Насловна Политика Јункер „прогласио победу“ ЕУ: Убедили смо Америку око Руса

Јункер „прогласио победу“ ЕУ: Убедили смо Америку око Руса

1
ПОДИЈЕЛИ

Европска унија је убедила Вашингтон да одустане од дела санкција Русији и Конгрес се обавезао да ће завести само санкције око којих се усагласи са Европом. У то је уверен је и „начелно задовољан“ председник Европске комисије Жан-Клод Јункер.

То сматра да је могуће и компанија састављена од руског Газпрома и европских фирми које граде гасовод Северни ток 2, и из чијег је седишта у Швајцарској стигла порука да би америчке санкције које би погодиле предузећа из ЕУ морале бити преиспитане заједнички између Вашингтона и Брисела.

А, поручује се из Швајцарске, радови на Северном току 2 се настављају уз учешће немачких фирми Винтершал и ЕОН, француске компаније Енжи, аустријског ОМВ и англо-холандског предузећа Шел.

Агенција Блумберг је у опсежној анализи навела да Газпром „већ неко време ради и на најгорем замисливом сценарију“, па је тако већ пре више месеци у Сингапуру набавила технологију и постројења за цеви гасовода испод Балтичког мора.

А циљ је да се у ствари удвостручењем моћи постојећег Северног тока 1 дође до капацитета испоруке од 110 милијарди кубних метара гаса Немачкој и Европи .

Како је у саопштењу пренела Европска комисија, Јункер је казао „да и даље верује да смо ми савезници с Америком“, и предочио да, у супротном: „Ми морамо бранити наше економске интересе у односу на САД и то смо спремни да учинимо у року од пар дана“.

Такав корак ће, рекао је он у интервјуу немачком радију АРД, ЕК предузети ако се испостави да би америчке санкције „специфично нанеле штету компанијама из ЕУ које послују с Русијом на сектору енергетике“.

ЕК, исто као и нарочито Немачка и Аустрија, сматрају да је циљ „екстериторијалних и међународном праву противних“ америчких санкција и то да се заустављањем испорука руског гаса Европи отвори простор за пласман знатно скупљег америчког гаса из уљних шкриљаца на европско тржиште.

Јункер своје уверење и „начелно задовољство“ објашњава и тиме да је он већ раније, на састанцима Групе 7 најутицајнијих земаља у Таормини у Италији и Групе 20 светских држава у Хамбургу, то предочио америчким партнерима и „као исход је значајан део спреманих санкција Русији остављен по страни“.

ЕК је навела и да санкције против Москве, уведене пре свега због кризе у Украјини и припајања Крима Русији, морају бити једнодушно усаглашене од Групе 7 најутицајнијих земаља да би се издејствовало спровођење Споразума из Минска за решење украјинске кризе.

Битна порука је и да би неусаглашене нарочито најновије санкције америчког Конгреса „угрозиле пренос енергије и одржава система гасовода у Русији из којих се снабдева гасоводна мрежа којом из Украјине долази гас“ у ту земљу И Европу.

Представница за штампу у Европској комисији Мина Андреева је такође истакла да је лобирање ЕУ издејствовало да амерички Конгрес ублажи раније предвиђене санкције.

Портпаролка Андреева је напоменула да ће међутим доћи до одмазде ЕУ да ће ЕУ узвратити одмаздом ако би се испоставило да америчке казнене мере Русији ипак погађају европске компаније.

У анализама и освртима медија у ЕУ се подвлачи да се изградњи Северног тока 2 противе највише Пољска и балтичке земље, док и у америчком Стејт департменту мисле да би се „тиме Русији смањила цена за уплитање у Украјину и подстакао уплив Москве на Берлин“.

Други важан пројекат који би се могао наћи на удару америчких санкција јесте и хиљаду и 62 километра дуги Турски ток којим би се испод Црног мора из Русије допремало 32 милијарде кубних метара гаса до Турске, односно саме границе с Бугарском и Грчком.

Тиме тај гасовод не би потпао под прописе ЕУ, на шта је Европска комисија имала битне замерке кад је забранила изградњу гасовода Јужни ток преко Македоније и Србије.

Блумберг примећује да би изградња Северног тока 2 и Турског тока Русији омогућила да допрема довољне количине гаса Европи и, ако не сасвим, бар највећим делом избегне транзит свог гаса преко Украјине.

Москва је ионако најавила да ће обуставити дотур гаса преко Украјине до краја 2019, а довршетак гасовода Северни ток 2 је планиран за 2020. годину.

Извор: Агенције 

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  Nove sankcije Amerike Rusiji Iranu i Koreji su djelimicno tacne a najvise pogadjaju Evropu.
  krajem jula ,americki kongres je odlucio gotovo jednoglasno (419:39 u Dom i 98:2 u Senat),dakle donesen je zakon o sankcijama prema Iranu ,Rusiji i Sjevernoj Koreji.Namjerre su
  jasne da se postavi USA u direktnom suceljavanj sa Rusijom i da se masovno ogranici spoljna politika predsjednika,to se vidi iz aviona ko hoce,koju On ima pravo po Ustavu

  Poznato je da je ogromna vecinau Kongresu podrzavala sankcije protiv Irana,ali je dodao sankcije protiv Rusije koje pokazuju da skoro cio Kongres da blokira pricu o „Rusijagate“ koje optuzuju Rusiju da su manipulisali na zadnjim izborima u USA.Ovo se desava samo nekoliko dana nakon sto je grupa bivsih obavestajnih strucnjaka objavila da je to notorna laz.
  Pored toga ovim zakonom je propisano da sankcije moraju da se nametnu svakome ko se nalazi u sajber bezbjednosti sa Rusijom.Sta se ovim sankcijama postiglo,izvrsen je drzavni udar na funkciju Predsjednika USA,a Kongres ovim zakonom je omogucio za napredovanje drzave u drzavi( VollStreeet) .
  Zasto su vjeciti klimoglasvci iz Brisela a najvise iz Njemacke i Austrije pobijesnjeli nijetesko zakljuciti,jer ovim zakonom USa uvodi sankcije na Sjevrni tok 2 koji treba i vec je u toku da se gradi izmedju Njemacke i Rusij,kolika je stetnost energetske bezbjednosti Eu ne treba govriti i koliko sadasnja Eu ovakva kakva je danas zavisi bas od Njemacke to je vise nego jasno.
  Plan je bio da USA izvozi svoj gas u zemlje EU.ideja suluda i ekonomskli cista propast.Naravno USA je ovom bila planirala da otvara nova radna mjesta za Amerikance i time kazu pomogne saveznicima,samo koji su to sada saveznici USAß Montenegro Albanija Hrvatska Rumunija Kosovo i tako redom,valjda zato i onaj sastanak u Podgoric.Kao je to nas umni Dule zamislio .
  Moramo se ipak zapitati da li kolektivno ludilo koje se vidi u americkom Kongresu a izlazi iz ovg zakona ima uopste sanse da opstane.Ako znamo da vecina senatora nije ni procitala ovaj zakon a kamoli svjesna ekonomsklih steta koje proizilaze iz njega za EU partnere i „saveznike“
  Junker govori sto mu se servira medjutim ovaj put ni to mu vise nije potrebno jer kao sto znamo prvi su se oglasili Njemci – Brizit Cipris,Sigma Gabrijel
  Sankcije nijesu moguce na ovaj nacin po zakonu EU isto tako ni po zakonu Svjetske trgovinske organizacije(STO)
  Tako je Brizit Cipris pozvala Eu Komisiju da uvede protiv mjere na ovakve sankcije.Da ne nabrajamo dalje .
  Da je Rusija na sve spremna i to u svakom pogledu ne treba nikoga da uznemirava ,ali ni da spokojno spava,gasovod Sjevrni tok 2 ce se sigurno graditi a Rusi su za svki slucaj u nabavci masina da se isti gradi ispod mora ukoliko do zabrane dodje u Medjunarodnim vodama.Ona drzava koja je poslala prvog covjek u svemiri i evo 40 godina zive u svemiru sigurno je u stanju za jedan ovakav projekat
  Jedino atomski rat ce prekinuti ovaj projekat ,a tada gasa nece trebati ni USa ni drugima.
  Sve u svemu Montengro je opet dobio poene na medjunarodnoj sceni izolvajuci sebe u krugu drzava ili bolje reci nekih teritorija na Balkanu s kojima u doglednoj buducnosti nece nijedan drzava iz Eu imati neke cvrsce odnose u koliko ne promijenimo politiku i skinemo ovu diktaorsku vlast na celu sa mafijom i njenim Don Milo!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here