Насловна Друштво ,,Кад ће бити гасовод, то зависи од Николића и Путина''

,,Кад ће бити гасовод, то зависи од Николића и Путина''

0
ПОДИЈЕЛИ

srbijagasГрадња гасовода Јужни ток у Србији почеће између 20. новембра и 20. децембра ове године, најавио је генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић.

Он је на конференцији за новинаре у Београду рекао да ће радови почети код Ковиља и да је све спремно за њихов почетак. Бајатовић није могао да прецизира тачан датум почетка градње, јер, како је истакао, то зависи од председника Србије Томислава Николића и Русије, Владимира Путина, али је нагласио да ће сигурно бити до краја године.

„Реално је да се радови свечано отворе у децембру, а да у фебруару практично почну на терену“, нагласио је директор Србијагаса.

Он је најавио и да ће бити расписан један тендер и да ће бити изабран један извођач радова по систему „кључ у руке“. Бајатовић је додао да би следеће недеље требало да буде одобрена локацијска дозвола а у наредним данима и ревизија главног плана након које ће бити објављен тендер за извођаче радова.

Он је казао и да ће 2014. године на располагању бити 500 милиона евра за финасирање гасовода Јужни ток. Поновио је и да су у овој години Србијагас и Гаспром обезбедили по 75 милиона евра за изградњу, а у наредној години обезбедиће још по 175 милиона евра.

Бајатовић је истакао и да су комплетна Влада Србије и сви министри, укључујући и министарку енергетике Зорану Михајловић, за пројекат Јужни ток, као и да је две трећине посланика у Скупштини Србије подржало тај пројекат.

Директор Србијагаса је казао и да је Гаспром закупио 100 одсто капацитета гасовода Јужни ток на 25 година, тако да Србија не сноси никакав ризик. Деоница гасовода Јужни ток кроз Србију је вредна 1,7 милијарди евра и пројекат у Србији ће реализовати заједничко предузеће Јужни ток Србија, у којем Србијагас има 49 одсто, а руски Гаспром 51 одсто власништва.

Дужина главног дела гасовода кроз Србију је 421 километар, крак за Републику Српску је 105 километара, а за Хрватску 52 километара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here