Насловна Поглед Јеврејски конгрес тражи списак блага који су отели нацисти

Јеврејски конгрес тражи списак блага који су отели нацисти

0
ПОДИЈЕЛИ

zlato

Председник Светског јеврејског конгреса Роналд Лаудер позвао је немачке власти да јавно објаве инвентар „нацистичког блага“ у тој земљи, како би се олакшао повратак одузете имовине потомцима власника.

„Немачка влада треба да то све обелодани“, преноси данас немачки Велт, алудирајући на 1.400 уметничких дела који су нацисти одузели а недавно су пронадјени у једном стану у Минхену.

Полиција и политичари треба одмах да направе инвентар и да то објаве на интернету са свим фотографијама одузетих дела, рекао је Лаудер и додао да чека да види шта ће власти предузети по том питању.

„Ако се ништа не уради, ми ћемо вршити притисак“, навео је.

Немачки недељник Фокус јуче је објавио да су од 1.400 дела 315 узети из разних музеја. Међу њима су и 194 дела који су јеврејски колеционари морали да продају под притиском нациста.

Швајцарска уметничка галерија Корнфелд дистанцирала се прошле недеље од чланка у немачком недељнику Фокус у којем се наводи да је 2011. године у стану Корнелијуса Гурлита откривено 1.400 дела великих уметника, а да су нека од тих дела била у власништву Јевреја које су прогонили нацисти.

„Последњи професионални и лични контакти између галерије Корнфелд у Берну и Корнелијуса Гурлита су били 1990. године“, наводи се у саопштењу галерије.

Галерија је у то време дозволила Гурлиту да на аукцијској продаји за 38.250 франака (29.860 долара) прода дела разних уметника. Та дела су из немачких музеја 1937. године узели нацисти, сматрајући да је то „дегенеративна уметност“, објаснила је галерија.

Њих је 1938. године купио Гурлит, и то јефтино. Фокус пише да је Гурлит дао име галерије истражитељима на граници који су га контролисали у септембру 2010. године у возу Цирих-Минхен, јер је код њега пронађено 9.000 евра у готовини.

Сматрало се да су та дела изгубљена заувек, а нека од њих пронађена су 2011. године у Гурлитовом стану у Минхену са гомилом старог и распаднутог ђубрета.

Према првим информацијама из истраге, Гурлит је деценијама илегално живео у Немачкој и није био запослен. Живео је од повремене продаје неких дела, и то галеријама које нису обраћале пажњу на аутентичност и порекло дела.

Међу пронађеним делима су остварења Пабла Пикаса, Анрија Матиса и Марка Шагала.

Према писању Фокуса, слике, чија је вредност процењена на око милијарду евра, надјене су још 2011. године, али је полиција ту информацију држала у тајности.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here