Насловна Политика Јасавић у Рожајама представила законе за развој сјевера

Јасавић у Рожајама представила законе за развој сјевера

1
ПОДИЈЕЛИ

Позитивна Црна Гора је предала у скупштинску процедуре предлоге измјена и допуна Закона о порезу на непокретност, Закона о доприносима на обавезно социјално осигурање, Закона о социјалној и дјечјој заштити, Закона о регионалном развоју и Закона о порезу на добит правних лица, који имају за циљ постизање равномјерног развоја Сјеверног региона.

jasavic

Потпредсједница Позитивне Азра Јасавић на тргу у Рожајама представила је законе за развој сјевера.

„Економско назадовање сјевера условљено је недостатком инвестиција и вишедеценијске небриге власти за развој овог краја. Сјевер располаже ресурсима који се домаћински могу експлоатисати, што ова власт не чини. Зато је незапосленост кључни проблем због којег се огроман број становништва исељава са сјевера земље.То што актуелна власт миноризује овај проблем неће помоћи овом крају. Са проблемом исељавања ваља се отворено суочити и признати га, јер то је први корак у његовом рјешавању. Влада мора хитно предузети све неопходне мјере ради заустављања исељавања. У супротном имаћемо за посљедицу промјене демографске и старосне структуре становништва услијед чега сјевер може остати трајно неразвијен, а градови без људи“, казала је Јасавић у Рожајама.

Позитивна Црна Гора предлаже ове законске измјене са циљем да прекине политику Владе.

Озбиљна влада отвара радна мјеста и омогућава грађанима да живе достојанствено од свога рада, што ова Влада није чинила. Посљедице су нажалост видљиве одласком људи који напуштају своја огњишта тражећи праведније мјесто за живот своје дјеце“, навела је Јасавић.

„Предлогом закона о допуни закона о доприносима на обавезно социјално осигурање предвидјели смо смањење свих стопа доприноса од 20% за сјеверни регион, док би послодавац који отвори три радна мјеста био ослобођен плаћања доприноса за трећег запосленог. Овим предлогом желимо створити повољнији пословни амбијент за инвеститоре сто ће омогућити отварање нових радних мјеста. Законом о социјалној и дјечјој заштити предвидјели смо материјално проширење давања у социјалној заштити, кроз давање земљишта на коришћење ради обрађивања. Евидентан проблем Сјеверног региона је недовољно искоришћено пољопривредно земљиште, које могу обрађивати они који су способни за рад, али нијесу у могућности наћи запослење због недостатка радних мјеста у сјеверном регион, због чега не могу бити корисници материјалног обезбјеђења.“

Позитивна предлаже Влади оснивање Министарства за регионални развој и развијање прекограничне сарадње са земљама региона по европским стандардима, јер је, како наводе, политиком тврдих граница према сусједима и неприлагођеном царинском политиком према локалном становништву онемогућила несметану економску сарадњу, што је поспјешило исељавање.

„Препоручујемо Инвестиционо- развојном фонду и Заводу за запошљавање да омогуће кредитирање пројеката сјеверне регије уз повољније услове, без каматне стопе и са дужим грејс периодом отплате“, наводи се у саопштењу Позитивне.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here