Насловна Колумне Кад „информације“ генеришу катастрофу

Кад „информације“ генеришу катастрофу

0
ПОДИЈЕЛИ

У виртуалној реалности, увијек већ живи се у сјенци „мајке догађаја“ (тренутно је то ураган Ирма), у односу на којег су остали статистички податак, инфо пратиоци који на површину критичног спектакла израњају захваљујући главном догађају који их успоставља и апсорбује.

Звецкање атомским бомбама, природне катастрофе и непредвидљиво (с)кретањевладајуће економије, јесу честице „мајке догађаја“ који креира и поништава виртуалну реалност.

Виртуална реалност мрзне и у једном преломном моменту генерише апсолутно кризнидогађај, који је нешто више од чистог протока, јер догађај таквог садржаја је управо онај који око себе сабира и разбија све остале догађаје: ураган Ирма је догађај који премрежава све друге и поставља их на разину локалног. На тај начин, Ирма је – догађај који означава смрт догађаја!

Изузев природних катастрофа и економског слома (услед фиктивног мјеста са којег диктира геополитичко кретање), остали догађаји су увијек заустављени у потенцијалу, реални су колико и атомско, хладно одмјеравање снага.

Виртуална реалност је сама по себи догађај у којем се непрестано режира гранични догађај, „мајка догађаја“, спектакуларни догађај који је још итачка на информативну повезаност…

Тероризам – метастаза рата; економски крах – рађање дивљих мини-тржишта; еколошка катастрофа – прерасподјела плијенаи поновна централизација у смислуслика-Запад и статиста-Исток.

*

Историја се одвија као догађај у његовом контрадоласку… То је, уједно, и догађај и оно што га замрачује и прекида.

Ураган Ирма, као пар екселанс инфо догађај, врши тоталну евакуацију свих осталих догађаја: он је могућ јер се у односу на њега ништа не догађа до констатација да је парализа захватила кичму инфосистема…

*

Информација се напаја шоком: breaking news – циркулација одвраћања, великог пражњења, симулирања чврсте повезаности…

Празан Мајами у 6:23; пост-еколошке сцене које са лица мјеста извјештавају ону вијести која храни информативне центре (доведена на ивицу одрживости услед дефицита догађаја који би својим спектаклом (катастрофом) на себе скренули пажњу), куће попут CNN-a којима, у ствари, Ураган Ирма представља капиталну рекламу! – Виртуална реалност постоји од краја који се емитује у епизодама!

*

Подвргнут детаљаној информативној анализи, догађај ураган Ирма, нуклеарни тест Сјеверне Кореје, берзански крах Вол Стрита, оцртавају и исписују, својом сценом којом доминирају без остатка, нешто заводљиво, чак и хипнотизирајуће.

Примати свијет преко екрана већ објашњава релацију која ишчекује катастрофални, непоновљиви, у својој јединственој размјери разарајућег епилога – догађај над догађајима!

(Тероризам је актуелан јер је стваран упркос себи. Шта то значи? Да се у саморушилачком нагону скрива чар информације! У том смислу, догађај Близанкиње (11. септембар), отвара тамну еру у којој су сви догађаји касније његова копија…)

*

Виртуална реалност – флеш краја који ће, напослетку, бити догађај о коме се неће имати чим извјештавати.

На тај начин читати ствари, значи апокалипсу тумачити у свијетлу оног што није антидогађај.

(Слобода за Чађа!)

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here