање безбедна као независна држава.

Међутим, први министар Шкотске Алекс Салмонд, лидер Шкотске националне партије (СНП), која доминира у шкотском парламенту, истиче да ће Шкотска просперирати уколико се одлучи на овај историјски корак.

Његов план за независну Шкотску предвиђа да ће остати у ЕУ и НАТО и да ће фунту као валуту делити са остатком Уједињеног Краљевства, док влада у Лондону тврди да то није изводљиво.

Најновије анкета показују да је за останак у оквиру Уједињеног Краљевства 47 одсто Шкота, док 38 посто жели независност.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here