Насловна Политика Јункер: Нема говора о укидању грчког дуга

Јункер: Нема говора о укидању грчког дуга

0
ПОДИЈЕЛИ

Дан после низа објава нове грчке владе које су потресле финансијска тржишта предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер упозорио је данас да „нема говора о укидању грчког дуга„, али да су „могући аранжмани“.

junker

„Могући су аранжмани, али они неће у основи променити оно што је на снази“, рекао је предсједник Европоске комисије. Нови грчки премијер Алексис Ципрас каже да Грчка неће више прихватати мјере оштре штедње, а земље из зоне евра ће одговорити да ако Грчка прекрши преузете обавезе, више неће бити кредита, додао је Јункер.

Ципрасова влада која је јуче одржала свој први састанак, издала је бројне најаве које произилазе из програма радикалне љевице Сиризе и супротне су препорукама тројке грчких повјерилаца (ЕУ, Европска централна банка и Медјународни монетарни фонд). Те најаве одмах су изазвале велики пад вриједности акција на берзи и вриједности банака.

Главни индекс на Атинској берзи изгубио је јуче 9,24 одсто, а банке су изгубиле четвртину своје вриједности (26,67 одсто), док је камата на грчке десетогодишње обвезнице прешла 10 одсто.

Ципрас и његов министар финансија Јанис Варуфакис давали су на смјену запаљиве и смирујуће изјаве. Ципрас је навео међу приоритетима ново преговарање о дуговима са грчким партнериима, да би се нашло „праведно, одрживо и узајамно
корисно рјешење“.

Он је такође рекао да жели да избјегне „обострано катастрофални раскид“ са партнерима Грчке, али захтјева и да се оконча „политика потчињености“ његове земље.

Варуфакис је рекао да ће Атина „окренути лист“ политике штедње, мада не жели „дуеле“ Грчке и Европе, већ, напротив, „нови однос повјерења и искрености“.

Међутим, цијелог дана министри нове владе давали су изјаве које нису допринијеле стицању повјерења Европској унији. Прва је била да ће бити заустављена предвиђена приватизација лука у Пиреју и Солуну и електропривредног предузећа ДЕИ. Уследила је најава подизања минималне плате на 751 евро – као прије смањења пррије неколико година, враћања на посао више хиљада државних службеника, повећања пензија најсиромашнијих.

ЕУ треба да крајем фебруара Грчкој исплати посљедњих седам милијарди евра из плана помоћи, али услов за то је да се спроведу отпочете реформе и да се Грчка држи строге буџетске штедње.

Међутим ни премијер Ципрас ни његов министар финансија јуче нису, како је изгледало, придавали ни најмањи значај том фебруарском року. Пажња је усмјерена на сјутрашњу посјету председника Еврогрупе Јерена Дијселблема. Ципрас је јуче најавио да ће разговори бити „важни и продуктивни“, а синоћ је сазвао састанак ресора задужених за финансије да припреме тај разговор.

„Отворени смо за идеје и предлоге приватних акционара“ рекао је потпредсједник владе Јоанис Драгасакис после тог састанка и додао да је за владу важно да банке добро функционишу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here