Насловна Политика Јануковича оптужују за издају

Јануковича оптужују за издају

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши председник Украјине Виктора Јануковича биће оптужен за криминално организовање, злоупотребу власти и издају, најавио је јавни тужилац Виктор Шокин.

Viktor Janukovič

Он је рекао да ће оптужница ускоро бити завршена те да ће оптужбе против Јануковича и његових сарадника бити изнете у блиској будућности, преноси руска агенција ТАСС.

Истовремено, први заменик украјинског јавног тужиоца Владимир Гузир данас је поднео оставку на ту функцију.

Непрекидно осећам да се врши политички притисак на мене и канцеларију јавног тужиоца. Зато сам донео одлуку да данас поднесем оставку„, рекао је он на заједничком брифингу са Шокином.

Администрација украјинског председника Петра Порошенка позвала је крајем јуна Виктора Јануковича да се врати у Кијев и докаже своју невиност пред судом, а позив је уследио након што је бивши украјински лидер изјавио да никада није наредио снагама безбедности да отворе ватру на демонстранте на тргу Мајдан у Кијеву.

Јанукович, који је уточиште потражио у Русији, рекао је да прихвата део одговорности због убистава демонстраната на тргу Мајдан, на протестима који су довели до његовог свргавања с власти у фебруару 2014, али да никада није наредио снагама безбедности да отворе ватру.

Више од 100 демонстраната изгубило је живот у сукобима са полицијом на централном тргу у Кијеву, који су трајали више месеци.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here