Насловна Политика Јанукович спреман да одустане од ЕУ

Јанукович спреман да одустане од ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Viktor-Janukovič

Како оцијењују медији из Кијева, потписивање споразума о асоцијативном чланству Украјине у ЕУ вјероватно ће бити одложено на неодређено вријеме, јер Кијев неће да ризикује политички и економски сукоб са Москвом, преноси Танјуг.

Украјина је требало, према ранијим најавама, да споразум о асоцијацији са ЕУ потпише на предстојћем самиту Уније у Виљнусу, 28. и 29. новембра, али је сада, како преноси агенција Униан, све извесније да ће Кијев у последњем тренутку одлучити да не квари ионако компликоване економске и политичке односе са Москвом.

Москва је, према електронском издању московског дневника ,,Независимаја газета“, прије два дана увела нова правила за прелазак робе из Украјине у Русију, на основу којих ће украјински експортери морати да плате вишеструко већу суму од досадашње да би добили потребне сертификате за испоруку своје робе на руско тржиште.

Тај поступак Москве, као и претходни сусрет председника Украјине и Русије, Виктора Јануковича и Владимира Путина, изгледа да је ,,отворио очи“ Јануковичу који је сада спреман да одустане од асоцијативног чланства његове земље у ЕУ, јер у противном, како наводе руска гласила, Кијеву ,,пријети брзи економски крах“.

Шефови дипломатија ЕУ позвали су, иначе, званични Кијев да брзо ослободи затворске казне бившу украјинску премијерку Јулују Тимошенко која је у затвору због раније потписаног штетног гасног уговора са Русијом и испуни друге услове за асоцијативно чланство у Унији.

Агенцнија Униан истовремено јавља, позивајући се на писање Шпигла, да је потписивање асоцијативног споразума Кијева и Брисела сада ,,под великом знаком питања“.

Берлинер цајтунг: Москва на све начине спречава приближавање Украјине и ЕУ?

Путин је раније ове године изјавио да ће Украјина, уколико се одлучи да приступи Царинском савезу његове земље, Белорусије и Казахстана, уштедети годишње око десет до 11 милијарди долара, на име ниже цене руског гаса и других енергената, али и знатно лакшег извоза робе у три бивше совјетске републике.

Изгледа да је главни мотив за преокрет у одлуци Кијева да ,,,преломи на страну Москве“ било то што нико у ЕУ није спреман да надокнади Украјини губитке које ће, у случају асоцијације са Унијом, имати у трговини са тако великим партнером као што је Русија. Аналитичари у Кијеву истичу, осим тога, да је Украјина сада и поприште велике геополитичке игре која се води између ЕУ и Русије за одлучујући утицај на простору некадашњег Совјетског савеза.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here