Насловна Мозаик Јубиларни Град театар без Цитаделе

Јубиларни Град театар без Цитаделе

0
ПОДИЈЕЛИ

Тврђава Цитадела, будвански Ловријенац, како је називају због њене лепе уметничке прошлости, требало је да поново постане – глумачко поприште. Најављено је то, истина стидљиво, и пред овогодишњу туристичку сезону, али од тога – ништа. Јубиларни, тридесети по реду, престижни мултимедијални фестивал Град театар почео је ове недеље, на старим сценама. Без Цитаделе на којој је – рођен.

Општина Будва још је раније, пре откривања бројних афера у којима је њен буџет оштећен за више десетина милиона евра, обелоданила намеру да откупи од приватника овај јединствени простор који доминира над древним градом, за који су стручњаци утврдили да је стар два и по миленијума и да представља најстарије насеље на јадранској обали.

Стара тврђава, која се у историјским записима први пут помиње 1425. године, пре нешто више од деценију и по постала је приватно власништво. Купио ју је познати будвански бизнисмен Бранко Ћупић, тако што је у замену за тврђаву, која је својевремено била и војна касарна (у више држава), уступио своју имовину у Тивту (станови и друго) Војсци СРЈ.

Купац је објекте на Цитадели адаптирао на заиста квалитетан начин. У припадајућим објектима отворен је савремени угоститељски комплекс, који је у потпуном складу са амбијентом. Луксузни апартмани, ресторани и библиотека са јединственом колекцијом старих књига које говоре о ширем подручју Балкана, галерија у којој излажу познати ликовни ствараоци, део су изванредне понуде. У том адаптираном простору одржи се понека промоција, уметнички или научни скуп, изложба… Но, ни издалека се не користи како би то било могуће. И пожељно. На Цитадели нема – глумаца.

Године 1987. на Цитадели је започео Град театар, чија је окосница драмски програм. Ту су с великим успехом премијерно изведене култне представе, које су се касније више пута „вртеле“ на овој, али и на другим сценама региона, „Кањош Мацедоновић“, „Лажни цар Шћепан Мали“, „Бановић Страхиња“ и друге. Поред глумаца с простора ондашње Југославије, касније СРЈ, наступали су и писци, сликари, музички уметници. После приватизовања Цитаделе, Град театар се већ годинама одвија на скученом простору трга између цркава у старој Будви, на Тргу песника, у дворишту Основне школе „Стефан Митров Љубиша“, у Бечићима, делом на Летњој позорници у Светом Стефану.

„Цитадела је право, може се рећи идеално место за премијере, али и те како и за гостујуће представе током фестивала“, сагласни су глумци, редитељи, писци, сликари, организатори фестивала…

Општина је покушала да врати у свој посед Цитаделу још пре неку годину, када је намеравала да у том комплексу буде смештена и Градска кућа, али и да је превасходно лети користе уметници. Била је спремна, кажу незванично, да за то издвоји око 7 милиона евра. Но, власник је тада тражио више. А онда је уследила хронична беспарица, рачун будванске општине је често блокиран. Нема пара ни за плате запосленима, које касне.

Комплекс Цитадела обухвата 416 квадратних метара у изграђеним објектима и 2.982 квадратна метра дворишних површина које су опасане бедемима. Ту су остаци средњовековне цркве Св. Марија, више платоа од којих је сваки сцена, капије и остали објекти. Оплемењени простор Цитаделе се не би користио само лети: општина би ту могла да организује и садржаје за целогодишњи рад.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here