Насловна Друштво Јосиповић: Ћирилица није симбол злочина

Јосиповић: Ћирилица није симбол злочина

0
ПОДИЈЕЛИ

Ivo-JosipovicХрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је да свако ко је починио злочин, без обзира на то које је националности, српске или неке друге, мора бити кажњен, али да то нема везе са ћирилицом.

„Ако кажемо да је ћирилица симбол злочина, онда сви који њоме пишу имају етикету злочинца. А то једноставно није тако“, истакао је хрватски предсједник Иво Јосиповић

Говорећи о прикупљању потписа за „референдум о ћирилици“, Јосиповић је, у интервјуу за данашњи „Вечерњи лист“, нагласио да ћирилица није симбол злочина.

„Ако кажемо да је ћирилица симбол злочина, онда сви који њоме пишу имају етикету злочинца. А то једноставно није тако“, истакао је он, додајући да свако ко је починио злочин, био Србин или које друге националности, мора бити кажњен.

Јосиповић је рекао и да сви показатељи упућују на то да иза операције блокаде државног врха на Дан сјећања у Вуковару, која је, како је примијетио, била добро организована „уз учешће људи којима је то професија“, стоји Хрватска демократска заједница (ХДЗ).

„Видјело се да је цијела та организација имала план, начин комуникације, везу, хијерархију, да су били стално у контакту, разговарали, дојављивали…“, рекао је Јосиповић, пренијела је Хина.

Он је најавио да ће од обавјештајних служби тражити детаљан извјештај и расправу у вези с догађајима на Дан сјећања, додајући да је требало да учине више него што су урадиле.

„Обавјештајно-безбједносне службе не смију да интервенишу у политици, али морају да раде на безбједносној процјени и заштити сигурности грађана, укључујући и политички врх“, рекао је Јосиповић.

Он је поновио да је и прије комеморације било најава да би нешто слично могло да се догоди па зато није био сувише изненађен тиме што је хрватском државном врху препријчен пут.

На примедбу да се челник ХДЗ-а Томислав Карамарко оградио од спречавања државног врха да учествује у колони сјећања, Јосиповић је одговорио: „Лијепо је да даје такве изјаве, а јавност нека сама просуди колико је увјерљив“.

Јосиповић је одбацио тумачења појединих аналитичара да су догађаји у Вуковару били тестирање пуча.

„У Хрватској пучеви нису могући, ми имамо чврсту и стабилну демократију“, оцијенио је он.

Заједно с државним врхом у Вуковару су били и дипломате, које су, по ријечима Јосиповића, биле прилично шокиране.

„И они су схватили да тамо нису вуковарска и невуковарска Хрватска, већ демократска и недемократска. При том не мислим на оне с којима су стожераши манипулисали, на ту велику већину учесника комеморације, већ на манипулаторе“, додао је предсједник Хрватске.

Послије инцидента у Вуковару, Јосиповић оцјењује да се више нема око чега разговарати са Штабом за Вуковар јер је изашао из оквира демократских стандарда. По Јосиповићу, боље је разговарати с његовим налогодавцима.

-Двојезична табла поново на згради полиције у Вуковару-

На зграду Полицијске станице у Вуковару поновно је постављена двојезична латинично-ћирилична табла.

Двојезична табла враћена је јуче, након што је претходна разбијена, саопштено је из вуковарско-сремске полиције.

Ово је трећи пут да се двојезична табла поставља на сједиште полиције у Вуковару.

Први пут табла је разбијена почетком септембра током протеста такозваног Штаба за Вуковар, а други пут прије десетак дана када је плочу разбио ратни ветеран Дарко Пајчић.

Пајчић се тада сукобио са полицијацем и теже је повријеђен.

Од почетка протеста против увођења ћирилице 2. септембра у Вуковару и околини оштећено је скинуто и однесено око 15 табли са натписима на ћирилици.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here