Насловна Друштво Кад мањине управљају Србијом: Прослава Светог Саве крши Устав Србије!

Кад мањине управљају Србијом: Прослава Светог Саве крши Устав Србије!

0
ПОДИЈЕЛИ

Невладина организација “Покрет за просвећено друштво” оценила је да се обележавањем Светог Саве, као школске славе, крши начело секуларности у школама у Србији и упитала да ли је та слава намењена свим ученицима или само онима православне вероисповести.

Sveti-Sava01

“Покрет за просвећено друштво” протестовао је и због тога што у школским прославама активно, “молитвама, неумесним проповедима и извођењем религијских обреда“, учествују свештеници Српске православне цркве, чиме се додатно наглашава верски значај тог празника.

„Прослављањем школске славе као религиозног празника, директно се крши Устав Србије који у члану 11. налаже одвојеност цркава и верских заједница од државе“, наводи се у саопштењу.

“Покрет за просвећено друштво” је подсетио директоре државних школа и одговорне у Влади Србије и у ресорном министарству да међу ученицима, родитељима и наставницима има и припадника других вероисповести, као и атеиста.

„Њима се ускраћује право да Светог Саву прослављају као истински школски празник отворен за све, без обзира на верско и национално опредељење“, указује се у саопштењу.

Та невладина организација је подсетила министра просвете Срђана Вербића на речи српског просветитеља Доситеја Обрадовића: “Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце!” и додала да је Доситеј тиме указао на значај образовања и просвећености.

„Сигурни смо да би ломљење славског колача у цркви, уместо у школи, омогућило заинтересованим ученицима, родитељима и наставницима да празник прославе у складу са својим верским осећањима тамо где је то предвиђено, не рушећи начело секуларности као драгоцену тековину цивилизованог друштва“, пише у саопштењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here