Насловна Политика Калуђеровић: Не треба нам пуноправно чланство у НАТО

Калуђеровић: Не треба нам пуноправно чланство у НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Црној Гори не треба пуноправно чланство у НАТО, већ је сасвим довољан постојећи оквир сарадње, а заступници уласка наше земље у Сјеверноатлански савез не презају од било чега не би ли, мимо воље већине грађана, угурали Црну Гору у тај војни пакт, оцијенила је Слађана Калуђеровић, портпаролка СНП-а.

sladjana_kaludjerovic_1

„Тако су агитатори НАТО-а, на трибини која је одржана у Херцег Новом, пред једва двадесетак присутних људи, изнијели крајње конфузне и нетачне информације. Такве информације имају за циљ да подигну критично низак ниво подршке јавног мњења за приступање Црне Горе овом војном савезу“, казала је Калуђеровић.

Она сматра да би било више него корисно да национални координатор за НАТО објасни логичку повезаност сопствене тезе да су интересе за чланство у Алијанси спознале и католичке и православне земље.

„Указујемо господину Гарчевићу да су духовна и свјетовна власт већ одавно дефинисане и као такве подијељене. Тако да би било неопходно да убудуће користи неке сувислије аргументе. Да је актере НАТО пропаганде сустигао неспоран, како идејни тако и концепцијски пораз, говори и чињеница да се у континуитету покушава провући теза како је чланство у Алијанси јефтиније од тренутне неутралности, што је само по себи неодрживо, посебно ако се узме у обзир податак да би Црна Гора годишње морала да издвоји више десетина милиона евра за чланство у овом, прије свега, војном савезу“, истиче Калуђеровић.

Наглашава, такође, да је на трибини у Херцег Новом дошло до програмског сагласја између владајућег ДПС-а и дијела опозиције.

„Подсјећамо јавност на неистините тврдње да је НАТО 66 година гарантовао глобални мир и питамо да ли је „благодет“ задесила: Грчку, Италију, Шпанију, Португал, Ирак, Иран, Авганистан, Сирију, Либију, а прије свега Србију и Црну Гору. Знамо да су неке од наведених земаља као епилог конкрентних НАТО интервенција, имале бројне цивилне жртве и материјалне штете, али и повреде територијалног суверенитета и интегритета. Наравно, све под изговором наводно угрожених људских права. А да ли је баш тако? Наравно да није. Тако да се питамо, да ли је потребно бити дио једног оваквог система?“, питала је Калуђеровић.

Зато она још једном подсјећа на више пута изнијети став Социјалистичке народне партије да је Црној Гори сасвим довољан постојећи оквир сарадње са НАТО.

„Нашој земљи не треба пуноправно чланство у Алијанси. Осим Програма наше партије, на то нас обавезује и већински, негативан став грађана Црне Горе према евроатлантским интеграцијама“, закључила је Калуђеровић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here