Насловна Поглед Како је „Шарли ебдо“ поново убио хор „Александров“

Како је „Шарли ебдо“ поново убио хор „Александров“

4
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Ненад Зорић

Нема ово никакве везе са карикатуром, сатиром, провоцирањем конзервативне или било које друге јавности. Не! Ствари треба назвати правим именом: На делу је поновно убијање хора „Александров“ и свих 92 погинулих у руском авиону који је из Сочија летео за Сирију.

„Репертоар војног хора се шири“, пише испод „нечега“ што на киосцима продају као карикатуру. На том „нечему“ авион пада док војник у њему изговара: „А-а-а-а“.

„Болест не бира, не ваља се ругати“, помислио би свако ко разликује дан од ноћи, добро од зла, људски живот од жвакаће гуме. И не би се дуже од неколико секунди бавио оваквом бедастоћом.

Погубан утицај на масе

Међутим, у питању је наводно сатирични урадак објављен у чувеном француском недељнику „Шарли ебдо“, који је претрпео велику трагедију после терористичког напада јануара прошле године.

Сећате се да је тада велики број корисника друштвених мрежа и у Србији у знак солидарности са 12 убијених чланова ове редакције уместо профилних фотографија стављао: „И ја сам Шарли“. Због тога ипак остајемо онолико дуго на овом уратку колико је потребно да упозоримо на опасан вирус који се шири. На тренд где ненормално постаје нормално, где се уместо емпатије навелико примењује глорификовање ругања жртвама. Ово је вапај цивилизацији да се врати. Нема, наиме, ово никаве везе са карикатуром, сатиром, провоцирањем конзервативне или било које друге јавности. Не! Ствари треба назвати правим именом: На делу је поновно убијање хора „Александров“ и свих 92 погинулих у руском авиону који је из Сочија летео за Сирију. Не угрожавај друге

То што потписник скарадне фотографије себе сматра уметником, не значи да ми не треба да га назовемо месаром жељним пажње. По сваку цену.

Месарева жврљотина једнако је уметност као што је нацистичка гасна комора перформанс. Месар пак који прима плату новинара уметник је онолико колико и Ханибал Лектор. Слобода појединца, групе, организације… неограничена је и сеже све донде док не почне да угрожава слободу других. Према томе, „карикатуристе“ позвати на кривичну одговорност зарад бољитка светске популације. Док се не докаже да је у питању неко обољење. У том случају им помоћи да оздраве и да не шире вирус на друге.

Веома важно: Длака с главе не сме да им фали.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  „I ja sam Carli“ je samo jedan od primjera idiotizma urbanog i liberalnog Beograda. Tu odvratnu kupusaru koja pretenduje da bude satiricna stvarno ne treba zabraniti. Treba ih ostaviti da se valjaju u sopstvenom izmetu. Necu reci kao svinje, jer su svinje za njih inteligentne i gospodstvene zivotinje.

 2. 0
  0

  Normalno je da bolesnici iz tzv. „Druge Srbije“ podržavaju druge psihičke bolesnike kao što su ovi nesrećnici koji štampaju smeće zvano „Šarli Ebdo“!

 3. 0
  0

  Матија Бећковић
  Гледано из угла мајмуна
  23.12.2016.

  Гледано из угла мајмуна, многе наоко нелогичне и глупе ствари изгледају сасвим друкчије.

  На пример: гледајући из угла мајмуна, сасвим је природно живети на дрвету! По тој истој мајмунској логици, нема ничег чудног ни у свему другом што мајмуни раде – а познато је шта све мајмуни раде.

  Ако се за тренутак ставимо у улогу мајмуна, нама ће многе невероватне ствари постати блиске и разумљиве. Тако ћемо другим очима гледати, рецимо на крађе, јер у мајмунском моралу та категорија не постоји. Молимо вас, шта за једног мајмуна значи лепо понашање – то једино може да значи не понашати се као мајмун, што је за мајмуне неприродно, ако није и немогуће!

  Ставите се мало у кожу мајмуна, па вам ништа неће бити природније и ближе него да се чешете, биштете, церекате и плазите језик.

  Пример мајмуна нас упозорава да стварима не прилазимо једнострано и догматски.

  Мајмунски поглед на свет нуди нам велико олакшање и решење за многе неурозе савременог света.

  Ако је све релативно, а јесте, онда нема мање или више компетентних. Ако је историја тачка гледишта, угао гледања, онда се ни угао мајмуна не може игнорисати, сем на властиту штету.

  Према томе, кад год вам се деси да нешто не разумете, или да вам нешто смета, помислите шта би у тој ситуацији урадио и како би се поставио један мајмун. Видећете да решење постоји, мање или више мајмунско, али је ипак решење. Ако и ту не нађете задовољавајући одговор, покушајте да исту ствар видите као коњ, миш или слон. Све су то равноправни и могући погледи на свет и живот.

  Важно је објаснити ствари, а није важно како и из ког угла.

  За многе проблеме је једино решење ставити се у положај мајмуна, и одатле уживати у хармонији и логици историје и света.

  Матија Бећковић

 4. 0
  0

  Ubili su oni sebe ludjaci, jos onda!
  Najobicniji bolesnici kojima je neko tutnuo olovku u ruke kao terapijsko sredstvo.
  Pa se oni kao lijece a mi se skandalizujemo …
  Svijet je nacisto zagadio!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here