Насловна Политика Јањушевић: Влада изгубила изборни и коалициони легитимитет

Јањушевић: Влада изгубила изборни и коалициони легитимитет

3
ПОДИЈЕЛИ

Расписивање избора по новом изборном законодавству са електронском идентификацијом бирача било би рјешење тренутне политичке ситуације, уз резерву да опозиција опет не би имала гаранције да неће бити злоупотребе државних ресурса, сматра функционер ДЕМОС-а Драгиша Јањушевић.dragisa-janjusevic

Он је оцијенио да након конгреса Социјалдемократске партије СДП и напуштања партије одређеног броја високих функционера, Влада изгубила свој изборни и коалициони легитимитет.

Јањушевић је рекао за агенцију МИНА да је парламентарна прекомпозиција, у овом тренутку, у смислу прављења техничке владе за припрему првих фер и поштених избора у Црној Гори тешко изводљиво рјешење.

Он сматра да ће СДП то правдати НАТО позивницом, да Позитивна има своје „нове“ аргументе, да Демократско фронт то рјешење види преко протеста, и да је веома тешко доћи до нове парламентарне већине за рјешење ове кризне ситуације.

„Расписивање избора, али по новом изборном законодавству са електронском идентификацијом бирача било би рјешење, уз велику резрву према чињеници да опозиција опет не би имала гаранције да неће бити трговине личним картама и злоупотребама државних ресурса у изборне сврхе о чему је свједочила афера Снимак која није добила адекватан судски епилог“, оцијенио је Јањушевић.

Он је рекао да Вујица Лазовић и Иван Брајовић који су напустили СДП, апсоутно немају мандат да врше своје функције у Влади, јер су их на та мјеста делегирали страначки органи на основу коалиционог споразума.

„Како су напуштили странку, која их је тамо делегирала, ствар је те исте странке да преко својих органа затражи њихов опозив, а премијерово је да формализује и спроведе тај захтјев“, рекао је Јањушевић.

Он је оцијенио да је у супротном коалициони споразум ништаван и да се зна како завршавају такве владе у свим парламентарним демократијама.

„Уколико СДП не тражи њхову смјену зарад неких „виших интереса“, онда ће то морати да објашњавају свом бирачком тијелу и јавности Црне Горе, који су то виши интереси од елментарних демократских и уставних принципа на основу којих се поштује изборна воља“, оцијенио је Јањушевић.

Говорећи о положају ДЕМОС-а на црногорској политичкој сцени, Јањушевић је рекао да је то јасно профилисана градјанска, демократска и опозициона странка која жели да што прије дође до промјене система који се зове транзициони и који траје пуних 25 година.

Јањушевић тврди да је по рејтингу који, биљеже сва истраживања, ДЕМОС друга по снази политичка организација у Црној Гори.

„И то није политички субјект који ће профитирати на рачун опозиционих нетрвења и конфликта већ је организација која из свог имена упућује на савез демократских снага и обједињавању опозиционе мисли и визије, како би што прије дошли до промјене однародјене власти у Црној Гори“, закључио је Јањушевћ.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Znači Demos kaže da će biti ponovo kradja na izborima, ali da to nije nista strasno i da ne treba da se borimo za normalne izborne uslove. Pih, kakva izdaja i ovaj dukljanin koji ne zna je li analiticar ili politichar

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here