Насловна Поглед Како је Тито благословио рушење Његошеве капеле: Ја нисам адвокат Митрополије…

Како је Тито благословио рушење Његошеве капеле: Ја нисам адвокат Митрополије…

1
Остаци Његошевог гроба данас

У априлу 1969. цела је ствар (око рушења Његошеве капеле на Ловћену и подизања Маузолеја по пројекту Ивана Мештровића) дошла и до предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита. Дана 29. априла 1969. српски патријарх Герман (заједно с још четворицом епископа) послао је Титу протестно писмо у којем се окомио на одлуку СО Цетиње од 9. децембра 1968. о рушењу Његошеве капеле и подизању Мештровићевог маузолеја, пише Дарко Худелист у последњем наставку ексклузивног фељтона, објављеном у новом броју Недељника.

„То је одлучено без знања и консултовања са Црквом и њеним одговорним представницима“, написао је у свом писму Герман, затраживши од Тита – позивајући се притом на Његошев аманет – „Вашу високу интервенцију да се узму у заштиту права и светиње Српске православне цркве“.

А како је Тито на то одговорио, односно што је по том питању предузео? О томе је Худелисту причао Дејан Медаковић, у разговору из 2007. године:

„Тито је дошао на Цетиње, и њему показују модел Маузолеја, говорећи: ‘Овако би то требало да изгледа.’ Црногорци на то кажу Титу: ‘Велики отпор овоме даје Црногорска митрополија, посебно онај митрополит Данило II, који је патетично рекао: Ми ћемо ићи с пушкама, бранићемо до последње капи крви, не дамо ми, бла-бла… И што мислите, друже председниче?’

Тито – ово је аутентично што вам говорим, имам сведока – гледа то и каже: ‘Ја нисам адвокат Црногорске митрополије!’ Није даље ништа рекао, само то. То су ови схватили да је сигнал дат. И онда је, наравно, кренула лавина…“

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here