Насловна Друштво Јавни извршитељи злоупотребљавају незнање грађана!?

Јавни извршитељи злоупотребљавају незнање грађана!?

0
ПОДИЈЕЛИ

Од грађана и привреде сада се преко јавних извршитеља наплаћују дугови за струју, воду, телефон, осигурање… Судска вијећа укидају скоро 70 одсто рјешења судских извршитеља и једино тако исправљају дјечије игре са туђим људским судбинама
izvrsitelji1
Адвокат Мирко Б. Мићуновић изнио је озбиљне оптужбе на рачун појединих јавних извршитеља, међу којима је и предсједник Коморе јавних извршитеља Синиша Мугоша, тврдећи да злоупотребљавају незнање грађана, како би што прије наплатили дугове.

Од грађана и привреде сада се преко јавних извршитеља наплаћују дугови за струју, воду, телефон, осигурање…

Адвокат је упозорио да праксом, коју су поједини јавни извршитељи заузели, а која је противна Закону о извршењу и обезбјеђењу, те Закону о парничном поступку, чине енормну штету савјесним грађанима, док својим клијентима и себи доносе профит и зараду.

Мићуновић је, као примјер такве праксе, навео поступак извршења, у којем је он пуномоћник извршног дужника, а Мугоша, јавни извршитељ који је поступао у предмету.

Адвокат тврди да предсједник Коморе није поштовао законску процедуру у поступку извршења, тиме што његовом клијенту није уручио рјешење о извршењу, и тиме му онемогућио приговор.
izvrsitelji2
Адвокат је додао да је, без достављања рјешења, извршење спроведено просљеђивањем банкама на наплату и блокиран жиро рачун дужника. Према Закону о извршењу и обезбјеђењу извршитељ, сваку одлуку, на коју странка има право да изјави „правни лијек“ (жалбу, приговор, одговор и др.), мора уручити дужнику или његовом пуномоћнику, а уколико послије два покушаја уручења, не успије да уручи, мора то рјешење о извршењу објавити путем јавног гласила.

“Рјешење није уручено до дана данашњег, нити ми омогућен приговор”, тврди адвокат.

Он је појаснио и да, након што је поднио предлог за повраћај у пређашње стање, како би му било омогућено достављање рјешења о извршењу, да му је из Мугошине канцеларије одговорено да „не могу доносити одлуке на штету повјериоца“.

“Предсједник Коморе мора бити примјер поштовања законске регулативе, а не само очувања својих личних извора прихода, а грађане ’ко шиша’”, сматра Мићуновић.

Он тврди да ово није усамљен случај таквог поступања извршитеља, који непоштовањем законске процедуре у поступку извршења, гледају да на брзину заврше што више посла.

“Ријетки су примјери појединих извршитеља на територији Црне Горе, који досљедно примјењују законе ове земље и поштују положену заклетву”, рекао је адвокат.

Мугоша, међутим, тврди да су наводи адвоката нетачни. Он је истакао и да се јавни извршитељ никако не може користити незнањем странака, јер је извршни поступак строго формалан, да извршитељи одговарају за свој рад цјелокупном својом имовином, и подсјетио да њихов рад надзире Министарство правде и Комора јавних извршитеља.

Мугоша објашњава да је спорно рјешење о извршењу послао путем поште на адресу извршног дужника, након чега се повратница вратила, са назнаком да је дужнику остављено обавјештење гдје може подићи пошиљку у року од 15 дана, а што извршни дужник није урадио.

Он појашњава да је, након примједбе извршног дужника, упутио допис Пошти Црне Горе да се изјасни да ли је прије остављања обавјештења извршном дужнику, претходно покушана лична достава, на шта је одговорено да је поштар покушао и да изврши доставу, али безуспјешно. Мугоша додаје да се таква достава према Закону о парничном поступку и Закону о извршењу и обезбјеђењу, сматра уредном.

“Све ове чињенице су и те како познате пуномоћнику извршног дужника, међутим и поред тога на један волшебан начин покушава да дискредитује и саму професију јавног извршитеља”, оцијенио је предједник Коморе.

Мугоша: Избјегавају да плате

Мугоша је оцијенио да, иако је ово један од спорадичних случајева, да је сликовит примјер на који извршни дужници покушавају да избјегну своје обавезе према извршним повјериоцима, са чиме се сусрећу и остали јавни извршитељи.

“Напори сваког јавног извршитеља не своде се само на то да се дуг наплати, пошто-пото, већ и да се нађе најбољи и најцјелисходнији начин по извршног дужника да своју обавезу измири, омогућујући им да то ураде и у мјесечним ратама, како им тренутно налаже социјална ситуација”, навео је предсједник Коморе.

Судови укидају двије трећине рјешења о извршењу?

Мићуновић је упозорио и да су судови „затрпани“ приговорима на рад јавних извршитеља, па се пита, како су то судови растерећенији њиховим радом, када свакодневно морају исправљати њигове грешке и незнање.

“Вијећа разматрају од 200 до 700 приговора, те укидају скоро 70 одсто тих рјешења и једино тако исправљају дјечије игре са туђим људским судбинама”, навео је адвокат.

Мугоша је “Вијестима” рекао да је спорно извршење доставио подгоричком Основном суду на одлучивање, управо због притужбе извршног дужника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here