Насловна Политика Кад Грци утихну: Како је због ,,Ангеле Лектор“ свет поново добио сурову...

Кад Грци утихну: Како је због ,,Ангеле Лектор“ свет поново добио сурову Немачку

0
ПОДИЈЕЛИ

Због инсистирања на „мерама штедње“ и због јаког притиска на Грчку, Немачка све више стиче имиџ „окрутне земље“, оцењује данас „Вашингтон пост“.

Након година у којима се одмицала од нацистичке прошлости и поистовећивала са глобалним пацифизмом, борбом против климатских промена и културом младих, понашање немачке државе опет добија негативне конотације.angela lecter

На Твитеру су након постигнутог споразума еврогрупе и Грчке освануле карикатуре „Ангеле Лектор“, која по узору на Ханибала Лектора из филма „Кад јагањци утихну“ – прождире ЕУ.

Лош имиџ има и министар финансија Волфганг Шојбле, један од најжешћих „тврдолинијаша“ у преговорима са Грчком. Карикатура која приказује Шојблеа као терористу Исламске државе, спремног да ножем пресуди Грчкој, доминира друштвеним мрежама.

Британски „ДејлИ мејл“ наводи да су Грци прихватили мере штедње „уз немачки пиштољ прислоњен на чело“, а француски дневник „Фигаро“ оцењује да би услови наметнути Грчкој у неким другим временима довели до „говора оружја“.

„Гардијан“ објављује коментар у коме осуђује „окрутност ради окрутности“ током преговора о наставку финансијске помоћи Грчкој, а немачки недељник „Шпигел“ мере штедње наметнуте Грчкој назива „каталогом окрутности“.

„Меркел и Шојбле су за два и по дана уништили поверење које је Немачка градила и стицала 25 година“, сматра Рајнхард Битикофер из партије Зелени.

Он прецизира да „немилосрдна, диктаторска и ружна Немачка поново има лице – а то је Шојблеово лице“.

Међутим, један број медија подсећа да се у Немачкиој не крше правила – то је земља у којој пешаци стрпљиво чекају „зелено светло“ да би прешли улицу.

Немци воле ред, поштују правила и инсистирају да су управо те карактеристике омогућиле изградњу модерне Немачке, чија економија и конкурентност изазивају завист у свету.

Зато део Немаца сматра да је поистовећивање захтева за фискалну одговорност са нехуманошћу нациста – неправедно, узнемирујуће и увредљиво.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here