Насловна Поглед Како то штити НАТО?

Како то штити НАТО?

2
ПОДИЈЕЛИ

Данас ће се у Скупштини Црне Горе изгласати још једна подршка интеграцијама у НАТО-у, упркос противљењу већине становништва Црне Горе, као и посланика ДФ-а. Један од главних аргумената пронатоваца је да Црној Гори треба заштита, и то баш НАТО-а и никог другог. Не ни Русије, не ни нас самих. Ипак, ваљало би видјети како то штити НАТО? Можда најбоље док је НАТО на дјелу и помаже неком другом, ових дана: Украјини. Колико НАТО може да помогне у украјинској кризи? Или да одмогне?

Украјина ужива велику подршку НАТО-а. НАТО је онај који упозорава Русију да се помјери са њених граница, НАТО је онај којем је Русија на првом мјесту као приоритет за наводно очување безбједности у свијету. Да би се безбједност свијета очувала, потребно је да НАТО упозори Русију и да подржи Украјину. У украјинској кризи НАТО се поставио као велики бранилац и заштитник.

Јуче је најављено да Украјина уз подршку НАТО-а планира да се ослободи зависности од руске војне индустрије, а потписан је и споразум између Министарства одбране Украјине и агенције НАТО-а за техничко одржавање и снабдевање.

„Потписан је споразум између Министарства одбране Украјине и агенције НАТО-а за техничко одржавање и снабдевање о успостављању односа у сфери трговине у циљу подршке вансистемским брокерским услугама за наоружавање снага Украјине”, наводи се у саопштењу, објављеном на званичној страници представника Украјине при НАТО-а на Фејсбуку.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, на конференцији у Белгији, истакао је да ће НАТО унапредити и појачати своју подршку Украјини као одговор на потезе Москве.

ukrajina

Међутим, већ данас се промијенила ситуација.

Предсједник украјинске Службе за националну одбрану и безбједност Александар Турчинов званично је саопштио да Украјина остаје без муниције. 

Објаснивши јуче овај проблем Столтенбергу овај му је рекао да НАТО као алијанса не може да испоручи оружје Украјини, пошто не располаже њиме, изјавио је он новинарима.

„НАТО не продаје оружје и не располаже оружјем. Не можемо Украјини да испоручимо оружје, јер њиме не располажемо“, рекао је он новинарима.
Он је Турчинову поновио оно што НАТО пропагатори говоре и нама: да је циљ НАТО-а да Украјини помогне да успостави ефикасније безбедносне структуре и ојача цивилну контролу над њима.

Дакле, кад права помоћ треба НАТО се повлачи и оставља Украјину у мноштву бирократских реченица  – а реченицама Украјина не може да има одбрану и војску.

oleksandr-turcinov

Турчинов је данас саопштио да је последњих година Украјина користила залихе муниције која јој је остала у наслеђе још од совјетске војске. Међутим, највећи њен део је био „неразумно уништен или продат“, приметио је шеф СНБО. Подсјетимо још једном да је НАТО био онај који је охрабривао Украјину да се ослободи од зависности од руске индустрије, да би јуче рекли да они сами оружје не могу да испоруче. Ваља имати на уму да и Војска Црне Горе, такође уз помоћ и храбрење НАТО-а уништава своје оружје. Требало би учити из грешака других да се не би десило да нам се понове.

Изгледа да је све јасно и предсједнику украјинске Службе за националну одбрану и безбједност Александру Турчинову.

„Украјина рачуна само на себе“, закључио је он. „Зато јој ништа друго не преостаје осим да успостави производњу сопствене муниције.“, изјавио је Турчинов.

Данас када Скупштина гласа још једно повјерење НАТО интеграцијама ваљало би учити на великом примјеру Украјине. Да ли нам заиста одговара да окрећемо леђа Русији зарад новог пријатељства са НАТО-ом? Да ли нам одговара да због тог пријатељства постајемо нови фронт исламског екстремизма? Да ли треба да дођемо сами до спознања да ће се НАТО повући кад затреба, и то из конфликта у који нас је сам гурнуо? Или смо можда ипак у стању да учимо из грешака других?

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  NATO je dobio sto je htio: uvukao je trecu stranu u sukob sa Rusijom, sve ih tapkajući po leđima da oni stoje iza njih. A kad je došlo da se na taj NATO treba osloniti – magla! NATO-u treba neko da stoji na granici Rusije i vodi rat umjesto njih. Naperili su Ukrajinu. Ukrajina je imala političare kao i mi. To što su oni zapravo donjorusi, isti narod, što Ukrajina znači isto što i kod nas: Krajina, nije političarima bilo važno. Važno je gurnuti cio narod u stradanje radi gospodara iz Brisela.
  Za žrtve, posebno civilne u Ukrajini oni ne mare. Ne mare za uništenu ekonomiju, za oporavak koji će trajati decenijama – gledam to kroz nas, na uništene živote i onih koji ostaju, jer kako živjeti u ekonomskoj krizi.

 2. 0
  0

  Ovako sjutra može proći Poljska, a bogome i mi. Bez oružja, okrenuti protiv Rusije, sa riječima a bez djela da ih pokrivaju…. dušmanin jednom je dušmanin uvijek

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here