Насловна Друштво Јемен: Двоје убијено, заузета државна телевизија и агенција

Јемен: Двоје убијено, заузета државна телевизија и агенција

0
ПОДИЈЕЛИ

Шиитска побуњеничка група Хути заузела је данас сједиште државне телевизије и националне новинске агенције САБА, после оштрог сукоба јеменске војске и побуњеника у близини предсједничке палате у Сани, када је најмање двоје убијено и 14 рањено.

jemen

Најнови потез побуњеника услиједио је пошто је јеменски предсједник Абед Рабо Мансур Хади постигао договор са представницима Хута о прекиду ватре, после вишечасовних тешких сукоба, што је министарка информација Надиа Сакаф назвала „кораком ка пучу“, јавиле су свјетске агенције.

Иако је званичник Хута потврдио извјештаје државне телевизије о прекиду ватре, конвој јеменског премијера нашао се под јаком паљбом побуњеника после састанка са предсједником Хадијем и представницима Хута, потврдила је јеменска министарка за британску агенција Ројтерс.

Сакаф је навела на својој твитер страници, да су борци пуцали из контролног пункта у центру Сане „усред наставка сукоба између шиитске милиције и војске“ и да премијер Халед Бахах није повријеђен у нападу.

Насиље је почело рано јутрос када се војска и борци групе Хути сукобили у близини предсједничке палате у Сани, што је била најоштрија ескалација тензија од када је шиитска побуњеничка група преузела контролу над градом у септембру прошле године.

Очевици наводе да су се могли чути пуцњи из наоружања после минобацачког напада око палате, да цивили бјеже и да се густи црни дим диже преко палате, а да „није сасвим јасан статус“ предсједника Хадија.

Касније је министарка Сакаф потврдила да је предсједник безбједан и да се налази у својој приватној резиденцији, далеко од сукоба.

Сукоби су услиједили пошто су лидери јужних јеменских покрајинама дали Хутима 24-сатни ултиматум прије два дана да ослободе шефа кабинета јеменског предсједника Ахмеда Авад бин Мубарака, кога је отела шиитска милиција у суботу.

Хути који траже већа права за шиитско племе Зејди, заузели су престоницу у септембру прошле године и започели поход на централне и западне дјелове земље, гдје доминирају сунити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here