Насловна Друштво Јанковић: Сматрају ме издајником

Јанковић: Сматрају ме издајником

0
ПОДИЈЕЛИ

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да ни једног тренутка није тврдио да је Војнобезбедносна агенција током Параде поноса прекршила законе.

janković

Он је рекао да је добио такво сазнање, те да је био дужан да то провери.

Омбудсман је на седници Одбора за контролу служби безбедности рекао да је ово био први случај због које се заштитник грађана, и то кад ради свој посао, излаже таквој врсти оптужби које му стављају „крст издајника на чело“.

„Није спорно да се током Параде поноса догодио инцидент у коме су учествали припадници војске, а касније се сазнало и припадници Војнобезбедносне агенције. Ово није место да полемишем с било ким о томе шта је предмет контроле и шта могу да тражим, а шта не. То је изричито прописано законима и Уставом“, изјавио је Јанковић.

„Кад су председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић рекли да их неко прислушкује, нико их није нападао говорећи да тиме покушавају да подрију систем безбедности и да раде из лоших намера“, поменуо је Јанковић.

Он је као једини начин изласка из овакве ситуације, а да при томе држава и систем безбедности буду јачи, навео управо контролу коју треба да обави заштитник грађана, што подразумева да провери сва документа не износећи их у јавност, а да касније о томе обавести и Дом Народне скупштине.

„Једино то ће учврстити владавину права и показати да у Србији постоји контрола власти, која, између осталог, чува и сваку власт од саме себе“, рекао је Јанковић.

Омбудсман је навео да већ седам година обавља контролу служби безбедности, а да до сада није било никаквих проблема, те да је питање да ли су сви до сада кршили закон или „ВБА и министар одбране у овом тренутку нису спремни да се повинују закону“.

Такође, Тужилаштво ће утврдити да ли има елементата кривичног дела, додао је Јанковић и поновио упитао зашто ВБА и Министарство обране одбијају да он провери сумњу.

Седница је била отворена за јавност, а до самог почетка се није знало да ли ће јој присуствовати и Саша Јанковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here