Насловна Мозаик Кад антифашисте прогласе фашистима, а нацисте демократама

Кад антифашисте прогласе фашистима, а нацисте демократама

0
ПОДИЈЕЛИ

emir-kusturica-tass2

Редитељ Емир Кустурица рекао је да га није изненадио захтјев Министарства културе Украјине да његов концерт у Кијеву буде забрањен, рекавши да је логично да неко ко се залаже за правичност буде персона нон грата.

Није ме ово изненадило, посебно кад се зна да је украјинска власт производ државног удара који је тамо изведен и који је насилно промијенио Европу, овог пута преко једног широког спектра националиста и десног сектора„, рекао је Кустурица.

Он је истакао да се његов „вриједносни систем базира на оном из старе Европе, у којем су људска доброта, племенитост и узвишеност на првом мјесту“, преноси Политика.

Кустурица је додао да лакоћа с којом се данас процјењује ко је пожељан, а ко није, подсјећа на вријемена нацизма, „на стварну владавину фашиста, који данас називају фашистима оне који су управо изгубили 25 милиона људи борећи се против фашизма„.

emir kusturica

Према његовим ријечима, све се прави обрнутим од онога што јесте и то у Европи траје већ неко вријеме – да је антифашиста фашиста, а да је овај други демократа.

Утолико је и прослава човјека који је донио хришћанство у 9. вијеку у прву Русију, кијевску Русију и моје присуство тамо, као човјека који је опредијељен ка европским вриједностима, па и хришћанским, тим неопаганима проблематична„, сматра Кустурица.

Министарство културе Украјине затражило је у четвртак од министра унутрашњих послова и Савјета за националну безбједност да забране концерт Емира Кустурице у Кијеву како би се избјегли могући немири.

Министарство процјењује да је концерт Кустурице и његовог бенда неприкладан због „могућих провокација“ и због његове подршке поновном уједињењу Крима са Русијом. Требало је да концерт буде одржан 28. јула у Кијеву, поводом обиљежавања 1.000 година од смрти кијевског принца Владимира Великог.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here