Насловна Политика Јутарњи лист: БиХ највећи регрутни центар Исламске државе у Европи

Јутарњи лист: БиХ највећи регрутни центар Исламске државе у Европи

0
ПОДИЈЕЛИ

Њемачки новинари су, послије посјете дистрикту Брчко и селу Горња Маоча, оцијенили да је Босна и Херцеговина највећи регрутни центар Исламске државе (ИД) у целој Европи, пише данас хрватски Јутарњи лист.

ZASTAVA-BIH04022014

„Чим су нас запазили, почели су да скидају црне заставе Исламске државе. На једном зиду је био кредом нацртан симбол ИД, али дјеца су одмах истрчала из кућа и каменом га почели брисати“, наводи лист речи њемачких новинара.

Новинари берлинског листа Тагешпигел одлучили су да посјете село Горња Маоча, које се сматра главним „тренинг-кампом“ за борце који мисле да се придруже џихадистима у Сирији и Ираку.

Они су послије посјете навели су да је Босна и Херцеговина највећи регрутни центар ИД у цијелој Европи и не само за Бошњаке са ових простора, већ и оне са њемачким, аустријским и српским држављанством.

„Блатњавим путевима дошли смо до села у брдима сјеверноисточне Босне. Табла са именом села уопште не постоји. Нема ни сигнала за мобилни, али локалном становништву то и не треба. Они ионако знају да смо овде“, пишу њемачки новинари и наводе да су, чим су их спазили, почели да скидају црне заставе ИД.

Њемцима је одмах по доласку у село пришао Едис Боснић, кога сматрају за „алфу и омегу вехабијског покрета“ у Горњој Маочи.

„Уколико тражите терористе, овдје их сигурно нећете пронаћи. Ми живимо мирним животом по правилима ислама и последње што нам требају су новинари. Имам жену, двоје дјеце и мој сан да постанем познат давно је ишчезао“, рекао је Боснић.

Њемци су навели да је „зачудо, том приликом, он био миран и пристојан“.

„Тврди да не подржава насиље, иако његов твитер профил тврди супротно. На њему се јасно види да му ИД није нимало мрска“, наводе новинари берлинског листа Тагеш.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here