Насловна Поглед Како је један зубар од Исланђана створио највеће фудбалско чудо

Како је један зубар од Исланђана створио највеће фудбалско чудо

0
ПОДИЈЕЛИ

Када не брани за Исланд, 32-годишњи Ханес Халдорсон ради као редитељ ТВ спотова. Када не игра фудбал, а игра га само лети, нападач Бодварсон зиму проводи као радник на пумпи. Они су, само наизглед, мали. Али, они су, заправо, толико велики, да су са правом највеће чудо Европског првенства. Ово је наша прича о њима.

Победити Енглезе у фудбалу није лако, али није баш и неизводљиво јер… ма колико, по многима, имали најзанимљивију лигу на свету, у репрезентативном смислу некако увек успеју да разочарају. Али, сила је то, свеједно. Нарочито када се погледају нека поређења две острвске селекције. На пример ове бројке:

У Енглеској, према званичној статистици, постоји 4.164.110 фудбалера. Нису сви професионалци, наравно, многи од њих играју рекреативно фудбал, али, свеједно, нису мала та четири милиона. Као што није мало имати 42.490 регистрованих клубова, колико их има у Енглеској. А Исланд? Исланд има 323.000 становника. Или, 12,9 пута је мање становника Исланда него фудбалера у Енглеској.

Али, када би само бројке играле фудбал, када бисмо само тако посматрали ствари, онда би Кинези и Индијци били стално у финалима Мундијала, зар не?

Добро, онда се нећемо превише држати бројева. Али, кад споменусмо већ посматрање, они који воле да гледају серије сетиће се чувених Викинга и још чувенијег Рагнара који је баш Енглезима задавао муке. Имају и ови Исланђани свог Рагнара. Сигурдсона, дао је синоћ гол Енглеској, иако му то уопште није примарно занимање на терену.

„Ја верујем да можемо да добијемо Енглеску. Наша вера, то уверење да је немогуће заправо могуће, нас је и довело довде. Добро, и мало оног нашег, исландског поноса“, рекао је Рагнар пред утакмицу. После које је читав свет, а не само Енглеска, остао у шоку.

islandСамо… Како се стиже до таквих подвига? Не може свако да буде викинг, па је логично потражити рецепт. Вера, коју спомиње Рагнар? Хм. Могуће, али како каже стара мудрост „вера без дела је мртва вера“. Ево у чему, заправо, лежи тајна исландског фудбалског чуда. У овим делима:

Када је својевремено 110. селекција света ангажовала чувеног Швеђанина Ларса Лагербека за селектора, њему је убрзо придодат један зубар. Не обичан, да се разумемо. Ово и није обична прича. Хеимир Халгримсон је стварно зубар. Онако успут, много воли и фудбал, па је и локални тренер. Није лош, сматрали су у Савезу, па су га придодали Лагербеку да један фудбалским искуством из Европе, а други познавањем менталитета, усмере тај викиншки брод у другом смеру.

„Имао сам прво два задатка. Један је да подсетим фудбалере шта могу. А други је да подсетим народ шта можемо заједно“, каже овај зубар, селектор Исланђана.

Први задатак је, каже, обавио лако. Зар је стварно било лако?

„Људи, ја сам стоматолог. Мени је посао да са сваким понаособ пронађем начин да му прија оно што треба да одрадимо заједно“, присећао се пред почетак ЕУРО2016.

А други задатак?

„То је већ ишло мало… другачије. Када смо почели да радимо у репрезентацији, није уопште постојала подршка навијача. И, решим ја тако да одем у Толфан, један скоро па угашени клуб навијача у Рејкјавику. Дивни момци и девојке, стварно. Имају свој паб и ја им кажем ‘Два, два и по сата пред сваку нашу утакмицу коју играмо као домаћини, долазићу у овај паб и рећи вам апсолутно све шта смо спремили за тај меч. Први ћете сазнати стартну поставу’. И, за меч са Фарским Острвима дошло је отприлике десетак људи. Стварно сам им саопштио састав, како ћемо да играмо, показао им мотивациони спот који смо снимили за фудбалере и замолио их да га погледају у исто време када га буду гледали играчи. И… ево, време полако али сигурно пролази. Сад кад одем тамо, да исто то обавим пред било који наш меч, буде и око 400 људи. А мења се и култура навијања. Раније су Исланђани касно долазили на утакмицу. Сада долазе два и по сата раније, у онај паб, у дресовима, гледају моју презентацију. Знам да није баш уобичајено да селектори то раде, али… Исланђани смо. Ми се и усуђујемо да будемо мало другачији“, каже уз осмех Хеимир Халгримсон.

Организовати публику је једно. Ма колико умели да постоје сјајни начини попут овог. Али, организовати тим…

„Знате, ми немамо много познатих играча. Ето, Ејдур Гудјонсен је један од ретких у том смислу, играо је за Челси и Барселону, освојио Лигу шампиона. И, многима би било нормално да сад он дође на тренинг репрезентације и каже „Људи, овако ћемо, тако смо радили у Барси…“. Али, да би ствари функционисале, морате да их поставите на своје место. То сам од Ларса научио. Када се сусретнете са толико различитих личности, који су сви тренирани на неки другачији начин, онда морате да уведете стриктна правила. Просто, играчи су радили како им тренер репрезентације каже. Знање из клуба је друга ствар. „Овде се игра овако“, то им кажете, и онда им објасните зашто је битно послушати“, наглашава Халгримсон.

navijaciПослушање. Па, то је толико далеко од нас, оваквих, погубљених и погрешно уверених да све најбоље знамо. Али, ма колико нам то било далеко, ето, бар да се подсетимо да послушање постоји. Таман да покушамо да разумемо како се то у фудбалу стиже тамо где би волели многи. Међутим, ако је то исувише далеко, ево једне ближе одреднице.

„Ми смо били на корак од пласмана на прошли Мундијал, Хрвати су нас избацили у два бараж меча. Нисмо имали разлога да много жалимо, стварно смо наишли на доброг ривала. Али, када смо већ били дотле стигли, постали смо уверени да ћемо на ЕУРО2016 да одемо. Просто, веровали смо да је дошло наше време. Исто као и сада“, присећао се селектор пред почетак шампионата, додајући: „Исто као што сада, у дубини свог срца знам, верујем да ћемо проћи групу. А онда? Вероватно ће нас чекати нека врхунска екипа. Статистички ми и нећемо имати неку шансу. Али…“, рекао је и – застао. А онда се осмехнуо. То је онај осмех са вером у Добро. А та вера није била без дела.

Исландска бајка… Нестварна, зар не? Као и све бајке, уосталом. Голман им је, стварно, редитељ. Али, много воли фудбал. Нападач им је радник на пумпи. Али, није одустао од свог талента. Селектор је, у ствари, зубар. Али, са визијом.

Не морате да будете викинг да бисте постали светско чудо.

Будите оно што јесте.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here