Насловна Политика Јункер: Земље Западног Балкана неће ући у ЕУ до 2019.

Јункер: Земље Западног Балкана неће ући у ЕУ до 2019.

0
ПОДИЈЕЛИ

До краја мандата садашње Европске комисије неће бити испуњени услови за улазак неке земље Западног Балкана у чланство Европске уније, а потом ће свака нова чланица морати да претходно уврежи деловање правне државе и вредности ЕУ, изјавио је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

Јункер је то рекао у годишњем излагању о „стању Уније“ у Европском парламенту и истакао да ће „идућих година ЕУ имати више од 27 држава чланица“, преносе агенције.

Али, како је навео, „услови за улазак неке нове чланице у ЕУ са Западног Балкана неће моћи да буду испуњени до краја мандата садашње Европске комисије“ 2019. године.

„А сваки пут за сваку нову државу чланицу ће морати да се у потпуности успостави правна држава и да темељне вредности ЕУ буду испоштоване“, предочио је Јункер и нагласио да је „то апсолутни приоритет“.

Он је ставио до знања да „то искључује засад улазак Турске у чланство ЕУ“. Како је образложио, Турска се „већ извесно време џиновским корацима удаљава од ЕУ“. Тамошњи новинари морају имати слободу говора у редакцијама, новинари не смеју бити затварани“, упозорио је Јункер.

Челник Европске комисије је рекао да позива оне који су одговорни у Турској да ослободе „наше и не само наше новинаре“ и да „престану да вређају државе ЕУ и њихове вође, називајући их фашистима и нацистима“.

„Европа је континент зреле демократије, али они који свесно вређају и руше мостове, а у Турској они који то чине желе да сруше мостове, да би потом оптужили Европску унију за неуспех у преговорима о чланству“, рекао је Јункер.

„Ми, с наше стране“, како је додао, „и даље остајемо пружене руке великом турском народу и свима онима који на темељу наших вредности желе да раде с нама“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here