Насловна Политика Јокић: Попут најгорих ђака, Гвозденовић и његови помагачи су преписали рецепт

Јокић: Попут најгорих ђака, Гвозденовић и његови помагачи су преписали рецепт

1
ПОДИЈЕЛИ

Министар одрживог развоја и туризма је претходних дана у Скупштини одговарао на посланичка питања, веома вјешто како он то умије, баратао је стручним изразима, говорио о искоришћености простора, заштити околине, одрживом развоју, свијетлим перспективама црногорске обале. Заиста, црногорска обала има свијетлу перспективу, барем оно што је преостало од ње након пројеката министра Гвозденовића и њему надређених, саопштио je Владимир Јокић, предсједник Општинског одбора Демократа Котор.

„Попут најгорих ђака, Гвозденовић и његови помагачи су преписали рецепт турсистичког раста и развоја из сусједне Хрватске, као и из Турске. Ове земље су са преко 6000 километара обале могле себи да приуште тај луксуз да дијелове уступе приватницима и међународним групама да на њима развијају комплексе који ће обогатити туристичку понуду, па и тада су били рестриктивни и са највећом пажњом бирали партнере. Полазећи од различите поставке, а користећи исти метод, ови лоши ђаци су задатак ријешили погрешно, и то толико погрешно да ћемо цијене њихових грешака плаћати генерацијама. Наших 293 километра Гвозденовић и његови арче и поклањају као да им је то старевина, а не заједничко власништво свих нас данашњих ,и још више, свих оних који ће доћи за нама. Од Улциња и Валданоса, преко Бара, Буљарице, Петровца, Будве, Мрчевог поља, Тивта, Котора, Фјорда, Верига, Костањице све до Новог и Ластавице видљива су непочинства и грешке овог министарства“, наводи се у саопштењу Јокића.

Он сматра да је Гвозденовић и његово министарство задужило научну заједницу појмом „будванизације“, појмом који означава бетонизацију и непланску градњу до мјере која угрожава функционисање и само постојање града. „Неправедно је према дјелима ових прегаоца не увести и појам „которизација“, када од града са највећим туристичким потенцијалима на обали и немјерљивим културно –историјским благом неко успије направити мјесто без хотела, излетише и свратиште за лица која су на пропутовању, само по себи неодрживо.“

Јокић додаје да с обзиром на то да је министар активан, и да ће, по навици, у љетњем периоду обилазити градове на црногорском приморју, када опет крене ка Котору нека се присјети своје прошлогодишње посјете и нека се опомене својих дјела у овом граду. „Његујући традицију гостопримства града Котора, министру нећемо одмах постављати тешка питања, попут оних- шта је намјера Просторног плана посебне намјене за обално подјучје, како се на Веригама киоск од 4 квадрата претворио у троспратни објекат, гдје је нестала кестенова шума по којој је Костањица добила име, како ће се на Главатима уклопити оне планиране десетине хиљада квадрата, како је Камп добио дозволу. Она најтежа, о Милочеру, Ластавици, Морском добру и Торцх-у оставићемо за после октобра, када ћемо имати увид у сва документа нареченог минстарства.“

„Министар Гвозденовић ће ипак морати да одговори на једно питање на које которске Демократе чекају одговор већ годину дана. Приликом прошле посјете Котору министар Гвозденовић је рекао да ће у септембру разговарати са власником Фјорда и од тада постављамо исто питање, које понављамо и сада: Министре, да ли сте током септембра 2015. године водили разговоре са власницима хотела Фјорд како сте најавили? Ако јесте, када, гдје и који су закључци са тог састанка? Уколико нисте, зашто нисте и да ли планирате? Одговор на ово питање би морао бити лак, посебно што је министар Гвозденовић имао годину дана да припреми одговор на исто. Предуго, па и ако је од најгорих ђака“, поручује Јокић.

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Da li je Gvozdo kupio sinu cijelu Slovensku plazu, ili samo polovinu. Ma, nece mu se spavati, stigao je novi ministar unutrasnjih poslova, Goran Danilovic. Stigao je novi STARJESINA, kako voli sebe da casti titulom Danilovic. Ali, sto se ono presoko, ko da ne ije po deset dana.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here