Насловна Колумне Како бити бољи?

Како бити бољи?

ПОДИЈЕЛИ

Када је Исус Христ слао своје Апостоле да шире хришћанско учење међу обичан свијет, рекао им је да пођу у миру и у Његово име. Ако их не буду прихватили домаћини у домовима својим, нека ту Апостоли отресу прашину са сандала својих и продуже пут даље у миру. Црна Гора двије хиљаде година касније. Да ли смо у миру прихватили прилику да будемо бољи? Сви заједно као друштво и сви ми као појединци овог друштва , засебно? Тако различити у својој вјери и невјери, различити у својим убеђењима и разним друштвеним статусима? Да ли су испред наших домова Аопостоли отресли прашину са сандала? У ствари да ли смо уопште заслужили прилику да будемо бољи? Бољи Црногорци, Срби, Албанци, Бошњаци, Муслимани, Хрвати? Да будемо достојни наших предака и имена Црне Горе?

Како бити бољи? У овом друштву одавно већ не станује Његош и Косовка дјевојка може само да виси на неком зиду, јер значење њеног геста не разумијемо. Наше су Цркве и Џамије постале мјеста националног пребројавања, и тек се ријетки у њима Богу и Алаху моле. Наш језик одавно не познајемо али га у својој убогој неписмености грчевито својатамо. Факултети су нам само пука одлагалишта будуће незапослености омладине, а Академије наука су постали домови стараца.

На брзину приучени кадрови, татина и мамина дјеца, постала су преко протекције друштвена и економска елита од чије неспособности зависе наши животи. Разорену економију замијениле су стране инвестиције и наша омладина напушта Црну Гору. Па опет, и упркос свему, како бити бољи?

У овом друштву нијесу примарна питања када и како замијенити власт? Нити је од суштинске важности када ћемо ући у НАТО-пакт? У друштву које је у дубокој идентитетској, социјалној и економској кризи ово су медиокритетска питања наметнута са срачунатим циљем да учврсте партитократску клику на власти. Власт, по мом мишљењу, није показала друге квалитете осим да слуша стране центре моћи. Право питање које треба поставити у овом друштву, треба да гласи: како и када успоставити нови систем друштвених вриједности свакодневног живота у Црној Гори?

У року од 48 сати смо као друштво показали да можемо бити бољи и да можемо промијенити друштвени систем вриједности. Једна дјевојчица нас је излијечила. Помажући једном животу да побиједи, показали смо и себи како да побиједимо себе и будемо бољи. Свако од нас, и сви заједно уједињени у својим разликама показали смо да још увијек знамо што је солидарност, доброта и емпатија. Показали смо да ова власт не заслужује о овај народ.

         

3 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kako ko!
  Nekima nije ni dato da budu bolji.
  Takvi kakvi su, bolje je njima da ne budu bolji.
  … Da su bolji, moža bi mi onda bili gori?
  Da ne menjamo … A oni neka vide što će.
  Duklješe i montenegrini.
  Najgori!
  Gori i od onih koji nijesu bolji.

 2. 0
  0

  Kako da postanemo bolji? Tako sto cemo prestati da budemo nacionalisti, rasisti i vjerski fundamentalisti. I postanemo humanisti – kao sto smo to pokazali u slucaju bolesne djevojcice.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here