Насловна Политика Калуђеровић: Држава демотивише младе и образоване људе

Калуђеровић: Држава демотивише младе и образоване људе

1
ПОДИЈЕЛИ

Преко педест посто младих људи до тридесет година налази се на Заводу за запошљавање Црне Горе. Кажу, плаши податак да су већина високошколци. А како и не би? Некако се подразумијева да после средњошколског образовања упишемо факултет. Ваљда држава треба да подстиче младе да наставе са образовање, а не да их у томе спрјечавају или демотивишу, на начин што им не пружају шансу да раде након завршеног факултета, саопштила је Милица Калуђеровић, чланица Главног одбора Демократа.

demokrate

„Примамљиви каталози, флајери, рекламе, како приватних, тако и „богатијих“ државних факултета, обећавају нам брзо и лако запослење. Оно на шта нисмо упозорени јесте чињеница да је наш образовни систем већ дуго неприлагођен захтјевима тржишта. Да ће већина нас због недостатка праксе, искуства и употребних специфичних знања бити само превелики трошак за послодавца“, додаје се у саопштењу.

Милица каже да смо од стране друштва означени  као пасивни, недовољно  мотивисани и недовољно самоупоуздани, упркос чињеници да смо стални посјетиоци  тестирења и разговора за посао. „Свакодневно ћемо чути да је економска криза и да без „економског опоравка“ не можемо очекивати бољитак. И то нам говоре они који су на власти већ 25 година, а негирају кривицу за стање у ком живимо.“

„Треба поменути програм стручног оспособљавања, али нажалост као добру идеју неадекватно примијењену. И не зато што већина приправника не добије стални радни однос након завршетка праксе, већ зато што је за одређени број њих ово само формалност коју фирма испуни, па ни не осјете радни дан, а камоли стекну стручно знање.  Шта је са праксом током факултета, која би се полагала као и теоријски дио испита а наоружала нас примјењљивим знањем и вјештинама? Шта је са реалним,објективним и благовременим информисањем младих људи о захтјевима тржишта?“, истиче Милица Калуђеровић.

„Шта је са подстицајима интересовања за дефицитарним занимањима? Учити младе људе да препознају шансе, инспирисати их да се упусте у предузетништво кроз едукацију и подршку је оно што је за одговорну власт, која мисли на будућност своје земље, приоритет. Да у Црној то није случај, увјерили смо се кроз дугогодишње искуство“, закључује се у саопштењу.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Kad bi Kaludjerovic napustio poslanicko mjesto pa.mjesto jjega neko mladjo da dodje i onaj Gosovic to bi bila prava stvar. Ovako samo prica radi glasova malo vam je rejting skocio izgleda niko vise ne glasa Df katastrofa.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here