Насловна Политика Јевтић: У току процес повратка 583 људи на КиМ

Јевтић: У току процес повратка 583 људи на КиМ

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић изјавио је данас да ће се настојати у томе да се обезбеде сви потребни услови за оне који желе да се врате у јужну српску покрајину истичући да је у току процес повратка више од 100 породица, односно укупно 583 грађана.

Pec

Он је говорећи за ТВ Пинк о условима за повратак расељених рекао да се они разликују од општине до општине, али да генерално нема проблема у свим местима. Углавном постоји проблем повратка у урбану средину, додао је Јевтић.

Када је о повратку реч имамо проблема у општини Клина, и имамо последњи инцидент у општини Пећ, односно у метохијском делу највише, али и поред тога настављамо процес повратка„, казао је он.

Јевтић је додао да циљеви рефлектују и финансијске могућности за  имплементацију процеса повратка.

 Како је казао, министарству на чијем се челу налази ускраћена је половина буџета те да зато неће моћи да се оствари  повратак више од 700 расељених који су изразили жељу да се врате.

То није број којим можемо да се поносимо. Провлачи се негде информација да има 20.000 оних који желе да се врате, што значи да је нама потребно 20- ак и више гидина да те људе вратимо и то није добро„, рекао је он.

Променили смо приступ и рекли смо људима да могу да се врате тамо где могу да опстану, не приморавамо никога да се врати тамо где се осећа несигурно, и трудимо се да обезбедимо услове да се врате, односно прве минималне услове, кров над главом и друге предуслове, а осим кућа, потребна им је и здравствена заштита, образовање…, рекао је Јевтић.

Говорећи о проблемима и инцидентима он је казао да је Клина подручје где има највише инцидената, односно да генерално проблема највише има у Метохији где су повратници констатно изложени нападима.

Ово што се догодило последњих дана доказ је томе да није довољно учињено у превентивном смислу заштите људи тамо„, рекао је Јевтић.

Како је казао, „на Космету и даље простоје групе које су  против тога да дође до мира, стабилности и међусобног поверења два народа„.

Он је рекао и да очекује да се омогући да буде више припадника Срба у полицији Косова.

Јевтић је поручио онима који желе да се врате у јужну српску покрајину да буду упорни и истрајни.

Докле год се будемо суочавали са изазовима, а њих има стално, упорност и истрајност ће осигурати да на Космету буде више Срба, а наш циљ је да пре свега створимо услове да се Срби враћају на Космети да на Космету остану и опстану„, рекао је он.

Говорећи о најављеној иницијативи за формирање војске Косова, Јевтић је казао да без гласова српских  посланика у косовском парламенту она не може бити формирана и да представници Срба неће подржати такву иницијативу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here