Насловна Политика Јоница добила подршку за смјену Бошковића

Јоница добила подршку за смјену Бошковића

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланица Социјалистичке народне партије Снежана Јоница добила је подршку за смјену министра просвјете Предрага Бошковића. За смјену министра подржали су је посланици Дритан Абазовић, Милош Конатар и Младен Бојанић, преносе данас Дневне новине. Јоница је предложила његову смјену након што су свједочанства у школама издата на латиници а поједине школе чак и на захтјев ученика нису имале формуларе на ћириличном писму. Јоница је тада оптужила министра Бошковића да умјесто да се бори за бесплатно школовање и обезбиједи да сва дјеца имају уџбенике он се бави протјеривањем ћирилице из свједочанстава и „пописивањем и евидентирањем” оних који траже свједочанство на ћирилици.

СНП је прије пар дана покренуо интепрелацију о раду Владе Црне Горе у оквиру које су предложили смјену министра Бошковића. Интерпелација коју су потписали посланици Абазовић, Конатар и Бојанић ће данас ће бити достављена и Миодрагу Лекићу, Новици Станићу, Радовану Асановићу и Зорану Миљанићу који јуче нијесу били у Скупштини.

Да подсјетимо, из СНП-а су реаговали када су свједочанства која су одувијек штампана на ћирилици достављена школама на латиници, а наставницима је наложено да од родитеља или од ученика „траже да се посебно изјасне уколико желе свједочанство на ћирилици“. У супротном, биће им издато на латиници. Међутим, у школама гдје су се ученици масовно изјаснили да хоће свједочанства на ћирилици, речено да нема довољно формулара на том писму или их нема уопште. 

Јоница је напоменула да је текст интерпелације цјелокупно урађен на ћирилици и латиници као и потписи посланика.

„Посланици Абазовић, Конатар и Бојанић су већ потписали интерпелацију, док се Клуб ДФ-а још није изјаснио о томе“, рекла је Јоница.

Да би интерпелација била предата у скупштинску процедуру потребно је да је подржи тј. потпише најмање 27 посланика.

„Интерпелација се обавезно уврстава у дневни ред и разматра у Скупштини након истека рока од 30 дана од дана предаје у процедуру, јер се тај рок оставља Влади да се изјасни о њој“, објаснила је Јоница.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here