Насловна Насловна Kако свијет види четврт вијека владавине ДПС-а?

Kако свијет види четврт вијека владавине ДПС-а?

0
ПОДИЈЕЛИ

Док се црногорске власти поносе резултатима, наводним успјесима и достигнућима, светски медији за четврт вијека владавине Демократске партије социјалиста и Мила Ђукановића, углавном везују ријечи као што су „корупција, мафија, криминал“ и подсјећају на бројне афере, незавршене истраге и криминалне радње.

montenegro

Тако је, рецимо канадски Глобал рисерч, са бише милиона прегледа дневно, својевремено објавио текст под насловом „Црна Гора: Мафија као гарант евроатлантских интеграција“ у којем се истичу дугогодишње блиске везе Ђукановића са италијанском и америчком мафијом и подсјећа на бројне контроверзе током његове владавине.
Овом темом се бавио чак и ББЦ, који је у тексту „Може ли се Црна Гора ријешити имиџа чворишта криминала“, а бројни саговорници имплицирали су да корупција креће од самог државног врха и да је наводна борба против корупције суштински само „продавање магле“.
Још једна изузетно цијењена глобална организација, мрежа истраживачких новинара ОЦЦРП, именовала је званично прошле године Мила Ђукановића за „Криминалца године“, а у образложењу истичу да је „посвећено градио клепократско и корумпирано друштво“, као и да је „ипак показао већа достигнућа у том пољу од азербејџанског председника, који је завршио други“.
монтенегро3
Челници Црне Горе „успјели су“ да се изборе и на простор на сајту Мафија тудеј, који прати криминалне радње широм свијета, и то у неколико наврата, а довољно је навести један од наслова да би схватили о каквом се контексту ради: „Црна Гора: мафијашка држава у ЕУ комшилуку“.
монтенегро4
И ЕУ обзервер бавио се „тековинама демократије“ у Црној Гори, па је у тексту од прије двије године, посебно обрађена тема непостојања слободе медија, цензуре и катастрофалном стању у том пољу по свим параметрима.
монтенегро5
Са друге стране, портал Њу Јуроп анализу ситуације у Црној Гори почиње сатиричним насловом који напомиње да је Ђукановић на власти одувијек, а у опширној анализи додирује се и његово учешће у рату („никада више нећу играти шах“), нагле промјене политичког курса, али и оптужбе да је на челу криминалног клана.
montegro6
Ђукановићеве радње нису промакле ни радару Фореигн полиса, можда и најкредибилнијег магазина када је у питању светска политика. Они га називају аутократом и подсјећају да је још 2009. године имао богатство од 15 милиона евра, а истичу и пут његовог рођеног брата од промотера концерта до тајкуна. Такође, ни новинари овог издања нису пропустили прилику да подсјете на оптужбе за шверц цигарета и прање новца.
монтенегро7
Ништа блажи према режиму ДПС-а није био ни чувени и прозаподно наклоњени Форбс, који упозорава да би чланство Црне Горе у НАТО-у, имајући у виду криминалне радње и афере које се везују за име Ђукановића и његових сарадника, могло представљати озбиљну срамоту за ту војну организацију.
монтенегро8
Коначно, ових дана медијски изузетно присутан кандидат за предсједника Сједињених Америчких Држава, Доналд Трамп, експлицитно је окарактерисао Ђукановића као дио међународне мафије.
Имајући у виду све ове наводе које нису промакли најеминентнијим светским медијима, али и очигледну финансијску корист који су у протеклих 25 година стекли у оваквој Црној Гори, није ни чудо да, прижељкујући наставак такве праксе, као мантру понављају реченицу „Да је вјечна (оваква) Црна Гора“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here