Насловна Политика Јапан наставља да подржава Србију

Јапан наставља да подржава Србију

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Јапана у Београду и пренео му да Србија жели да настави да јача сарадњу са Јапаном.

nikolić srbija japan

„Уверен сам да постоје бројне могућности за јачање економске сарадње наших земаља, повећање трговинске размене и јапанских инвестиција у Србији,“ рекао је Николић, изразивши уверење да ће нови амбасадор учинити све да се пријатељске везе српског и јапанског народа и односи две земље додатно унапреде.

Предаји акредитива јапанског амбасадора присуствовао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Николић је рекао да је пуноправно чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије, али да она жели и добре односе са свим земљама света.

Односе Србије и Јапана одликују традиционално пријатељство, међусобна подршка и солидарност који ће, како је оценио, остати трајна вредност у односима две земље, додао је председник.

„Желим овом приликом да изразим захвалност јапанској влади и народу на хуманитарној и развојној помоћи коју су досада пружали Србији и на спремности Јапана да подржи економски развој Србије,“ нагласио је Николић.

Амбасадор Такахара је српском председнику пренео жељу јапанског цара за јачањем односа две земље и истакао да ће Токио наставити да подржава Србију и њене институције.

„Влада Јапана најискреније цени залагање ваше земље на путу приближавања ЕУ уз сарадњу на међународној сцени како бисте успоставили стабилност и благостање на Западном Балкану и целој Европи,“ рекао је Такахара.

Он је додао и да јапанска влада подржава, како је рекао, напоре Србије на плану друштвено-економског развоја. Јапан ће наставити да пружа подршку образовним, здравственим, спортским и културним институцијама Србије, рекао је амбасдор.

„Имам срећу што према мојим сазнањима грађани Србије имају позитиван став према жутим аутобусима у Београду, такозваним „јапанцима“ које смо донирали ГСП-у. Ми желимо да наставимо такав вид подршке у знак пријатељства наше две земље и позивам вас да учврстимо сарадњу у билатералним односима и на међународном нивоу,“ нагласио је Такахара.

Он се српском председнику захвалио на гостопримству које Србија указује грађанима Јапана и јапанским компанијама које у њој послују.

„Обећавам вам да ћу се трудити да на задовољство обе наше стране обављам своју дужност у циљу успостављања још чвршћих односа између Јапана и Србије кроз активнију сарадњу и посете високих званичника, економску и културну размену,“ закључио је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here