Насловна Насловна Кад амбасадорка нареди: По други пут усвајају резолуцију о НАТО

Кад амбасадорка нареди: По други пут усвајају резолуцију о НАТО

2
ПОДИЈЕЛИ

Скупштина Црне Горе изјасниће се данас о Резолуција о подршци учлањењу у НАТО, иако је готово идентичан документ усвојила прије мање од годину.

Из опозиције су током првог дана расправе оцијенили да иза нове резолуције стоје амбасаде НАТО држава, као и да је референдум о чланству у НАТО обавезан, док представници владајуће коалиције сматрају да парламент треба још једном да потврди опредељење за улазак Црне Горе у Сјеверноатлански пакт.

У Предлогу резолуције, који су поднијели посланици ДПС-а, Позитивне Црне Горе, Социјалдемократа, Либералне партије и мањинских странака, наводи се да је Црна Гора, за десет година од стицања независности, показала јасну визију и истрајност у остваривању стратешких спољнополитичких приоритета – чланства у НАТО и ЕУ.

„Увјерени у резултате које је постигла и реформе које је спровела у циљу постизања дугорочне безбједности и стабилности, унапређења владавине права, снажења демократског и економског амбијента, још једном исказујемо чврсто опредјељење да Црна Гора постане дио европске и евроатлантске заједнице“, каже се у предлогу резолуције.

bilbord-djecu-ti-necu-oprostitiЛидер НОВЕ Андрија Мандић казао је да је нова резолуција готово идентична оној која је усвојена у септембру прошле године.

Сви знамо о чему се ради. Једна амбасадорка је наредила својим марионетама да мора да се пошаље нова порука вашингтонској и бриселској администрацији да је, након реконструкције Владе, у Скупштини смањен број оних који су гласали против те резолуције“, навео је Мандић.

Он је подсјетио да је против претходне резолуције гласало 26 посланика.

„Ово је једна велика превара, ово је још један доказ како амбасаде водећих НАТО држава контролишу црногорску власт, зато што је много новца уложено у тај пројекат“, тврди Мандић.

Самостални посланик Младен Бојанић казао је да само несигурни и неискрени партнер мора да доказује лојалност свако мало. „Главни разлог ове резолуције је да се обесхрабре грађани који имају пуно право да мисле другачије“, сматра Бојанић.

Он је рекао да је готово све што је речено у резолуцији нетачно.

Skupstina CRne Gore-502Никакву сигурност Црна Гора неће добити учлањењем у НАТО“, нагласио је Бојанић, додајући да ће евентуалним учлањењем у НАТО, Црна Гора отворити сукобе са свима с којима их НАТО има.

Према ријечима Бојанића, не требају НАТО алијанси ни грађани, ни војска Црне Горе: „Треба им територија да забоду НАТО заставицу“.

Глас за НАТО није глас да Црна Гора уђе у тај савез, него да НАТО уђе у Црну Гору“, казао је Бојанић.

Посланик СНП-а, Александар Дамјановић, казао је да је резолуција готово идентична оној која је усвојена прије девет мјесеци.

Како је навео, неко је осјетио потребу да два мјесеца прије избора, а у јеку расправе о законима који живот значе, опструира рад парламента.

Није ништа спорно да се о томе разговара, али јесте да се послије девет мјесеци, због неких спољних разлога, добије потврда да је стање стабилно“, сматра Дамјановић.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here