Насловна Издвојено Јовановић позвао Даниловића и Марића да зауставе терор над расељенима

Јовановић позвао Даниловића и Марића да зауставе терор над расељенима

8
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Савеза удружења расељених и избјеглих у Црној Гори, Миленко Јовановић, позвао је министра унутрашњих послова Горана Даниловића да, како је рекао, заустави бруталну дискриминацију и административно терорисање расељених и интерно расељених лица.

„Будући да је регулисање статуса расељених и интерно расељених лица већ неколико година у надлежности МУП-а ЦГ,  данас, на Свјетски дан избјеглица желим да изразим наду у име лица прoтјераних са Косова и Метохије, БиХ и Хрватске, да ће актуелни министар Горан Даниловић прекинути дискриминаторску праксу својих претходника и зауставити даље административно терорисање ове популације“, казао је Јовановић, апелујући на Даниловића да овом проблему посвети неопходну пажњу.

raseljeni u Beranama

Јовановић је подсјетио да је МУП званичним рјешењима де јуре и де факто један број узорних расељеника са КиМ  прогласио државним непријатељима, и да упорно одбија да спроведе пресуде Управног суда којима су та рјешења поништена.

Желим прије свега да подсјетим да је званични став државе Црне Горе, исказан кроз накарадно и срамотно тумачење члана 8. Закона о држављанству, да су сви расељеници са КиМ са легитимацијом коју је издао Владин Комесаријат за расељена лица (данашња Управа за збрињавање избјеглица) незаконито боравили у Црној Гори и да им се законити боравак рачуна тек од момента издавања личне карте за странца. Исти однос држава има и према расељенима из БиХ и Хрватске, иако је, да срамота буде потпуна, њима боравишне легитимације одувијек издавао МУП“ – нагласио је предсједник кровне расељеничке асоцијације у Црној Гори.

Danilović

Он је додао да, с обзиром да познаје министра Даниловића, искрено вјерује да  да ће се овај посветити исправљању тешке неправде према расељеницима у Црној Гори, те да ће се пружити могућност,  правилним тумачењем Закона о држављанству, да она лица која испуњавају услове за добијање црногорског држављанства то право и остваре.

У исто вријеме Јовановић је изразио и најоштрији протест што се у Подгорици, како је подвукао,  далеко од очију расељеника и без активног учешћа њихових представника доносе одлуке и стратегије од значаја за „рјешавање“ стамбених и статусних проблема те популације, што је по њему још један показатељ бруталне дискриминације и обесправљености ове категорије становништва у Црној Гори.

По ријечима Јовановића, максимално ангажовање на пољу рјешавања  нагомиланих проблема расељеника очекује и од новог министра рада Бориса Марића, и то, како је рекао, тим прије јер је његово министарство најнепосредније укључено у овај проблем и носилац је кључних пројеката који се тичу исте популације.

567208_boris-maric-111jpg„Претходни министри рада – Предраг Бошковић и Зорица Ковачевић, нису имали ни најмање слуха на наше апеле, чак се никада нијесу сјетили да приме на разговор било кога од званичних представника расељених, тако да очекујемо да се и у том дијелу ургентно прекине дискриминација“, подвукао је Јовановић.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Тешко, мој Јовановићу, они су сад исто што и Хашим Тачи против којег си организовао протест у Подгорици. Волио бих да се варам…

 2. 0
  0

  Ja vjerujem da ce Goran da raskrinka sve sto je zamutio Osman Subasic, Crnovrsanin, i ostala albanska mafija u MUP/u koja je upisala pola Siptara i Bosnjaka sa Kosova u biracki spisak CG, a Crnogorcima iz Metohije koji su izbjegli to nije dozvoljeno jer im nijesu dali ni drzavljanstvo. Osmane moraces u zatvor!!!

 3. 0
  0

  Ne generalizujte Bosnjake, pa ni Siptare,jer Osman je davao drzavljanstvo samo onima koji su mu davali pare i namjestali neke zecice. Osmane platices i za Rumunku, sa nerezidentim licem si ljubavio, imamo i slike, Osmane, a teroristima iz UQK sto si davao drzavljanstvo ces da platis, to ti se kunem, malo ce ti biti Boboviste poturceno. Danilovcu provjeri ovo za Rumunku Osmanovu, molim te.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here