Насловна Колумне Календар

Календар

31
ПОДИЈЕЛИ

Кроз дијалог владике Данила и игумана Стефана, на посљедњим страницама „Горског вијенца“, Његош изражава своје чуђење, откуд прослава Нове године, у сред зиме, кад нити шта цвјета, нити рађа, – него је, напротив, све оковано снијегом и ледом?

Поред запитаности коју намећу чула и посмарање природе, вјероватно му је ово чуђење било инспирисано сазнањем да све велике цивилизације и културе, почетак новог календарског круга везују за промјене које су, у свијету око нас, највидљивије у прољеће или у јесен. Другим ријечима, Његошево питање је потуно логично, и није сувишно, да га и ми, у ове претпразничне дане, обновимо, и да објаснимо, себи и другима, шта то ми славимо у новогодишњој ноћи? Је ли то, просто, смјена бројева на календару, или нам је мјесец јануар, по нечему већи и значајнији од других мјесеци, – па нам је његов први дан значајнји од, рецимо, првог фебруара или првог маја?

Наравно, да историја не почиње од нас, и да велики број данашњих становника свијета, што би се рекло, „појма нема“ чему или коме је посвећен мјесец јануар, и његов први дан, којим почиње наша нова година, којој се, толико радујемо. Оба календара која су у употреби код нашег народа (грегоријански – у грађанству; јулијански – у црквеном календару ), настала су у Риму, и оба почињу мјесецом јануаром. А јануар је ( само му име каже ), посвећен паганском божанству Јанусу, ономе који влада „свим почецима и прелазима“. Е сад, откуд Јанус у ово зимско доба, – а не, рецимо, у годишњим периодима процвата и бујања?

Било би крајње претенциозно, да у овој свечарској колумни, тражимо одговор на питање шта је Римљане нагнало да Јанусов мјесец поставе у зиму, – а има велики број теза и претпоставки озбиљних истраживача. Оно што је јасно и очигледно, и што налазимо у вријеме почетака прославе Христовог рођења – Римљани су велику пажњу посвећивали астрономској чињеници, да на сјеверној земљиној хемисфери, баш у ово доба, сунчева свејтлост јача и бива дуготрајнија током дана. Отуда је, у претхришћанској култури, 25.децембар био дан кад су пагани прослављали „Непобједиво Сунце“, – дакле, дане или период, када Сунце напредује и постаје присутније. Ето, рецимо, разлога, да пантеистички или идолопоклонички настројени људи, управо ове дане сматрају светим и посебним!

И баш ту долазимо до укрштања двије традиције у овим јануарским свечаностима. Оне паганске и оне хришћанске. Паганска каже да се кроз промјену понашања сунчеве свејтлости, сва природа обнавља, и отуда је Јанус, са два лица ( једно гледа уназад, а друго унапријед ), божанство промјене – поштован баш у дане те и такве обнове. На другој страни, хришћани кажу: „Добро, то је очигледна и богомдана чињеница и несумњива промјена, али није нормално да славимо Сунце и његове мјене, а да не славимо Онога који је то све створио. Није како треба, да славимо пролазну творевину, поред живог и непролазног Творца“. И ето, ту је разлог, што је Црква, узела баш тај дан, некадашњи пагански празник, за датум прослављања Христовог рођења.

Рана Црква се није ослањала на датум Господњег рођења, јер га није могла ни знати ( за разлику рецимо, од Васкрса, Вазнесења и Тројичиндана, који су запамћени као догађаји везани за датуме старозавјетних празника ), него је већ установљени дан слављења природних промјена, преименовала у дан „Сунца Правде“ = Христа и Његовог рођења. Оно што је од већине одавно било препознато као дан слављења промјене и почетка, Црква је посудила за своју објаву нове истине, да је међу људе дошао Творац свега,… Творац Сунца, и природе и њених промјена.

Не мислим да Његошу није било јасно све ово. Напротив. Умјетник је направио „игру мишљења и ставова“… како би њом насликао љепоту централног весеља у његовој причи. Љепоту Божића. Актери његовог дијалога, који расправљају о смислу обиљежавања Нове године, сједе поред пламена од бадњака, и славе „Мали Божић“. Његош је знао, да је поред јануарског Сунца, оно истински ново, оно што оправдава прослављање Нове године, – Новорођени Христос!

И заиста, када Црква данас наглашава и позива, како Божић претходи Новој години, и како јој он даје смисао и значај, – односно како без Божића не би имало никаквог смисла прослављати Нову годину, у сред зиме, – Црква се тада бори за смисао светковања оба празника. Она не омаловажава Нову годину, него настоји да јој да прави смисао. Зато је у западном хришћанском свијету, тај поредак смислен и јасан. Свугдје на Западу, најприје се прославља Божић, као Рођење Бога међу људима, и као надградња и продубљење онога што су радили пагани клањајући се Сунцу. Тек након тога, они људи који су прославили поменути догађај, централни и кључни, прослављају и почетак новог годишњег круга, управо започетог доласком Бога међу људе. У Православној Цркви, тај дан је везан за Христово обрезање, први његов улазак у шире друштво, у Храм, – ради испуњења древног старозавјетног обреда.

А прослави Божића, као и сваког већег црквеног празника, претходи Божићни пост, којим се кроз уздржање и молитву припремамо за право славље и празновање. И баш зато, није нормално, не задовољава основне принципе односа према традицији, нити чува смисленост празника…када ми, овдашњи православци, најприје лумпујемо за Нову годину 01.јануара, па онда славимо Божић, па тек онда, ни сами тачно не знајући зашто, „опет“ славимо неку „црквену“ или „српску“ Нову годину!?

Имамо право, на толико простора за достојанство, да почетак Нове године славимо на начин како то раде наша хришћанска браћа, протестанти и римокатолици. Најприје да постимо и Богу се молимо, све до Бадњега дана ( посљедњи дан 40-дневног поста ), па онда да нам славље и свечарски дух, са све поклонима, бадњацима, јелкама и честиткама, у домове уђу са оним „Мир Божији, Христос се роди“! Па тек онда, тако весели, и ако ко воли, „припити“ попут игумана Стефана ( коме душа игра поврх чаше вина ), да се радујемо Новој години, ….али радошћу и топлином Христових бадњака. Не знам за друге, али Црногорци су, баш тим редом, славили Нову годину – јер тако пише Његош, таква је хронологија догађаја у „Горском вијенцу“.

31 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  када ми, овдашњи православци, најприје лумпујемо за Нову годину 01.јануара, па онда славимо Божић, па тек онда, ни сами тачно не знајући зашто, „опет“ славимо неку „црквену“ или „српску“ Нову годину!?
  nije ni to toliko iskrivljeno, koliko je bogohulno slavirti svoju SLAVU u restoran,nadam se da ce Crkva po tom problemu da se javno oglasi i da da upustvo svojim svestenicima ako kojim slucajem budu pozvani na prekadu da ne idu tamo,a nije iskljuceno da ce biti takvih pokusaja,ili ih vec ima.
  Jelka se vec zacarila u mnoge domove i u ustanove kao simbol ,cega,ne znajun mnogi, cak je i u Vatikanu bila doskora nepoznanica,medjutim to je stvra savkog pojedinacno,ima kuca i to redom i u Grbalj gdje stoji jelka a nalazu se badnjaci,nove nevjeste donijele nove obicaje,jos mi je najteze kad kazu mi smo uvjek kitili jelku,da uvjek su kitili Rimoktolici u Boki sto je rzumljivo i za postovati svakako! Jelke su dosle preko Tv ekrana a komunistima je to bilo privlacno pa su tako to i prihvatili za nepisano pravilo,da li je to doslo slucajno ili ne ,to je vec drugo pitanje,radilo se to javno,isto kao sto se tajno slalo po sela da se biljezi ko nalaze badnjake,pricao mi je to jedan poznanik kome je to bila duznost u SUP Kotor tri godine dok ga nijesu prebacili na novi posao koji je radio do penzije,i to vrlo profesionalno i posteno!
  Danas se preceruje u svemu,slavi se, medjutim sve mi to nije kao nekad,nekada nijesmo na Bozic prut za stoku taj dan sjekli nego na Badni dan,polaznik je dobijao i novcanu nagradu kako gdje ,negdje 100 a negdje i 500 dinara i nerandzu,tome smo se radovali,mada kao najmladji u porodici uvjek sam dobijao samo neradnzu,daj ti danas nekome nerandzu,razumjet ce to kao uvredumb bojim se da se smisao toga praznika povecanjem “ vjernika“ nekako sve izmijenilo ,mada i ja polako satrim a maldi ne rzumiju i pored truda svetenika smisao toga praznika,cudno vrijeme,i pored krize ima se svega u odnosu na nekada,ko danas na Bozic kupi masline,ako ih i ima-niko,ko ide da cuva stoku -niko,kilo cevapa 3 evra,kobasica domacih nema a prodaju se na svkom cosku,o bumbarima i brasnjenim svinjskim da i ne pricam ,vecini maldh se one gade ,a ako ih i izneses na pijacui vjerujem da prijeti zatvor o sanitaraca taman kao nekada ako si javno puco na BADBJAKE u stvari preko ukrstenih.
  Treba cuvati tradiciju tudje obicaje postovati isto kao svoje,ali svoje ne mijenjati i prilagodjavati sebi i svome egu nego se njih drzati,a to nije isto
  Znam jedno da mi je Sveti Vasilije Veliki posluzbica pada 14 janura,kazu neki sada to je Srpska nova godina-mozda neka im bude,a da mi je Sveti Simeon Stopnikm SLAVA 14 septembar a to je Crkvena nova godina,tako neka je svima srecno i blagoslveno sto slave samo neka to bude iskredno i bez velike trlambuke.Onima kojima je po kalendaru nova gdina neka im je sa srecom a svima onima kojimaje Bozic to sto jeste i treba da bude MIR BOZJI ! HRISTOS SE RODI !
  .

 2. 0
  0

  Gojko Perovicu, LAZETE kada kazete da Crkva nmije znala kada je Gospod rodjen.

  LAZETE da Bogorodica nije znala kada joj je sin rodjen, da sveti apostoli to nisu znali i da je datum praznovanja Rozdestva Hristova nesto beznacajno.

  Ne znam sta vam znaci ono „nasa braca u Hristu, katolici i protestanti“, zaboravili ste da pomenete jehovine svjedoke i clanove sekte lude Urijele.

  Doduse, oni jesu braca vasa i vaseg laznog vladike Amfilohija, jer ste svi vi upisani u isti satanski klub „svcetski savez crkava“ pa vrlo cesto zajedno sa samanima skacete preko vatre a o zajednickim molitvana sa judejskim papistima, rabinima i islamskim mulama necu nio govoriti.

  Dakle, ovi jeretici jesu vasa braca, ali nisu braca nama koji smo jos pravoslavni.

  I dogorite se vise izmedju sebe koji cete kalendar da slavite.
  Da li cete ovaj stari jos da drzite a u medjuvremenu da opstite sa svima onima koji drze novi, ili cete otvoreno da predjete na tri puta anatemisani novi kalendar.

  Kako god da uradite, to je vasa licna stvar, nas pravoslavce ne zanima sta vi po sektama radite, pa nas ne zanima ni sta radite u sekti ekumenistickoj, koja je trenutno uzurpirala tron Svetog Petra Cetinjskog i oskrnavila ga.

  Daj Boze da jednog dana budete silom istjerani iz nasih pravoslavnih hramova u kojima sada sa jedne strane stoluje Risto Radovic a sa druge Miras Dedejic.

  PRAVOSLAVLJE ILI SMRT!

  I nekja ste prokleti svi vi ekumenisticki lazni svestebnici i vladike, koji ovaj nas napaceni narod odvojiste od Boga i navukoste strasni gnjev Boziji na njega.

  Od vas ovaj narod nikada u istoriji vecih neprijatelja imao nije.

 3. 0
  0

  Otomanska Imperija je ovaj narod napravila,ovakvim kakvi je danas.Tacno su znali sta i kako.Tako kada su osvajali koje mjesto pravilo je bilo koje bio iole necemuran ili slabo gardjen na licu mjesta je bio ubijen ,bolje zenske i ljepse u odvodjen u hareme,bolji i ljepsi muksraci su bili odvodjeni u Janicare dok je drugi dio odvodjenu harema za zadovaljavanje potreba pedera Osamnilaj to bar nije tajna.
  Ovo sto radis brate Vukmane nije bolje od tih Osamnlija ,iako mislis da radis nesto pravo ili kako vole reci ZILOTSKO,tako nesto su radili komunisti,sto im nije po volji sve ponistiti.
  Ponavljam mozda ima nesto za kritiku ali ne da precerusjes nego i to malo sto je za kritku ponistavas,niko te ne moze uzeti ozbiljno pa taman da je sve istina sto pises.

 4. 0
  0

  Црквена Нова година се прославља 1. гроздобера – деветог мјесеца .И по том календару ово је 7524 година .

 5. 0
  0

  Tacno znamo kad je rodjen Pontije Pilat, znamo kad je rodjen Kajafa, znamo kad su rodjeni sve glavne licnosti iz tog doba a ovi ekumenisti uce da ne znamo kada je rodjen Isus Hrist.

  Moze li u ovo malo dijete vjerovati?

  Bogorodica, koja je kasnije bila sa apostolima nije znala kad je rodila Sina, nije znala datum ni godisnje doba,i nije to prenijela apostolima a oni dalje nama, pa prema tome Crkva i slavi praznik Rozdestva.

  Sve ovo je u svrhu jednog plana da se bagatelizuje kalendar, da bi se onda olaksala komunikacija medju jeresima u svetskom savezu crkava, da bi protestanti, katolici i pravoslavci bili jedno u lazi.

  Jedna podla i pokvarena rabota, koja se zamaskirava sa nacionalizmom, borbom za prava srpskog naroda i ko zna cime jos.

  Istina je da Crkva tacno zna kada je rodjen Gospod i da tacno zna koji kalendar smije u Crkvi da se koristi.

  Kalendar nije dogmatsko pitanje, ali je njegovo bagatelisanje sto posto znak izdaje pravoslavlja.

  Zbog toga imamo i tako tijesnu povezanost ekumenizma i bavedanja o novom kalendaru.

  Dakle, onaj ko kaze da se ne zna kada je rodjen Hristos, debelo laze.

  A ako laze, laze sa necasnim namjerama.

 6. 0
  0

  Таман тако, Чејовићу. Продају нам причу ови екуменисти да Богородица Марија није казала кад је родила Исуса!? Има ли веће лажи?

 7. 0
  0

  Овима више смета јелка него папски прстен за Амфилохија Радовића. Лицемјерје на квадрат.

  • 0
   0

   prvo da se pretavis ,pa onda mozes reci ko je licemjer.Drugo niko od nasih starih nije postavljao pitanje rodjenja ili bolje reci datum rodjenaj,Isua Hristosa pa eto ostadosmo kako tako nekavi vjernic ,koliko vidim u svojim rzmisljanjima vi cete to pitanje postaviti za Svevisnjega,to je vase pravo ,jer svako zasto ima svoje zato.da su nasi predhodnic drzali do vjere kao vi novi vjernic ona nebi ni postojala,jer ne slazu vi se datumi,ne slazu vi se ni sveci ,ali se vi uglavno slazete jedino vi nije jasno u cemu ,kaszete da je ovo sve pogresno,braco ko vam brani formirajte vasu crkvu,necete biti prvi.ukoliko necete aktivno se ukljucite u resavanj pitanja koja su na dnevno redu u SPC i Vaseljnskih problema.U aktivno ucesce znate ko ima pravo glasa ,pa iamte vremna da se ukljucite,cilj je velik ,vrijedi truda pokusajte!

  • 0
   0

   Ко си ти да ти се представљам? Полиција? Даље, једини који постављају питање календара су они који би да се уједине са тамо њиховом браћом папистима и протестантима. Зато, не подмећи. На крају, ми своју Цркву имамо и не дозвољавамо да је екуменисти подводе папи и прљају јересима.

   • 0
    0

    A ko si ti da donosi i presudjues ako imas svoju Crkvu ,cemu strah od istine kouj ti navodno zastupas,bice da ste vi nesto trece,iako ih kritkujem dobro da su komunisti odovijl Crkvu od drzave,radi ovakvi licemjera ko sto si ti!Dans postavlajte pitanje i datum tacni rodjenja Isusa Hristisa ,pa kad ste u nedoumici postavljate drugo pitanje.Ko pita ne skita ,sto vi radite zante sami najbolje,umislili da ste Marko Eugenik,a ovamo nesto sasvim drugo ,dobro je kada neko tako ima visoko misljenje o svemu,ko zna kojim putem ste naumili,daleko necete doci !dobro se i nadopunjujete ,sto jeste jes,jos vam nedostaju neke sitnice .
    Kazes ne dozvoljavamo ,ko to ,daj malo mi to objasni,jer taj govr slusam od komunista nedamo ne dozvoljavamo,ko to ,ko ste to vi koji ne dozvoljavate,da li ste clanovi SPC ili nesto drugo budi jasan!

   • 0
    0

    Фокс друмом а Зец шумом. Држи се ти, зеко, борбе против јелки, то ти је домет. Крај.

 8. 0
  0

  Tacno znamo kad je rodjen Pontije Pilat, znamo kad je rodjen Kajafa, znamo kad su rodjeni sve glavne licnosti iz tog doba a ovi ekumenisti uce da ne znamo kada je rodjen Isus Hrist.

  Dan se pouzdano ne zna,a ti ako znas kazi ,daj ovom svijetu jedan od najznacajnih dana u svojoj istoriji ,dobro znas da se mnogo noviji datumu iz istorije na znaju pouzdano,tvrdis da se znas datum Pontija Pilata i Kajafe,nijesam se za to interesovao ali vjerujemda se znaju,jer su oni tada bili vladari,jednako kao sto tajne sluzbe znaju koliko ovi nasi lupezi imaju para na racunima i koliko se pokralo,ja a vjerovatno i ti imamo racune u banci ,koga to intersuje,mislim nikoga.Gdj je zivo Josif i Marija i kao su zivjeli ,i bas je neko isoa u sinagogu ili kod rimljana da ga upise u knjige rodjenih a ako je i isao sve je to ionako poruseno i zapaljeno ,to isto tako nije tajna.sva cetiri jevandjelja su napisali Matej Marko Luka i na kraju Jovan,nigdje nijesu potpisan njihovim imeno ,ali se zna da su njihva,da ti ne objasnjavam kako ,vjerujem da i sam znas.
  Kalendar je tek po nekoj ljestvici na sedmom mjestu,ima ljudi koji spocitavju da se hoce promijeniti,medjutim to je apsurd ,a jos veci da to hoce nasi ,a to jos spocitavati ocu Gojku je smijesno.
  Na kraju da te datume svi znamo,sta bi vredjelo bez njihovih djela,eto slavili smo 25 maj iako nije bio,trcali ljudi za palicom kao maniti,neka se danas to prikaze ovoj omladini sto mogu zakljuciti,da nijesu tad ovdje zivjeli ljudi nego majmuni ,ja nijesam traco,jesi li ti ne znam.
  Prema tome ima i onih koji negiraju i Boga i Hristosa ,ako ga i priznaju tada govore ,bio je to tada napredan covjek,kao nekada za skojevce ili buduce omladince.

 9. 0
  0

  Kalendar je Konvencija!
  Kao svaka Konvencija i Vrijeme je izvankategorijalni i funkcionalni dogovor medju ljudima da je Vrijeme startivo i brojivo.
  Ne treba se zanositi tacnoscu necega cemu preciznost nije svrha ni potreba.
  Kako je u nauci odavna rijesen problem nelinearnosti Vrjemena, koje je sfernog i ciklicnog karaktera i sustine.
  U tom smislu je vazno da je neko rodjen, a ne kada je rodjen! … I da ce ponovo da se rodi, kako je to Crkva mnogo prije nauke razumjela i razrijesila.

   • 0
    0

    Догматски не сасвим дорађена, али суштински оправдана фраза г. Ђикана.

    Прочитајте понекад и „Отривење Апостола Јована Богослова“, тамо „жена бјеше трудна и роди мушко, Сина“, дакле Пресвета Богомајка рађа Сина, „након“ Вазнесења и седања с десне стране Оца.

    А каже се да „времена неће бити више“, тако да Господ неће доћи други пут ни по једном од два календара:) Доћи ће „кад времена неће бити више“.

    • 0
     0

     Rodjenje je jedina dogmatsko- nedogmatska mogucnost izvan mogucnosti Boga Svemoguceg!
     A sto se Vrijemena tice g. Dujovicu, izabrali ste najbolji moguci i svakako jedini odgovarajuci citat!
     Kako sferno i ciklicno Vrijeme ima izrazenu entropijsku tendencu, izvesno je da ce, prije ili kasnije izdusiti u sebe samo.
     Nastupice onda Svevrijeme, bez proslosti i buducnosti, bez pocetka i kraja, kako ce onda sve biti Sada i Zauvijek, kako to tvrdi savremena teorijska nauka.
     Koja, gle cuda, nema predpostavljeni ekskluzivitet, koji s pravom pripada dalekom saznanju zdenutom u Vas citat. Kako sam i ja iskreno zadivljen brzinom Vase reakcije, koja Vas preporucuje za neprocenjivo dragocjenog sagovornika!

  • 0
   0

   Г. Ђикане, сам слоган иза кога стоје зилоти: ПРАВОСЛАВЉЕ ИЛИ СМРТ указује на то да они не желе да појме метафизичке финесе о којима говорите.

   Истински Православац би морао да стане иза слогана И ПРАВОСЛАВЉЕ И СМРТ, тј. његова вера би морала да се пружа изван условних категорија Времена и Простора и савршава се у погруживању у „смрт Христову“.

   Г. Чејовић је, чини ми се, много паметнији „Цркве истинских хришћана“ којој припада, па се да би се ускладио с догматиком исте, ваљда свесно заглупљује.

   Поставите им питање: ког датума по Јулијанском календару Је Син Божији рођен у Вечности, од Оца? Видећете да, премда га осећају, неће смети да изнесу одговор, да се он случајно не би поклопио с оним Римокатолика, те „засмрдео“ на Екуменизам.

   „Страх човјеку каља образ често“, што би рекли неки подловћенски Срби:)

 10. 0
  0

  Ако бисте могли да кажете кад је рођен Господ, г. Чејовићу. Ја не знам, заиста. Хвала унапред.

 11. 0
  0

  Дујовићу, овдје је ријеч о рођењу Сина Божијег у тијелу, на Земљи. Је ли то тешко схватити?

 12. 0
  0

  @ g. Foks

  Odvec je tesko shvatiti ono sto se ne razumije!
  Ne zamjerite, ucite.
  Uciti je vaznije nego znati!

  • 0
   0

   Господине Ђикан, слажем се. Администратор је управо објавио текст „Заблуда новог календара“. Учите.

   • 0
    0

    A sta ste to epohalno razabrali iz teksta!?
    Jeste li uopste procitali moj komentar … o kljucnim razlozima svih zabluda novog, starog, svih mogucih kalendara?

 13. 0
  0

  Замислите шта би се десило нашим сународницима западно од Дрине да су почетком деведесетих у својим редовима имали Даниловића, Мандића или Гојка Перовића. Даниловић и Мандић би се борили за српско-муџахединско помирење а Гојко би писао колумне за сарајевско Ослобођење и убјеђивао их да су вехабије браћа која им добро мисле 🙂 Због оваквих људи, неодговорних и недозрелих улози и времену, смо ту гдје јесмо.

 14. 0
  0

  Па нпр. Свети Игњатије Брјанчанинов каже да смо сви ми „од природе“ у прелести, да је прва прелест, сматрати да ниси у прелести

  Тако, хватати друге у прелести јесте почетак свих прелести, г. Фоксе. Осудите прво себе, па свештенике. Да не бисте остали у прелести. Братски савет.

  Није ми тешко да схватим да сте говорили о рођењу Господа у телу, али ми је тешко да одвајим рођење од Матере у времену од рођења од Оца у вечности. Немојте погрешно да ме разумете, ја сам у суштини старокалендарац, али ви на свој начин компромитујете и старокалендарско гледиште.

  Не морате да продирете у дубоке богословске истине, али да их сами од себе сводите на меру свог чиновничког поимања и још да учите друге таквом созерцању, само ће дубље да вас цементира у прелести, у којој смо сви рођени.

  Од тога вас неће одбранити ни псеудоними, ни гађање других етикетама.

  Бог све види.

 15. 0
  0

  Risto Radovic uopste nije hrisdcanin, da ne pricamo da je pravoslavan.
  Po djelima njegovim cete ga prepozbnati a djela njegova govore da je njegov bog i njegova crkva negdje drugo:

  Nego to nije bitno, za nas koji poznajemo sav ovaj fgarisejski kvasac koji rukovodi SVIM crkvama svetskog otpadnickopg püravoslavlja,, je jasno da danas episkop ne mopzete postati ukoliko niste SPECIJALAC.

  Dakle, specijalni kadar za borbu pürotiv hriscanstva, koji je u Sovjetiji skolovan na specijalnim institutima za „naucni ateizmam“, odakle dolazi „misionar Rusije“ Kurajev, kojeg je Risto prevodio i njegove splacine objavljivao preko „svetiigore“, pa do raznih masonskih lozia. ciji kadrovi danas rukovode svim pravoslavnim crkvama i na kraju sestokraka braca su odlucila da je prilicno rizicno da masonski i udbasko-kgb trabanti sjede u sinodima, pa eto u Sovjetiji preko 70% clanova sinoda sacinjavaju lazno porkrsteni Jevreji, na na celu sa malim kompozitorom Alfejevim.

  Da ne pricamo kakav kadar rukovodi teoloskim fakultetima i bogoslovijama, tu ako nadjete jedno normalno krsteno celjade, bilo bi ogromno iznenadjenje.

  Pa eto jedan od specijalaca ovaj Gojko Perovic tupi mozak svojim ucenicima da se ne zna kada je rodjen Isus, nego su oni eto uzeli neki dan kada su pagani prinoslili zrtve vjesticasma i opravoslavili ga.

  Otprilike tako su mi neka djeca na Ostrogu OBJASNJAVALI STA SU NAUCILI OD GOJKA PEROVICA, ONDA KADA SAM IH JA BRATSKI SAVJETOVASO DA NAPUSTE BOGOSLOVIJU JER JE TO JERES NAD JERESIMA:

  U jednom momentu mi je jedan zakludjhi bogoslov iz sekcije kojima je ovaj Gojsko isprao mozak rekao“ ako mi nismo Crkva, odakle ova cuda na Ostrogu?“

  Ja sam mu rekao: „ova cuda nisu od vas jeretika, nego od svetoga Vasilija, kojega ste vi uclanili u svetski savez crkava.“

  Sto se tice ekumenista Rista i kompanije, budite sigurni, oni ne lazu kada pricaju, ONI LAZU KADA ZINU.

  A Risto Radovic je prioklet i podpada pod strasne anateme Crkve zbog:

  1. Novog kalendara, jer opsti sa onima koji drze novi kalendar.
  2. Zbog praznovanja pashe, jer opsti sa Fincima koji Vaskrsenje slave po papskom kalendaru .
  3. Zbog jeresi ekumenizma.

  A evo malo objasnjenja:

  U ovom filmu ima anatema u koju se prokleti Risto obukao kao u rizu: https://www.youtube.com/watch?v=3Lt93myou3I

  Posle treceg minuta je prevod na srpski.

  Inace jedan od onih koji su napravili anatemu protiv ekumenizma je sveti Filaret Voznesenjski, cije su mosti cudotvorne i potpuno netrulezne, kao kod svetoga Vasilija Ostroskog.

  Veliki prijatelj Rista Radovica Mark Arndtz, takozvani arhiepiskop Mark, je te svete mosti sakrio od vjernog naroda i „zasbetonuirao2 ich u manstir Dzordanvil u Americi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here