Насловна Политика Јоковић: Опозиција да превазиђе несугласице, Дамјановић да врати мандат

Јоковић: Опозиција да превазиђе несугласице, Дамјановић да врати мандат

0
ПОДИЈЕЛИ

Са свим члановима СНП-а имам изузетно коректан однос и учинићу све што је у мојој моћи да у партији завлада потпуно јединство, саопштио је новоизабрани предсједник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић.

Он је „Дану“ рекао да је конгрес СНП-а показао да је та странка и даље јака и моћна партија.

-Социјалистичка народна партија је политичка странка која је увијек одговорно доносила важне одлуке и увијек их се придржавала и не видим ниједан разлог због којег би СНП избором новог предсједника мијењао одлуку о бојкоту Скупштине Црне Горе, рекао је Јоковић.

Резултати гласања на конгресу показали су да је СНП подијељен. Како мислите да помирите двије струје у СНП-у?

  • Конгрес СНП-а је показао да смо и даље јака и моћна партија, што потврђује присуство 429 делегата. Показао је демократску снагу, што су најбоље доказали моји противкандидати Снежана Јоница и Горан Дашић, јер су достојанствено прихватили резултате гласања и искрено ми честитали на избору. Овакав чин ми улива наду да ће се постојећи проблеми у партији врло брзо превазићи. Са свим члановима СНП-а имам изузетно коректан однос и учинићу све што је у мојој моћи да у партији завлада потпуно јединство.

Хоћете ли Снежани Јоници понудити неку функцију у странци?

  • Као што се могло видјети на конгресу, разлика у броју гласова је била занемарљива и моја обавеза је да разговарам са Снежаном Јоницом, цијенећи њен досадашњи допринос у партији и број освојених гласова на конгресу. Надам се да ћемо наћи најбоље могуће рјешење, у интересу јединства и јачања СНП-а.

С обзиром на то да је Александар Дамјановић најавио могућност формирања нове странке, да ли ћете га позвати да врати мандат СНП-у?

-Пошто по закону мандат припада посланику, а не партији, нећу позивати господина Дамјановића да врати мандат СНП-у, то нека буде његова слободна воља. А ја бих, да сам на његовом мјесту, то учинио.

Да ли ће СНП под Вашим руководством наставити с бојкотом Скупштине Црне Горе?

-СНП је политичка партија која је увијек одговорно доносила важне одлуке, увијек их се придржавала и не видим ниједан разлог због којег би СНП избором новог предсједника мијењао одлуку о бојкоту Скупштине.

Како Ви видите излазак из политичке ситуације настале „државним ударом, и шта очекујете од суђења?

-Пошто су избори за ову скупштину одржани на дан „државног удара“ и како опозиција не учествује у раду скупштине, једини излаз из овакве ситуације је одржавање пријевремених парламентарних избора следеће године, заједно са предсједничким. Надам се да ће наше судство на основу релевантних чињеница доносити своје одлуке без икаквих притисака са стране, а досадашње у јавности презентоване оптужбе од стране Врховног државног тужилаштва нијесу нас убиједиле да се нешто такво спремало у Црној Гори.

Опозиција је дубоко подијељена. Да ли је Вама ближе виђење које заступа грађанска опозиција, или оно које заступа ДФ?

  • Нажалост, свих искрених опозиционара у Црној Гори, однос између опозиционих партија није онакав какав би они жељели, и морамо учинити све у правцу обједињавања и синхронизованог дјеловања комплетне опозиције. Мени су најприхватљивији ставови које заступа Социјалистичка народна партија, која је свих ових година симбол борбе против актуелне власти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here