Насловна Политика Иницијатива младих за људска права у Јасеновцу: Држава подржава мржњу и насиље

Иницијатива младих за људска права у Јасеновцу: Држава подржава мржњу и насиље

0
ПОДИЈЕЛИ

Полицијски службеници привели су на обајвештајни разговор представнике Иницијативе младих за људска права, који су дали изјаву и објаснили зашто су преко плоче у Јасеновцу на којој пише „За дом спремни“ прелијепили поруку удружењу ХОС-а, преноси „Антифашистички вјесник“. Млади су напоменули да су морали реаговати јер се усташка знамења појављују свугдје.

Иницијатива младих за људска права јутрос је прелијепила спомен-таблу на којој је истакнут поздрав „За дом спремни“ у Јасеновцу, истичући да су то учинили због неадекватне реакције институција, пренио је „Танјуг“.

„На плочи је истакнут текст ‘За дом спремни’ који, као што је то потврдио и Уставни суд Хрватске, представља манифестацију расистичке идеологије и велича фашистички режим НДХ,“ истиче се у саопштењу младих.

Они су подсјетили да је, расправљајући о овој табли, надлежни одбор закључио да такав текст вријеђа жртве и да је потребно предузети нужне радње како би се плоча уклонила.

„Будући да Влада Андреја Пленковића није до данас подузела никакве значајне радње и није показала нити минимум политичке храбрости у заштити вриједности темељних начела Хрватске, Иницијатива је, без оштећења плоче исту прекрила писмом члановима удружења које је плочу и поставило,“ каже се у саопштењу, пренијела је регионална телевизија Н1.

Осим реакције младих за људска права реаговали су само представници Срба у Хрватској. Католичка црква која је благословила таблу, али и недавно пред новим спомеником у Сиску одржала помен стријељаним усташама 1945. године није осудила овај чин нити дала било какву изјаву.

hos-ustase

„Лијепо је видјети да ова држава има неку полицију и неко државно одвјетништво, ми смо већ помислили да не постоје кад се усташка знаковља некажњено појављују посвуда. Али, дакле, нема помака: уколико промичете мржњу и насиље – о вама расправљају одбори, оснивају се повјеренства, а ако станете у обрану темељних начела Републике онда када то не учине њезине институције – гоне вас“, коментирају.

Из Иницијативе су рекли да је наљепница уклоњена са спомен-плоче истог јутра када је постављена. Полиција је то казала члановима Иницијативе који су приведени на разговор. И даље не знају због којег су казненог дјела приведени.

Писмо ХОС-у: Ви исмијавате жртве усташког терора

Скоро два мјесеца је требало влади хрватске да реагује на постављање плоче у Јасеновцу. Њихове реакције су биле додуше хитре када се радило о спорним српским чоколадицама. Млади за људска права су стога реаговали не само прекривањем плоче али и писмом припадницима ХОС-а. У писмо наводе да је Хрватска својим Уставом утемељена као социјална држава која свим својим грађанима јемчи грађанска и људска права, а чије су институције утемељене на демократским начелима.

„Поштовани, ви сте овом својом плочом, односно истицањем симбола мржње, стали против темељних постулата наше заједничке државе. Надаље, можда ненамјерно, али искористили сте своје погинуле тиме што сте њихове смрти инструменталисали за промоцију настојања супротних уставним начелима Хрватске. И још сте то учинили на начин којим релативизирате и заправо исмијавате жртве усташког фашистичког терора који је баш ову земљу овдје натопио њиховом крвљу,“ наводи Иницијатива у писму ХОС-у.

ustase-3

Наглашавају да је „срамотно и обесхрабрујуће“ одсуство адекватне реакције носилаца власти и институција, који су дужни да санкционишу таква настојања, преноси „Танјуг“.

Подсјетимо, црногорске власти нису реаговале ни на недавно постављање споменика 72. бојној војној полицији у Сплиту, испред некадашњег логора Лора, јединици коај је позната по својим злочинима у овом логору.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here