Насловна Издвојено Како живи Меркел: Сама иде у продавницу, кува, живи у изнајмљеном стану…

Како живи Меркел: Сама иде у продавницу, кува, живи у изнајмљеном стану…

5
ПОДИЈЕЛИ
Aнгела Меркел,Фото:Профимедија

За Ангелу Меркел, фаворита на септембарским изборима, која посебно у ово време предизборне кампање и надметања привлачи интересовање јавности, каже се да је гледа цео свет, а да она, ипак, успева да живи „један скоро нормалан живот“.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која свој приватни живот веома успешно држи под контролом – како пре, тако и после избора – буди увек изнова интересовање јавности, не само за оно што ради и какве политичке одлуке доноси, већ и о томе каква је изван очију јавности, како живи, где купује, куда путује, где је упознала првог мужа, ко је њен други муж, какав има стан…

„Чак ни министар финансија Волфганг Шојбле не познаје њен стан“, пише у актуелном броју немачки месечник Вју (Виеw) и наводи да на вратима на 4. спрату у Ам Купферграбен 6, на берлинском „Острву музеја“, ‘стоји само „Професор Зауер“ и да се од тога не зна ништа више о изнајмљеном стану у којем живе Меркелова и њен муж, професор квантне хемије.

„Стан би требало да делује пре студентски, али ни њени блиски сарадници, попут Шојблеа или портпарола владе Штефана Зајберта никада нису били тамо“, пише Вју, преноси Тањуг.

Магазин наводи да је такву прилику имала, на пример, оперска дива Ана Нетребко, јер, Меркелова јако воли оперу.

За Меркелову, фаворита на септембарским изборима, која посебно у ово време предизборне кампање и надметања привлачи интересовање јавности, каже се да је гледа цео свет, а да она, ипак, успева да живи „један скоро нормалан живот“.

Неколико места, на којима може да се одмори, Меркеловој су готово – света. Тако, сваки пут када може, проводи викенде у својој викендици у Хоенвалду, код Укермарка, 20 километара источно од Темплина.

„Она ту сакупља снагу, слуша гласну класичну музику, радо стоји поред шпорета и кува чорбу од баштенског кромпира. Ту ретко прима госте. Онога, ко жели да слика њену кућу, бранденбуршка полиција љубазно, али одлучно замоли да пред њиховим очима униште слику“, пише овај магазин.

Иако се, после 12 година њеног „канцеларовања“ верује да се о њој много зна, заправо се много тога и не зна – као, на пример, да је благо кратковида и да врло ретко носи наочаре, углавном у новогодишњем обраћању нацији, када чита са телепромптера или на фудбалским утакмицама, а у свим другим ситуацијама – контактна сочива.

Мобилни телефон јој је канцеларија

За њу се, такође, каже да нерадо телефонира, али да веома страствено пише СМС поруке, које у међувремену може скоро „на слепо“ да куца. „Њен мобилни телефон је њена мобилна канцеларија. Она недељно пошаље стотине кратких порука“, пише овај магазин.

За Меркелову се зна и да је првог мужа, студента физике Улриха Меркела, упознала 1974. године на једном путовању по Русији, а да 33 године живи заједно са професором Зауером…

Када је реч о местима на која излази, наводно се добро осећа у једном берлинском ресторану, где је гостионичар Грк, кувар Италијан, а амбијент у стилу париских бистроа. Ту Меркелова радо наручује „кефтедес“, грчке ћуфте од млевеног меса, наводи Вју.

Заједнички пријатељ брачног пара Меркел-Зауер, планинарска легенда Јужног Тирола где се Меркелова радо одмара, Рајхолд Меснер препричао је пре неколико година италијанском часопису Венити фер један догађај, када је једно од деце професора Зауера од њега тражило савет у вези са проблемима на факултету и када је Меркелова желела да се укључи у тему, а муж је шармантно „закочио“: „Госпођо канцеларка, ви сте већ дуже времена далеко (од универзитета)… Ви се више не разумете у такве ствари…“, рекао је Зауер својој супрузи, каже њихов пријатељ Меснер, кога је жеља и одлучност Меркелове на планинарењу увек одушевљавала.

„Без тренинга шест сати пењати се и, при том, без и једне паузе за јело…“, причао је Меснер доживљаје са Меркеловом.

За Меркелову овај планинарски експерт каже да она, заправо, не прихвата никакве бонусе и луксуз и да инситира на плаћању свега из сопственог џепа. „Укључујући и еспресо“, истакао је Меснер.

Када је реч о Меркеловој и њеним одморима, она је позната и по томе што се одмара на исти начин као и милиони Немаца и што не иде на скупе јахте богаташа који би је радо угостили, нити у ексклузивне виле, а један део део тајне њеног успеха, како сматрају експерти за маркетинг је, заправо, и у радозналости људи.

Истина о Меркеловој се „сервира“ у „малим залогајима“ – говорило се у „врућој фази“ једне од њених изборних кампања, из којих је излазила увек као победник.

Меркелова важи за особу која свој приватни живот добро чува, али се понекад, пажљиво и стратешки, „мало одшкрину врата“ и онда Немци и свет сазнају о њеном стилу владања, кувању, мужу, али и о мушкарцима.

„Лепе очи“, кратко је, са само две речи, у прошлој кампањи говорила Меркелова на једној трибини часописа Бунте на питање шта мушкарце чини атрактивним и „признала“ да неке ствари мушкарци, једноставно, раде боље – на пример, боље цепају дрва.

Интелигентна, вредна и – неподмитљива!

Немци не виде Меркелову само као политичара и физичара, већ такође и као супругу, помало баку и домаћицу, која из продавнице зна сама да вуче кесе, чији се муж, рецимо, ретко жали на њене кулинарске вештине – на чорбу од кромпира или ролнице.

„Мој муж се ретко жали… једино на колачима је за њега увек мало прелива… Он је, једноставно, син посластичара…“, испричала је Меркелова једном својим бирачима о свом мужу, Зауеру, рођеном 1949. године у месту које Лужички Срби зову Хозња, чији синови из првог брака већ имају своју децу, са којима Меркелова зна да проводи одморе, и после којих јој скоро увек расте популарност.

Меркелова ће, ако је веровати анкетама и судити према медијским извештајима и коментарима, бити победник и ових избора, на којима ће више од 60 милиона Немаца са  правом гласа гласати о томе ко ће у наредном мандату владати најмоћнијом земљом Европске уније, а осим њене политике, и њен приватни живот је, изгледа, оно што се њима допада.

Пре свега оно што и њени биографи истичу – да је интелигентна, вредна и – неподмитљива.

Извор: месечник Вју (Виеw),Танјуг, Недељник

ПОДИЈЕЛИ

5 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  …“Не васпитавајте децу ако не умете. Боље је бити неваспитан него лоше васпитан…“, говорио је Душко Радовић

  проблематични бубалачки животоубијајући sistem је пруски, формиран циљно… ПРОИЗВОД- контролабилни, послушни, идући по мишљење створ, УПОТРЕБЉИВ у туђу корист, уместо користан члан ПОРОДИЦЕ, друштва и заједнице на Богу драг начин…

  професор Слободан Антонић има много на тему, прочитати обавезно

  српски поглед

  http://www.fsksrb.ru/fond-strateske-kulture/politika/strategija-razvoja-od-mladih-bez-buducnosti-do-buducnosti-bez-mladih/

  …“Идеологија слободног тржишта, дакле, не реализује ни једини зацртани циљ – интеграцију са тржиштем рада. За горуће локалне проблеме клонирана глобална идеологија апсолутно је слепа, те их системски и „стратегијски“ игнорише. Тако се ни не помишља да би образовање суштински могло да помогне смањењу криминала и насиља, одлива становништва и нивоа развода а допринесе децентрализацији власти, повећању наталитета, развоју земљорадње, оживљавању опустошених крајева и ширењу осећања породичне сигурности, друштвене солидарности и самопоуздања… Зар о свему томе не треба / не може / не жели озбиљно, одговорно и оригинално да брине систем школовања једне државе? Очигледно – не. Барем до 2020. године.

  Проф. др Миладин Шеварлић, рецимо, наводи податке из децембра 2016. године: „Србија има 5.513 незапослених агронима и ветеринара. Међу њима је 46 доктора наука и 418 магистара и мастера… Србија не користи више од 1,5 миљарду долара капитала уложеног у образовање тих младих људи.“[6] Можда ти млади људи нису довољно на школском поду седели или о спорту у парку ћаскали? Понуде радних места у Финској и Србији се разликују, васпитне методе то неће променити. Права слика идеологије су ружичасте наочаре које филтрирају реалне проблеме око нас а истовремено постављају имагинарне циљеве испред нас. Плодна земља се напушта, агрономи су незапослени, храна се увози а наша „карика која недостаје“ налази се, ни више ни мање, него у Финској! Уочавате ли проблем? А решење?…“

  актуелна реч је „ИНКЛУЗИЈА“

  руски поглед

  http://www.ruskalendar.ru/news/detail.php?ID=18662

  https://stanjestvari.com/2016/10/05/cetverikova-ako-zelis-da-pobedis-neprijatelja/#more-32189

  …“Стварање новог човека захтева озбиљне измене у систему образовања. Тако, наши геополитички противници прелазе на нове методе вођења рата – конфронтирајуће понашање. Бихејворални рат означава промену или уништавање система основних вредности, стереотипа понашања, норми живљења. А где се формирају те вредности? У религији и у систему образовања. Према томе, за њих је Православље непријатељ број један, добро образовање непријатељ број два. По њима и ударају…“

  …“don’t ask where it came from…“
  https://www.youtube.com/watch?v=Afl9WFGJE0M

 2. 0
  0

  грчки пример

  http://www.pravoslavie.ru/srpska/103621.htm

  …“Како бисте прокоментарисали одлуку Министарства образовања Грчке да организује „тематску недељу посвећену превладавању полних стереотипа“ у току које ће, између осталог, дечацима бити понуђено да испробају на себи женску одећу и понашање (а девојчицама да се осете као мушкарци)?

  – Зар је могуће да мислите да се слажем с њима?

  Сад се свргавају „полни стереотипи“, а пре тога су већ одбачени божански прототипи.

  Чини ми се да један за другим покушавају да свргну идеале под изговором да су то стереотипи. Уводе се у оптицај и нове речи, као што је „полни“, које се испуњавају одговарајућим смислом како би се уништило драгоцено благо.

  Пре него што се организује „тематска недеља“ посвећена телу, волео бих да организују одговарајућу манифестацију посвећену души…

  Међутим, акценат се ставља искључиво на телесни аспекат и човек се самим тим претвара у једнодимензионално биће.

  Сад, што се тиче тога да се дечацима нуди да се понашају као девојчице, а девојчицама као дечаци. То је покушај да се негира постојање само два пола – мушког и женског.

  Човеку се предлаже да постане оно што заправо није. А Црква, напротив, жели да помогне човеку да постане оно што заиста јесте.

  Парадокс ситуације је у томе што је школски предмет „познавање религије“ реформисан под изговором да он треба да информише, а не да врши катехизацију. А у току „тематске недеље“ се сама држава бави катехизацијом и пропагандом.

  Ова тема полног васпитања и хомосексуализма је попримила међународне размере у смислу идеологизације.

  Ту нема деликатности. Постоји безобразлук, дрскост, незрелост, и агресивно, револуционарно и изненадно наметање новог система васпитања у осетљивом школском узрасту.

  – А систем „сексуалног просвећивања“ …

  – Не постоји сексуална физиологија, постоји репродуктивна физиологија. Човек има репродуктивне, а не сексуалне органе. То треба да схватимо.

  Намеће нам се представа о томе да се неки људи рађају [као хомосексуалци]. Можда се и педофили рађају као такви? И клептомани? И други? Зашто се онда кажњавају, јер (полазећи од такве логике) они нису криви? Чини ми се да у томе има претеривања.

  И сад уместо да говоримо о лепоти и светости хетеросексуалних односа морамо да доказујемо да је хомосексуализам девијација. И неки нас називају мрачњацима и ретрогаднима. Ко би рекао да је то напредак…“

  http://www.pravoslavie.ru/srpska/102699.htm

  …“Ми се ничега не бојимо. Грчка Црква је живела и без устава и државне регулације, живела је у катакомбама, преживела је мучеништво, процват Византије и 400 година турског ропства. Једино што желим да истакнем јесте да су, после формирања савремене независне Грчке, све тешкоће у односима између Цркве и државе биле изазване утицајем и деловањем Запада…
  …Зашто држава школује свештенике? Нека нам дају слободу да се сами бавимо духовним образовањем.

  Да ли Ви себи можете да представите министра, који би се осмелио да учи грчке муслимане како да тумаче Куран? Или учио католике како да тумаче Свето Писмо? Или како издаје наређења Јеврејима?

  Само од нас, православних Грка, захтевају да ћутимо. А они, који припадају верским мањинама, имају право да говоре све што им је воља и држава обраћа пажњу на све њихове прохтеве. Ми трпимо толики притисак, против нас се води толики рат, да ми осећамо да они желе да нас униште…“

  +Христос Анести

  https://www.youtube.com/watch?v=AKwizUzyj0I

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here