Насловна Политика Кад се ОЕБС-ов скуп претвори у оптуживање Русије за пропаганду

Кад се ОЕБС-ов скуп претвори у оптуживање Русије за пропаганду

2
ПОДИЈЕЛИ

Међународна конференција o безбедности и интегритету новинара у региону, коју је организовао ОЕБС у Београду, претворила се у дискусију о наводној руској пропаганди.  Дуња Мијатовић одбила да коментарише изјаве које су обележиле данашњи скуп.oebs

Говорећи о безбедности новинара, представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић навела је Русију као једну од земаља у којој убијају новинаре.

На констатацију да је Русија земља у којој убијају новинаре, оштро је реаговала представница Руске федерације у ОЕБС-у затраживши да Дуња Мијатовић размисли о својој одговорности.

„У исто време руски новинари у иностранству подвргнути су разним облицима угрожавања безбедности и дискриминацији. Има бројних примера, а најсвежији је петогодишња забрана уласка у Молдавију директору медијске куће „Русија данас“ Дмитрију Кисељеву и аутору филма Крим. Пут кући, Андреју Кондрашову.

Оптужбе против руске федерације су лажне. У питању је примена двоструких стандарда“, закључила је представница Русије у ОЕБС-у.

Члан друштвене коморе Руске федерације Максим Сергевич навео је да је током сукоба у Украјини више од 100 руских новинара депортовано.

„Новинари су били мучени, данима држани на ниској температури без лекова, а неки од њих су послати на минска поља где су страдали„, каже Сергевич.

Иначе, иако је тема међународне конференције ОЕБС-а била безбедност новинара, бомбардовање РТС-а и убиство 16 новинара у НАТО агресији, ни једном речју није споменуто. Говорило се о терористичком нападу на редакцију часописа Шарли ебдо, али је фокус расправе био усмерен на потенцирање наводне руске пропаганде, а Русија је апострофирана као агресор у сукобу са Украјином.

Говорећи о страдању новинара, члан друштвене коморе Русије Максим Сергевич питао је због чега се на конференцији не спомиње и бомбардовање РТС-а.

Реплицирајући Сергевичу, модераторка скупа Сања Милинковић објаснила је да организатор конференције није желео да посебно издваја тај случај, јер је током рата деведесетих година било новинарских жртава на свим странама.

Дачић: Србија чврсто опредељена за заштиту новинара

Министар спољних послова Србије и председавајући ОЕБС-а Ивица Дачић изјавио је на конференцији ОЕБС-а да је Србија чврсто опредељена за заштиту безбедности новинара и слободе изражавања што је кључни елемент истински демократског друштва.dacic

Он је истакао да је насиље према новинарима неприхватјиво и да се мора третирати као напад на друштво у целини.

„Србија ће као председавајућа ОЕБС-у током 2015. питање слободе медија и безбедности новинара држати високо међу приоритетима организације“, рекао је Дачић.

Тасовац: Унапређење медијске сфере у врху приоритета Владе Србије

„Постојање владине комисије за истраживање убистава новинара је једна од кључних институција која показује искрену жељу власти да се расветле тамне мрље наше турбулентне прошлости“, нагласио је министар културе Иван Тасовац и поручио да је ће у врху приоритета Владе Србије бити унапређење медијске сфере.

ivan tasovac

„Србија је прошлог августа усвојила три медијска закона и низ подзаконских аката, први пут после 11 година и да је њима јасно дефинисан јавни интерес, односно нужност правовременог информисања грађана Србије“, тврди Тасовац

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Iako je prosla jedna godijna od refrenduma na Krimu i pripajanju Rusiji ovog nekadasnjeg njenog dijela,jos uvjek se na Zapadu govri kako je Moskva pokrala ili narodski receno ukrala Krim.
  Glavni mediji bilo oni na ostrvu ili ovi na kontinentu rugaju se zdarvom razumu svojim platisama obavezne RTV preplate ,kao da im hoce reci placajte glupani mi radimo ono sto smo kao zapadna kultura i civilizacija najbolje uvjek radili lazemo i sirimo mrznju prema svakome a za Rusiju to je vise od toga ,to je ovdje obaveza.
  Kako mogu Englezi nekoga za nesto da osludjuju i to jos da kazu da je pokaro sopstvenu teritoriju,a oni su i ne tako davno podigli citavu flotu na putu dugom nekoliko hiljada kilometra (14 000) Folklandska ostrva,koja nijesu njihova teritorija.Iako su ta ostrva samo na 500 km od maticne drzave Argentine.Rat je vodjen 1982 godine.Ova ostrva su nekada pripadala Spaniji a Argentina kao naslednica Spanije gdje zivi njeno stanovnistvo na tu teritoriju ima pravo ,sigurno vise nego okupator Britanija.

  Tako u svom naslovu kazu oni : Putin je Krim opljackao.To je ministar Spoljnih poslova Filip Hamond rekao bila je to ilegalna aneksija.Pokazao je totalno nepoznavanje suvereniteta i mijesanje u unutrasnje stvari jedne velike sile.Nije dugo cekao odgovor Alekseja Puskova koji mu je odgovrio da Rusija ima vise prava ida aneksira Krim od Britanije na Folklandskim ostrvima.Argentina zahtijeva vracanje ovih ostrva medjutim Engleska se do sad oglusuje i pored svih apela.Kao dokaz svoje suverenosti Engleska je sprovela referendum na kojemu su pravo glasa imali samo Englezi na koji su odlucili sa 99.8% za staus kvo i da ostnu kao prekomorska oblast Britanije.naravno da su Argentina ovaj referendum okarakterisaki kao farsu.Ali su ga Britanci okarakterisali kao legitimnog i legalnog,a sve ovo oko Rusije kao kradju i farsu.
  Dali treba navoditi primjere iz istorije gdje sz Zapad a u anjvecem dijelu Britanija pljckal i okupirala zemlje i to sve do dana danasnjeg proglasavali za legalno legitimno i naravno demokratsko.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here