Насловна Поглед Јовановић: Одрицањем од Његоша и Космета, Црна Гора се одрекла од себе

Јовановић: Одрицањем од Његоша и Космета, Црна Гора се одрекла од себе

26
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Миленко Јовановић

И званично одрицање официјелне Црне Горе од Његоша, чему смо свједоци били непосредно пред календарски крај сада већ минуле године, логичан је слијед догађаја након што је Његошев језик бестидно протјеран из црногорских образовних установа, Његошева црква изложена терору шачице духовних богаља, дио његовог народа конвертован у некакве наказне Монтенегрине, а његово писмо, којим је исписана и наша цијела часна историја, гурнуто у запећак и њиме се данас служе само они који не пристају на промјену свијести и на одрицање од предака.

Кукавичлук и подаништво, већ дуже вријеме, одлике су и великог броја грађана Црне Горе, зашто то не рећи. Зар то бједолано не свједочи и податак да је и најновија срамота у режији велеиздајника из власти прошла без значајнијег отпора црногорских грађана?! Посебно интелектуалаца. О заробљеним и окупираним институцијама да и не говоримо. Уосталом, овакав народ, макар његов добар дио, Његоша и не заслужује.

Пројекат претварања Црне Горе у полтронско мрестилиште и каљугу ништавила, нажалост, скоро да је сасвим успио. То, дакако, није Његошев завјет. Ни Светог Петра Цетињског, ни краља Николе, а ни Марка Миљанова, чијих примјера чојства и јунаштва има још само у изблиједјелим ћириличним књигама из којих су училе доскорашње генерације ђака и студената, а које су у међувремену забрањене. И то, да иронија буде потпуна у одувијек ћириличној Црној Гори. Страшило је слушат’ што се ради, док племе бесмртног владике и пјесника сном мртвијем спава. Не хају бивши Црногорци за клетве прадједовске, нит’ мисле су чим ће пред Милоша и пред друге српске витезове, који живе докле сунца грије.

njegos 021Једнако као што нису били забринути 1999. и 2004. године за судбину Његошевог Косова, и црногорске Метохије, већ се и овдје клаше браћа међу собом, а НАТО крвници, јаки и опаки, затираху сјеме… Прећутали су погроме над властитим народом они који су на неки начин били поприлично и саучесници у том и другим злочинима, одиграним прије и током НАТО агресије прије седамнаест и по година. Године 1999. и 2004. биле су само фаза „борбе непрестане“, која није почела јуче, нити ће се завршити данас. Сложићемо се да нисмо дорасли испиту пред којим смо се нашли. Не може се од небрата стварати брат, нити се може промијенити ген и дух који је стварао и створио Црну Гору упркос свему, па чак и упркос гравитацији.

Веза Црне Горе са Косметом је нераскидива, колико год се зло домаће одрицало од Његоша и свега што је стварало и одржало Црну Гору. А што да не подсјетимо да Црна Гора није настала у никаквом добру, већ у љутој невољи, борби и глади. Она је рођена у косовској трагедији постнемањићких генерација, ставивши на народну капу коротни печат у славу жртве косовских јунака. Зар је срамота подсјетити да су наши преци у свим генерацијама, вођени косовском идејом непокорности, стварали Црну Гору и да су за добробит потомства жртвовали животе по обронцима Ловћена, Бјеласице, Дурмитора, Проклетија,Тарабоша, Бардањолта, непрестано стојећи у ешалону око честитога кнеза, са античком лакоћом давали животе, свјесни да то чине „за далеко неко покољење“.

Тако су Црногорци куповали мјесто на небу, презирали смрт, смијали се у лице глади и невољи и стекли прво мјесто у цијелом роду српском. Као што је Лазар принио главу џелату мирноћом Христа, наши су преци у Црној Гори, приносили своје на олтар нације и православља, јасно знајући куда иду. Несвикли да робујемо, нити да поробљавамо, наше су битке увијек биле најфинија демонстрација човјечанске етике, у којој смо знали да будемо и људи и јунаци, да одбранимо себе од другога, али и другога од себе и тиме наставимо Лазарев завјет, надоградимо га у највеличанственији кодекс који памти историја.

NJEGOSТаква Црна Гора данас је устукла пред неком другом, а неки други људи који себе називају Црногорцима сушта су супротност ономе чему смо сви некада са поносом припадали.

Бити Црногорац, а пљувати на Дечане, кидисати на Румију, секташити на врху Ловћена, ту нешто није у реду. Прије сто година, Црна Гора се спустила из брда у питому Метохију, вративши се своме древном дому. Данас се Косово и Азија на најочигледнији начин усељавају у Црну Гору, коначно чинећи од ње свој Карадаг. Више је него тешко данас у Црној Гори говорити о косовском крсту и његовом голготном вијенцу.

На образу свих Црногораца данас стоји неперива мрља признања лажне државе створене на порушеним гробљима и костима понајбољих синова овог народа. Признањем лажног државног оквира на својој источној граници, Црна Гора је остала и без своје границе и без своје Метохије и без… себе саме. Она се сврстала у ред оних које гледамо на снимцима како дивљају и кидају часни крст православних храмова. О, Милоше, ко ти не завиди…

26 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  1

  Полтронско мрестилиште, изузетан допринос за алтернативно име Монтенегру. Изванредан текст.

 2. 0
  0

  vaterschaftstest,prije neki dan Milov Premijer je posjetio „hram znanja“ CANU,razlog posjet je javno saopsten Dusko Markovic moli zvanicnu nauku Montenegra da da odgovr na pitanje ocinstva dijela svog naroda koji se zovu Montenegrini ,jer sve stvari su rijesene pa je ostalo i poslednje da se zavrs,a i red je, jer kada se drzi opijelo mora se zanti ime pokojnika ,prezime u nasoj Crkvi se ne pominje.
  Jedna od najrazvijenih drzva svijeta Njemacka je pitanje ocinstva odskora uvela u dokaznom postupku radi razjasnjenja jednog od roditelja u sporu oko nadokande za razdvojene ili partnere koji sumnjaju na drugu stranu o porijeklo djeteta,generalno se to zabranjuje ,narocito za starije osbe ,koje mogu da ispitaju svpje porijeklo ali nece imati parvnih posledica,sta to znaci ,nece imati parvo na bilo kakvu odstetu ili nsledstvo.u Njemackoj se misli da je ovim ne dozvoljavanje unazad vise decenija pogodjeno oko 30% stanovnistav koji sumnjau u svoj identitet -biloskog oca.
  Da se DPS na ovaj korak odlucio je normalno ,jer ljudi koji za svog praoca smatraju majmuna hoce to i naucno da dokazu,mada iz uradjenoga do sasda na drzavnom planu to nije potrebno,koliki je procenat stanovnika kojima je ovaj test potreban lako je utvrditi,koliko ima glasaca u stvari osvojenih glasova DPS stranka,mada ima i drugih koji se rado ukalpaju u ovu analizu.
  Evolucija ili Revolucija koja tece privodi karaju svoj projekat i trazi dokaze u nauci za to,kako ce zvanicna nauka odgovriti ostaje da se vid,hoce li vrsiti otvaranje grobova i naucnim dokazivanjima pokusati skrnaviti organe nasih predaka,prijed svega nasih vladara nije za podcijenjivati,iako je sami Njegos na to naucio,pa i ono sto je ostalo moze zavrsiti u Vizbaden blizu Frankfurta,jer cilj opravdava srestvo. A kako kazu uvjek je stremio EU i bratsvu i jedinstvu,a nadasve je bio „genocidan2mozda to ovi ovdje u Njemackoj Vizbaden i dokazu?

 3. 1
  0

  Ko se to odrekao Njegoša ??
  To je naš crnogorski vladar , vladika , pisac , filozof , sto bi se osricali Njegoša ??
  Drugo je što bi vi da crnogorci danas u 21 vijek sprovodimo Njegoševe pjesničko ideološke fantazije , što nećemo NIKADA , dosta su ga srbi obrukali nosajući njegove slike , recitujući njegovu poeziju , i ubijajući muslimansku nejač , mi crnogorci to nećemo !!!
  Nećemo da dlaka sa glave hvali bilo kojem građaninu Crne Gore !!
  A što se Kosmeta tiče , on je albanski , nek im je sa srećom sto se nas tiče .
  Ako vi srbi mislite drugačije , onda to sami rijesite , bez nas molim !

  • 0
   0

   Danuli u Pristini i Tirani kad culi e im Mas’a nece kucati na vrata!!!
   Laknulo im, kad im ga on sa srecom teslimi!
   Sad mirno spavaju Shqiptari.
   Dao im ga Nas’a!

    • 0
     1

     Машја не претеруј.Сјети се само Скадра.Да не бјеше војводе Бојовића и његовог артиљеријског пука са неколико хиљада бораца,шипак би га ми заузели.Мој прађед вјероватно се не би жив вратио одатле као и многи што нису, јер су падали као снопље од турских митраљеза,да се уздао само у страх и трепет црногорске војске и командовање Николиног сина.

  • 0
   0

   Nidžo đe si , javljam se iz centrale , neka su sretni novogodišnji i Božićni praznici , da ih slaviš u zdravlju i sreći !
   Moram ti reći da sam pisao komentare da branim tebe i Điku na tekst onoga Milenkovića , što je svašta napisao za vas , no ih ne puštiše ali ajde .
   Samo da znate da ste vi naša braća , malo zalutala , ali braća , i da i nas vrijeđa kad vas onako blate !
   Nidžo brate , veliki pozdrav !

   • 0
    0

    a Masa brate uvjek si budan, a kako me barnis znas i sam ,Janko brani Ladislav mrtva,sto ga brani kad ga neodbrani.
    Budi i ti pozdravljen spoji ove praznike odmori malo,mene praznici pocinju sjutra

 4. 0
  1

  Драги Миленко, много тога си лијепо рекао. Не лијепо, него прелијепо. Али, у једном нијеси у праву. Црногорци не пљувају на Дечане, не кидишу на Румију и не величају утамничење Његоша и осакаћени и оскрнављени Ловћен. То раде изроди, издајице и страни плаћеници, они који презиру светињу предачке кости и који немају ни једну, понављам, ни једну предачку одлику. Црна Гора се није одрекла Његоша и Косова! Одрекла се окупаторска, мафијашка, монтенегринска, квислиншка власт, власт глобалних господара свијета, којима се, срећом, највише захваљујући опорављеној Русији, дрма злочиначки трон.
  Можда је још једна Твоја теза проблематична. Она о елити. Мада си, што се тиче просвете, добрим дијелом у праву. Ипак, на страни власти у Црној Гори је све сами интелектуални шљам и олош. Огромна већина истинских интелектуалаца је у непрестаној борби против власти. Многи су због тога сасвим угрозили своју и егзистенцију својих породица. ЦАНУ је и прије тридесет година била интелектуално „танка“, а данас је, лише часних изузетака, адреса за збрињавање „заслужних“, промоцију квази науке и полтронског служења власти. На челу је човјек који нема честито написану књижицу од 100 страна у свом „портфељу академика“! Да ли мислиш да, нпр. мимо Удружења књижевника Црне Горе има неко име које заслужује поштовање? Итд.
  Све што сам изнио не може оспорити чињеницу да се овај зулум, брука и срамота више не могу трпјети.
  Догодине у Призрену!

 5. 0
  1

  Odrekli se!?
  Ko se odrekao?
  Lazni, u laznoj drzavi, laznog montenegrinskog naroda, lazne istorije, laznog jezika i lazne crkve!
  Oni se odrekli, dok smo mi spavali …
  Iz jedne davnasnje katiljske lazi izmigoljili u osvit novog milenija, tu pored nas raspojasali prevarna svojta, braca, rodjaci, prijatelji i kumovi!
  U snu nas zaskocili, kako nasem plemenu nije prvina da “ mrtvijem snom spava „!
  I onda smo spavali, i poslijen spavali i sada smo u dremku, ne budi se nama.
  Kad u snu dobro ogladnimo, kad nam stomak bude zapovjedao, kako mi pameti nemamo, onda cemo da budimo.
  Tek onda, onda cemo da pravimo racun sta nas je sve kostalo dok smo spavali!?
  I ne brinite, sve cemo onda naplatiti, sve racune namiriti. I one stare izravnjati, kako nama to nece biti tesko.
  Kako nama, rekoh li, nije prvi put da u nevrjeme zaspemo, pa da u svoje a tudje budimo!
  A kada covjek probudi u svoje a tudje, onda nije dobro.
  Onda nikome dobro biti nece!
  I ko je nama kriv!? … Ne bili spavati kad se carstvo dijelilo!
  Pa sad svoje moramo da vracamo, na isti nacin vracamo, kako nam je i oteto.
  Ne gine nama kajanje, ne!
  A da je tesko, tesko je, vazda budan biti. Vjecno na strazi!
  Kako pogan nikad ne zaspiva, vazda im gladne oci.

  • 0
   0

   Đika kralju , nek su sa srećom ovi blagi dani , da ih u zdravlju i veselju provedeš !
   Da znaš da uvijek možeš računati na crnogorce ako te budu ponovo napadali ovi srbijanci , dobro si se branio , svaka čast , ja sam pomagao nego me ukinuse , ali si se sam odbranio ka i što pristaje crnogorcu .
   A što se tiče Kosova , to su davno prodali , nemoj se śekirati oko njega .
   Ako vam pane na um da idete tamo da ratujete , za vas ćemo navijati da znaš , samo se čuvajte sa obje bande , śeti se Mojkovca moj Đikane dobri .

  • 0
   0

   Лупеташ,не патишеш

   Уједињење са Матицом једини је политички циљ Срба у 21 вијеку.

   Од Беча до Истанбула нема већег народа од Срба.

   Зато су нас и раздробили ,на нас напујдали пашчад.

   Наша снага је у јединству.

   Од браће у Требињу, ,Београду и Зубином потоку нема нам ближих.

   Исти уџбеник за сву нашу дјецу,исти језик за све наше људе.

   Од поправљања Црне Горе нема фајде,од тога нема ништа.

   Као што је потурчено отпало,ни овима повретка нема.

   Црногорци су на америчко корито,свиње лочу на српски рачун.

   Преплашени за свој накот,у страху од Русије, хрле у НАТО.

   Усташе биле усташе и остале.

   Срби,својега посла!

   • 0
    0

    Ti treba pod hitno da se „ujediniš sa maticom“ , no sačekaj da prođe ovo nevrijeme , pa kupi kartu u jednom smjeru i pravac matica , što se ovđe śekiraš bez veze .

 6. 0
  0

  DOSTA JE PISANIJA CRNOGORCI ,NIJE PROBLEM U TOME DA NEZNAMO STA SE DOGADJA U CRNOJ GORI I STA SE JE VEC DOGODILO,PROBLEM JE DA NEMA JEDINSTVENOG UPORA ONIH KOJI VIDE STA SE DOGADJA I STA SE JE DOGODILO.UPOR OSMISLJEN I JEDINSTVEN.PISAC OVDJE GOVORI O GRADJANSKOJ HRABROSTI ,E TU SMO VRLO TANKI.ZA GRADJANSKU HRABROST PREPOSTAVKA JE DA IMAMO GRADJANE A NE PLEMENIKE,SVE MI SE CINI DA SMO MI OD TOGA DALEKO I DA CRNA GORA I DALJE DJELUJE PO PLEMENSKIM PRAVILIMA A NE GRADJANSKIM.GRADJANIN JE SLOBODAN COVJEK KOJI SVIJU SNAGU CRPI IZ ZNANJA I ZAJEDNICKOG DOBRA ZA SVE ,A NE SAMO ZA SVOJE CRIJEVO ,SVOJU PORODICU I PLEME.GRADJANSKA HRABROST PREDPOSTAVLJA SIRINU I NEPRERACUNLJIVOST U SVOJU KORIST,PREDPOSTAVLJA DA STANES ZA ZAJEDNICKIM DOBROM I DA OSTANES JASAN I CVRST U SVOJOJ BORBI.CROGORCIMA JE BILO UVIJEK LAKSE DA SE DOCEPAJU ORUZJA I DA SA ORUZJEM RESAVAJU PROBLEME NEGO DA RIJECJU,MISLI I NEPOKOLEBLJIVOSCU STITE SVOJE INTERSE I SEBE.EVO NAJNOVI PRIMJER POKRADENIH PARLAMENTARNIH IZBORA KAZE DA NIKAKVE OZBILJNE REAKCIJE OD TIH PLEMENIKA NIJE BILO DO DANA DANASNJEG,GOVORIM O „GRADJANIMA“,DRUGA JE STVAR POLITICKE STRANKE.“GRADJANI SU U OVOJ SRAMNOJ IGRI POTPUNO ZAKAZALI I SVE DOK BUDE TAKO DRUSTVO CE DA TONE I TONE U SVIM SFERAMA ZIVOTA.GOTOVO DA NEMA „GRADJANINA „KOJI SE SLAZE SA OVIM REZIMOM I OVIM SRAMNIM DJELIMA AADA TREBA DA TAJ „GRADJANIN“STANE I STITI SVOJE LEGITIMNE INTERESE NJEGA NEMA.PRIMJER POTPUNOG KUKAVICLUKA OVIH DAN JE PRICA O“MALOM RADU“,ZASTO?PA DIJETE SE ISTURA PRED ZLOTVORE ,MJESTO DA PRED ZLOTVORE STANU „GRADJANI „,AKADEMSKA I INTELEKTUALNA ELITA!.TO JE NAJBOLJI PRIMJER DA SMO DUBOKO PALI PRED ZLOM.RODITELJI BI MORALI DA PREUZMU BORBU ZA SVOJA PRAVA I PRAVA SVOJE DJECE.CEKANJE DA CE NEKO DRUGI UMJESTO NJIH STITITI NJIHOVE INTERESE. JE POGRESNO.U KOMUNIZMU NAVIKNUTI DA UMJESTO NJIH DRUGI MISLI,SMISLJA I ODLUCUJE ZA NJIH JE POGUBA.SAMO TREBA POGLEDATI SA KAKVIM ZAROM I BRUTALNOSCU VLADAJUCA KMARILA STITI SVOJE I SAMO SVOJE INTERESE .KADA BI „GRADJANI „SA TAKVIM ZAROM STITILI SVOJE INTERESE DANAS BI ZIVJELI NORMALAN ZIVOT.KADA IH JE OVAJ REZIM SLAO U „RAT ZA MIR“,ISLI SU.KADA JE OVAJ REZIM SVE BORCE TOGA RATA I POGINULE I RANJENE PREZRIJO,CUTALI SU.KADA IM JE SVE FABRIKE „PRODAO“,CUTALI SU.KADA IM JE KIDISAO NA TEMELJE NARODA,CUTALI SU.KADA IM JE KIDISAO NA VJERU,CUTALI SU.KADA IM JE KIDISAO NA JEZIK ,ZACUTALI SU!

 7. 0
  0

  E, sad … Tu ima jedno, ali!!!
  Kad narod zaspi, kad zacuti – ne mora da znaci da se predao!
  Jedan, za koga kazu da je bio odvec mudar, stalno je pripitkivao : Cuti li narod?
  Ako bi rekli, cuti – on bi nespokojno vrtio glavom i govorio : Nevalja. Nista to ne valja!
  … Moze biti bonaca. Zatisje pred buru!
  Sto bi rekli braca srbijanci : Moz’ da bidne, ne mora da znaci!

  • 0
   0

   Црна Гора је умрела.Покој јој племенитој души,остаде да се прича и помиње.

   Срби, 21 вијек је.

   Оно што нам је чињети нема везе са Србијанцима,Херцеговцима,Бокељима,Старорашанима или којима ли већ,већ једино и искључиво са нама,Србима.

   Карте се поново мјешају.

   Када буде кренуло,а кренуће,морамо да саградимо кућу која ће бити пространа за све ,са све терацом с погледом на море.

   Догодине у Призрену!

 8. 0
  0

  Tekst je dobar ali Ima i dosta patetike,sa druge strane nemožeš ti nekome ko je izgubio moral pisati pisma i očekivati da ona utiču na taj isti moral!Jednostavno nismo brate složni,rađe je srbinu da Ima svoju partiju makar sa deset članova nego tamo neko opšte dobro.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here