Насловна Политика Јелушић: Према обрађеним подацима грађани желе прогресивне промјене

Јелушић: Према обрађеним подацима грађани желе прогресивне промјене

0
ПОДИЈЕЛИ

У јуну мјесецу је тим независних стручњака које је УРА окупила урадио истраживање на репрезентативном узорку од 1250 испитаника из цијеле Црне Горе, саопштила је Божана Јелушић.

Jelusic Bozena - photo 02

Каже да су управо обрађени подаци веома охрабрујући, не само за УРУ, већ и за све којима су циљ прогресивне политичке промјене у Црној Гори. „Треба нагласити да је истраживање рађено прије раскола у СДП-у и прије јасних назнака заокрета Позитивне ка ДПС-у. Ова два догађаја су снажно потврдила уочене трендове из поменутог истраживања.“

На основу резултата и овог истраживања, УРА овим путем жели да упозна јавност да ДПС нема већину. На другој страни, опозиционе снаге(без Позитивне која је јасно наговијестила курс сарадње са ДПС) имају 45 % подршке грађана. Новоформиране снаге (УРА, Демос и Демократе) уживају тренутно подршку 35 % грађана, а тренутна снага УРЕ је 9,2%, са тенденцијом даљег раста (нарочито након дешавања у СДП-у и најаве Позитивне да им није далека сарадња са ДПС), али и чињенице да значајан проценат досадашњих бирача ДПС-а у Грађанском покрету препознаје алтернативу.

„Анализа профила бирача у оквиру репрезентативног узорка указује да је у значајном дијелу опозиционог тијела дошло до снажења грађанске оријентације бирача. Ти подаци посебно охрабрују јер откривају „резерве“ повјерења грађана и потенцијал за здрав и прогресиван грађански активизам. Ово је важно стога што такозвани друштвени капитал наше заједнице није висок, због тога што су слаби односи повјерења међу грађанима на нивоу свих друштвених заједница изузев породице, што је слаба иницијативност грађана и спремност да се ради и улаже у заједницу и опште добро“, каже Јелушић.

„УРА је овом истраживању приступила да би избјегла било какве лажне слике о реалном односу политичких снага и о најзначајнијим проблемима који се указују управо кроз однос тих снага. Резултати указују да се формирала једна нова и охрабрујућа политичка реалност и то нас наводи да  позовемо све истинске опозиционе снаге да, након најновијих дешавања у власти која остаје без легитимитета и хаотичног стања у владајућој коалицији, буду мудре и посвећено почну да траже најоптималнији модел сарадње који ће довести до остварења циља – политичких промјена као услова за заустављање пљачке и расипања црногорских ресурса. Очито нараста свијест да треба да се прекине даље урушавање црногорске економије и да се започне њен постепени и сигурни развој. Сва је прилика да су грађани видјели да су од „лидерства у региону“ добили тек безначајне мрвице, раст незапослености и подизање линије сиромаштва, пријетећу бесперспективност и исељавање. Зато је вријеме да се озбиљно и посвећено ради на повећању стандарда грађана, на изградњи стабилног друштва које почива на истинској владавини права и оздрављењу институција урушених вишедеценијском партитократском праксом“, истакла је Јелушић на прес конференцији.

У  истраживању УРА је видљив и рејтинг ДПС и осталих странака, а у доброј мјери и „профил“ потенцијалних гласача тих партија. Видљиво је да се у значајном дијелу опозиционог блока ублажују етничке и религијске „границе“, што суштински указује на снажење грађанске оријентације међу гласачима.

„Због тога је изузетно важно да се наредни избори одрже по новим изборним законима, а држава мора обезбиједити услове за њихову имплементацију, што је један од кључних критеријума за пријем у ЕУ. Не мањи разлог је враћање повјерења грађана у изборни процес, као један од темељних предуслова друштвеног капитала заједнице“, наведено је у саопштењу.

„Оно на шта свакако треба обратити пажњу су резултати значајни за све партије којима је програмско опредјељење добробит грађана и равноправан приступ могућностима. Снажна опомена која обавезује странке су показатељи према којима:

1. 41,88 % грађана сматра да се Црна Гора креће погрешним путем, у односу на 35,12 који мисле да се креће правим путем

2. чак 85 % грађана је веома забринуто или забринуто за младе и њихову будућност

3. да садашња власт прије свега заступа моћне и богате, а не обичне грађане мисли 54,45% грађана, са тим се углавном слаже још 21,40 %, док се 18 % грађана са тим углавном или нимало не слаже.

4. Да национална политика треба да слиједи међународне демократске узоре мисли 78 % грађана, док се са тим не слаже 14,3 %.“

„Уз саопштавање резултата истраживања, треба казати да је УРА до овог тренутка има општинске одборе у општинама које чине преко 95% становништва Црне Горе. Када је ријеч о поштовању принципа родне равноправности, жене су дошле на чело четири општинска одбора, у Подгорици, Никшићу, Пљевљима и Котору„, закључила је Јелушић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here