Насловна Насловна Јавни позив ДФ-а опозиционим структурама: Није довољан само бојкот Парламента (ВИДЕО)

Јавни позив ДФ-а опозиционим структурама: Није довољан само бојкот Парламента (ВИДЕО)

30
ПОДИЈЕЛИ

Један заједнички предсједнички кандидат опозиције, једна заједничка листа и на ванредним парламентарним изборима, за које се треба изборити протестима, а не сиједање за сто са премијером Душком Марковићем – истакнути су као окосница јавног позива Демократског фронта опозиционим и академским структурама, НВО сектору Црне Горе за заједничко дјеловање.

„ДФ јавно позива опозиционе политичке субјекте, цивилни сектор и слободне појединце на хитан договор око облика, начина и динамике заједничког дјеловања, у циљу стварања услова за свеопште, слободне и фер изборе. Посебно очекујемо да се сви политички субјекти јавно одреде према овој нашој иницијативи. Чиниоце цивилног друштва, медије, НВО сектор, академску заједницу да дјелују ангажовано, професионално и аутомно, како би на тај начин дали пуни допринос изградњи слободне и просперитетне Црне Горе. Правосудне органе да до 1. септембра 2017. године ослободе из затвора противправно утамничене политичке затворенике Михаила Чађеновића, Дејана Вујисића, Жељка Шћепановића и Момира Николића. Уколико то не учините Демократски фронт ће отпочети са протестима за њихово ослобађање из тамнице, наводи се у тексту позива.

Позив је, како је наведено, уручен предсједницима: Демократске Црне Горе, Социјалдемократске партије, ДЕМОС-а, Социјалистичке народне партије и Уједињене реформске акције.

Конференција за јавност ДФ

Geplaatst door Informativni portal IN4S op maandag 28 augustus 2017

Заједничка платформа до краја септембра?

Лидер НСД-а и члан Предсједништва ДФ-а Андрија Мандић поручио је на почетку конференције колегама из опозиције да уколико су сагласни са јавним позивом ДФ-а, јавно се изјасне о томе. Он наглашава да је важно што хитније организовати заједнички састанак, а до краја септембра дефинисати платформу, на којој ће се базирати даљи рад.

„Сам бојкот Парламента није било довољно средство за расписивање ванредних парламентарних избора“, истакао је Мадић, напомињући да су од протеклих позива на јединство „лажна средства информисања“ стварала подјеле објављивањем наводних чињеница да неко у опозицији има подршку међународне јавности, а неко нема, чиме се створила погрешна слика о тзв. грађанској и оној другој опозицији.

Комплетан текст позива

На данашњој конференцији, која се одржала у прес-центру Покрета за промјене, с почетком у 12 часова, лидери ДФ-а прочитали су садржај јавног позива, који преносимо у цјелости.

„Свјесни озбиљности свеукупног стања у којем се Црна Гора налази; имајући у виду дубину кризе, лимите и изазове који су сваким даном све већи; поларизацију грађана по социјалном статусу и идентитету; растакање Црне Горе у духовном и материјалном смислу; марионетски, аутократски и криминогени карактер режима; заточеност институција, нестајања компетентне елите и правог знања; свеприсутнији страх, бешчашће, користољубље и лични интерес; криминализацију друштва и сукоб криминалних кланова; бесперспективност и жељу за напуштањем земље највиталнијих и најквалитетнијих.

Забринути трајањем кризе и могућим епилогом да Црна Гора буде само територија и то не у овим границама и да се никада неће достићи стандарди модерног демократског друштва.

Имајући у виду све већу, чак доминантну, непринципијелност и интересе главних актера на глобалном плану, те да таква политика производи сукобе и опасности; да су оцјене о стању и статусу Црне Горе у процесима интеграција необјективне и производ су глобалних интереса; да територија Црне Горе и укупног Западног Балкана постаје геостратешки све важнија.

Сагласни да није обједињена и изграђена квалитетна и потребна атернатива од политичких и цивилних чинилаца друштва; да многе иницијативе и позиви на договор и заједничке демократске акције нијесу наишле на подршку, а неријетко су опструиране од појединих чинилаца; да су, нажалост, лични интереси, слабости и сујете надвладали општи интерес;

Свјесни да не смије да постоји нити једна посебност било ког чиниоца да нас спријечи да демократски, удруженим снагама на најефикасанији начин се изборимо за остваривање основних демократских принципа, да зауставимо нестајања Црне Горе и све извјесније устоличење потомства садашњих властодржаца нашем потомству и да створимо претпоставке за изградњу просперитетне Црне Горе и смјењивости власти.

Убијеђени да бојкот парламента није довољан, па тиме не постиже задовољавајуће ефекте, да нелегитимно формирана власт која се представља јединим заштитником државе, а произашла је из ткз. државног удара и неслободних и нефер избора оџаних 16. октобра 2016. године, није донијела нити један закон или одлуку којима би се унаприједили услови избора; да су напротив усвојена многа законска решења и одлуке на штету грађана и појединих социјалних група.

Изложени, као Демократски фронт, перманентним и оркестрираним бруталним нападима од стране формалних и неформалних режимских центара моћи, домаћих и међународних субјеката; спровођењу психичке и физичке тортуре над нашим члановима, активистима и функционерима; противправном привођењу, задржавању и вишемјесечном затварању у казаматима; покретању бројних неоснованих судских процеса; злоупотребљавању функција од стране појединих полицијских и правосудних органа, попут Специјалног државног тужилаштава; систематском кршењу основних људских права и слобода; етикетирању да смо андржавни, криминогени и нецивилизацијски елементи; противправном блокирању исплата припадајућих финансијских средстава, а све са циљем да нас застраше и зауставе у антирежимском дјеловању.“

Пропратно писмо Меденици

ДФ је уз јавни позив упутио и пропратно писмо Весни Меденици, предсједници Врховног суда, наводећи да, имајући у виду политички прогон и одмазду којима је изложен Демократски фронт, што је резултовало да су противправно мјесецима утамничени Михаило Чађеновић, Дејан Вујисић, Жељко Шћепановић и Момир Николић, захтијевају од Меденице искључиво дјеловање у складу са Законом о кривичном поступку и доношење одлуке о укидању притвора именованим колегама.

„Сигурни смо да Ви знате да постоји неоснованост и тенденциозно дјеловање полицијских и тужилачких структура, као и то када се и под којим условима одређују мјере притвора, те да сте упознати са психичким и физичким траумама којима су у притвору изложени невини људи, тражимо од Вас да рјешење о укидању притвора наведеним лицима донесте најкасније до 1. септембра 2017. године. У супротном, као што је и наведено у Јавном позиву, Демократски фронт ће отпочети са протестима за ослобађање политичких затвореника Михаила Чадјеновића, Дејана Вујисића, Жељка Шћепановића и Момира Николића“, истиче се у пропратном писму.

30 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ovo je naknadna pamet. Nijedan kandidat koga podrži DF nema nikakve šanse. Najbolje bi bilo da DF podrži Mila i da svoj gubitnički gen prenese na DPS, time bi se otvorila vrata za promjenu vlasti. Jedino što bi ostatak opozicije trebao da ima u vidu potrebe Pedje Bulatovića i još nekih profesionalnih gubitnika da svoju egzistenciju i dalje obezbjeđuju kao i do sada… Prvo promjene u rukovodstvu DF pa tek onda učešće u promjenama u CG!

  • 0
   0

   Srbija je prajd, nema toga kod nas toliko, tamo u majku Srbiju je i vlada prajd, tako da se za odje ne sjekiraj… Ako ti se svidja Becic eto ti ga, ali vam je jedino u Srbiju široko za prajd…

   • 0
    0

    Evo izgleda sve!Sto je pametni u petu no ovi u glavu.Ubilo ih je zatvaranje u uzak krug ljudi i savjetnika.Napravili su neki svoj svijet,svoju proekciju stvari i sad ne umiju da nadju izlaz iz toga.Zapleli su se u mrezu pauka.Mada,oni jesu borci i treba da udare na rezim po cijenu bilo cega.I tako su politicku pricu i snagu izgubili.

 2. 0
  0

  Gospodo iz DF, pazite se nove partije koju je formirao Danilovic.
  Izgleda da je dobio zadatak iz Podgorice i Beograda da pokuša da vas zamijeni, kao kooperativniji Srbin.

 3. 0
  0

  Одлична понуда.Ако оће,оће.Ако неће нек неће,нама је остало да на улици одбранимо оно што смо стекли на изборима.Велики и јак удар је био на ове људе.Није чудо и да понервозе,направе неку грешку…Од крви и меса су.Али сад нема назад.Улица па нек бију и хапсе и тако планирају то и гашење ДФ-а.Треба мушки и погинут што би ми Срби рекли.

 4. 0
  0

  Ja sam protiv ,a evo zasto? Vrlo jednostavno kada bi sjutra dosla druga vlast i to odamh mjesto DPS vjerujem da se nista nece niti bi se promijenilo,nama je potreban drustveni krah i to pravi ,naravno ekonomski,da narod osjeti pogubnu politku koja se vodi odavno,tek kada se to osjeti u svim djelovima drustva stvorit ce se pravi naboj da se ova baga i banda kriminalaca od 44 do danas rascisti,ovako nista od toga,tako i tako.
  Zato trebaju oni jos da vladaju bar jednu godinu ,sada sknuti ih s vlasti to bi njima bila nagrad,i ponovo bi poceli sa njihovim pricamai priciam kao sada u Kotor i sjutra u Budvu.
  zato neka ih jos malo neka narod osjeti blagostanje njihove vlasti,demokratiju sitema koji postoji i kuturu zivljena koju su uspostvili

  • 0
   0

   Odavno sam za to. Treba ih pustiti da sve urnišu, čak i sačekati da oni kji su ih podržavali sve ove godine vide besmisao dalje podrške. Nama je čapra odebljala možemo mi još no ovi njihovi su na rezervi.

 5. 0
  0

  Какав Даниловић и јади.
  Није он пристао ни за шта.
  Даниловића Срби не могу с очима виђети.
  Ко је једном издао, вазда ће издати.
  Ко је једном био полицајац, вазда полицајац.
  Ко поједе оно за гладне године, доцније му је џабе…
  Џаба му и ћирилични лого. Уколико је оно слово Д.
  Иако преживи овај говнарлук са Лекићем, иако има два мандата, таман колико и онај Брајовић на власти, опет, нико му никад више неће вјеровати, па да сједне голом задњицом на врелу плочу од шпирета.

 6. 0
  0

  Još se čeka demokate snp demos i ura sdp je odbilo ponudu sa čemo da vidimo što če duga opozicica bez sdp a hočeli pikvati ponudu Fronta. Sloboda Narodu!!!

 7. 0
  0

  Нема ништа од тзв. грађанске опизиције.

  У ствари, та назови грађанска опозиција, јесте опозивија Демократском фронту. Тој опозицији налоге издаје америчка амбасада.

 8. 0
  0

  Фронт признао да нема цензус. Под изговором уједињења опозиције хоће да се прикаче Демократама да их шлепају до нових посланичких мандата.

 9. 0
  0

  Xe , xe , e čudo jedno kako ovi iz DF-a popljuvaju svu opoziciju pa ih posle zovu da se zajedno ruše režim , a ko bi se kršten bruka sa vama takvijema .
  I onako ćete uskoro dostina u ćuzu zbog terorističkih aktivnosti i pokušaja nasilne promjene vlasti , što bi se ove normalne partije vezale za brod koji neminovno tone , nijesu ludi .

  • 0
   0

   Ne mogu citav narod uhapsiti,ima nas ima a FRONT nikad bolji. Mi imamo armiju pristalica u svakoj opstini, i svakog dana pjevamo „Ne moze nam niko nista“…!!!

   • 0
    0

    A što bi hapsili „čitav narod“ ?
    Ovo je pravna država članica NATO saveza i uskoro EU , ovđe vladaju Zakoni !
    Oni što su se ogriješili o Zakon i Ustav suverene međunarodno priznate države Crne Gore , članice NATO saveza i uskoro EU , ce da odgovaraju pred Zakonom , to je pojedinačno po personi koje su prodale svoju državu tuđim interesima za pare !
    Oni koji su bili spremni da proliju bratsku krv za tuđe interese i novce će da žire krmad u Spuž , a ne bekakav „narod“ , moj baśo !
    Samo po ZAKONU gospodine Katniću !

 10. 0
  0

  Odlicno, neka pokazu pravo lice sada. Da budemo svjedoci ko je izdajica. Napred DF ! Ima nas sve vise. Cak se vracaju i oni koji su se prevarili pa povjerovali Becicu izdajniku. Ima da nas bude trecina CG !

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here